Fakta om London-tuben

Tottenham Court Road tube. Foto rulletrappHver eneste dag reiser omlag fem millioner passasjerer med undergrunnen. Her fra Tottenham Court Road Station midt i hjertet av London. Foto: Espen Aas

Sist oppdatert 21. desember 2019

Londons undergrunnsnettverk, eller bare «tuben» som den gjerne kalles, er verdens første undergrunnsbane. Den åpnet i januar 1863. Kallenavnet kom først i 1890, etter de dypere runde tunnelene som da ble konstruert.

Av Espen Aas

*Hver eneste dag reiser omlag fem millioner passasjerer med undergrunnen. I løpet av et helt år er tallet på 1,53 milliarder passasjerer.

*Undergrunnsnettverket består i dag av elleve forskjellige linjer, over til sammen 402 kilometer, fordelt på 270 stasjoner.

* I løpet av et år tilbakelegger «tuben» 83,6 millioner kilometer. På de travleste tidene av døgnet, i rushtiden på morgenen og ettermiddagen, er det 543 forskjellige tog i trafikk.

*Selv om den heter «London Underground», befinner faktisk størstedelen av nettverket seg over bakken – 55 prosent.

*Den aller travleste stasjonen i London er King´s Cross Station, som også er en togstasjon. Der passerte nesten 98 millioner passasjerer gjennom sperringene i 2017. I motsatt ende av skalaen finner vi stasjonen Roding Valley nordøst for London. Der var tallet 368.413, eller bare litt over 1.000 personer om dagen.

*Deler av nettverket befinner seg også utenfor Londons grenser, mens det ikke finnes undergrunn i sørøst-London overhodet. Størstedelen av stasjonene befinner seg nord for Themsen. Sør for elven finner du kun 29 stykker.

*Mens mange stasjoner befinner seg oppe på bakkenivå, befinner andre seg over 50 meter under bakken. Den dypeste stasjonen er Hampstead på Northern Line. Den ligger 58.5 meter under bakken.

*De dyptliggende stasjonene ble brukt som tilfluktsrom under andre verdenskrig, da nazistene bombet London. Deler av den røde Central Line i øst, ble også brukt som fly- og ammunisjonsfabrikk.

*Den aller lengste strekningen du kan reise uten å se dagslys er på Northern Line. Den er på nesten 28 kilometer, og går fra Morden i sørvest-London til East Finchley i nord-London. Strekningen tar om lag 52 minutter, og du tilbakelegger 25 stasjoner.

*Den korteste strekningen mellom to stasjoner er mellom stasjonene Covent Garden og Leicester Square i London sentrum via Piccadilly Line. Den er en kvart kilometer lang, og tar i overkant av et halvt minutt. Tar du med tiden det tar å komme deg opp og ned til togene, er det raskere å gå.

*Den lengste strekningen er på 6,3 kilometer og er mellom stasjonene Chesham og Chalfont og Latimer på Metropolitan Line.

Espen Aas er tidligere NRK-korrespondent i London. Han har besøkt alle tubens 270 stasjoner og kom i fjor med boka «London langs tuben». Hør ham snakke med Annette Groth, også hun tidligere London-korrespondent i den nye episoden av vår podkast – Pod Britannia.