Uviss skjebne for ny brexitavtale

Boris Johnson på pk i Brussel. FotoBoris Johnson på pressekonferansen i Brussel etter at det ble klart at en ny brexitavtale nå er på plass. Foto: EU

Sist oppdatert 12. februar 2023

Vi følger det løpende nyhetsbildet på vår Facebookside – følg oss der.

Det er enighet om en ny brexitavtale, men det er høyst uvisst om Boris Johnson får den gjennom i Underhuset lørdag. Utfallet er vanskelig å spå. De fleste eksperter tror det kommer til å bli jevnt.

-Vi har fått til en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen. Nå må Parlamentet få gjennomført brexit lørdag, skriver Johnson på Twitter.

Det nordirske unionistpartiet, som har vært den konservative regjeringens støtteparti, sier nei. Reaksjonen fra Labour og de andre opposisjonspartiene er også svært lite oppløftende for Boris Johnson.

-Denne avtalen er enda verre enn Theresa Mays, er den første reaksjonen fra Labour-leder Jeremy Corbyn.

Ny ordning for Nord-Irland

Boris Johnson har vært klar på at han ikke vil undertegne en brexitavtale som inkluderer den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen, en løsning som innebærer en tollunion med EU på ubestemt tid. I den nye brexitavtalen er Nord-Irland helt ute av EUs tollunion sammen med resten av Storbritannia, og kan dermed også dra nytte av alle handelsavtaler Storbritannia undertegner etter brexit.

Men Nord-Irland må fortsatt rette seg etter en del EU-regler knyttet til landbruk og handel, og vil bli det som betegnes som «en inngangsport» til EUs indre marked. Dette betyr i praksis en tollgrense i Irskesjøen.

Ved å bli kvitt den omstridte backstopen håpet Johnson å få om bord både de EU-skeptiske opprørerne i eget parti i den såkalte European Research Group (ERG) og DUP.  ERGs Jacob Rees-Mogg er meget positiv og mener dette er en svært bra avtale.

-Det fjerner den udemokratiske backstopen og er en stor fordel for hele Storbritannia, sier Rees-Mogg, ifølge The Times.

DUP er ikke like enkle å overbevise. Johnson må også ha med seg de 21 konservative representantene han tidligere har sparket ut av parlamentsgruppa, skal han sikre flertall for avtalen når den behandles i Underhuset lørdag. Han må også håpe på hjelp fra opprørere i Labour, men har bare 48 timer på seg til å overbevise eventuelle tvilere.

– Sikker på flertall

EUs sjefforhandler Michel Barnier presenterte avtalen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Barnier sa at Boris Johnson har fortalt ham at han er trygg på at han skal få gjennom avtalen i Underhuset.

-Denne avtalen er den beste det var mulig å få til, sa Barnier på pressekonferansen.

Skulle avtalen ikke gå gjennom i Underhuset, pålegger loven Boris Johnson å søke om et utsettelse av brexitdatoen til ut januar neste år. Johnson har hele tiden insistert på at Storbritannia skal ut av EU 31.oktober – uansett. BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg skriver på Twitter torsdag ettermiddag at Johnson vil be EUs ledere utelukke en ytterligere forlengelse når han møter dem under toppmøtet i Brussel senere torsdag.

Så er det kanskje på sin plass å minne om at vi har vært her før. Theresa Mays brexitavtale ble stemt ned tre ganger i Underhuset. Det spekuleres nå også på om det lørdag kommer til å bli en avstemning om en ny folkeavstemning, etter forslag fra Labour. Vi har skrevet det før, og gjør det igjen: Alt kan skje.

Se også sak annet sted her på nettstedet med flere detaljer om superlørdagen:  Avgjørende brexituke med EU-toppmøte og superlørdag 

trine@britiskpolitikk.no