Valget er i gang

Valglokale LondonVått og grått på valgdagen i London. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 13. desember 2019

Følg valget og resultatet hos oss på britiskpolitikk.no. Vi er til stede i London og oppdaterer dere både her på nettstedet og på Facebook.

Valget er i gang i Storbritannia. Klokken sju lokal tid åpnet valglokalene i 650 kretser rundt om i England, Wales, Skottland og Nord-Irland i dette som kanskje er det viktigste valget etter krigen.

Boris Johnson kom torsdag kveld med en siste lovnad til velgerne om å gjøre slutt på britenes brexit-trauma dersom han vinner dagens valg. Men det er langt fra sikkert.

Johnsons konservative parti har hatt en komfortabel ledelse på ti prosentpoeng på Labour på meningsmålingene, men målinger de siste dagene har tydet på at Labour har tatt noen inn på.

En omfattende måling fra YouGov spriker fra alt fra at de konservative får fra 311 til 367 mandater. For å få rent flertall må et parti ha 326 seter. Det kan med andre ord ende i et nytt hung parliament, at ingen får flertall i Underhuset.

Det kan også ende med et flertall for de konservative, men de færreste eksperter tror det ender med rent flertall for Labour.

Forside aviser- Foto

Avisene har ulike oppfordringer til velgerne på valgdagen.

Rødt London

Her i London, der vi befinner oss på valgdagen, er det ruskete vær, regn og grått i dag. Hvordan det spiller inn på valgdeltagelsen, gjenstår å se. Dårlig vær har trolig mer innvirkning i røffere deler av landet, som i deler av Skottland der det er langt til nærmeste valglokale.

Her i London står Labour sterkt. Ikke bare har partiet ordføreren, partiet ble også klart størst ved parlamentsvalget i 2017. Labour vant da 49 av de 73 setene fra Greater London.

De konservative mistet fire seter til Labour og to til Liberaldemokratene i 2017, mye på grunn av brexit. London er et område der 60 prosent i folkeavstemningen i 2016 stemte for å forbli i EU.

Ved EU-valget tidligere i år, gjorde Liberaldemokratene det best i London. Men realistisk sett er det ikke så mange seter de kan håpe på å vinne fra hovedstaden ved dette valget. Ved valget i 2017 vant Liberaldemokratene i tre kretser.

Tapte med 20 stemmer

Mest overraskende ved forrige valg var det at Kensington, som ble sett på som et sikkert torysete, gikk til Labour – om enn bare med 20 stemmers overvekt. Det var det jevneste valgresultatet i noen av London-kretsene. Ifølge meningsmålinger fra YouGov ligger de konservative an til å vinne tilbake setet.

De tre andre setene de konservative mistet til Labour ved forrige valg var Battersea, Enfield og Croydon Central.

YouGovs måling fra 27.november spår ikke store endringer i London. Ifølge målingen kommer Labour til å gå ned med to seter, og Liberaldemokratene og Labour fram med ett. Les mer om valget i London og YouGovs måling her.

Valglokalene stenger klokken 23 lokal tid (kl 24 norsk tid), og umiddelbart kommer den første valgdagsmålingen. Så blir det som vanlig kamp om å bli den første valgkretsen som får telt opp stemmene. Valgresultatene fra de enkelte kretsene vil så tikke inn natta gjennom, og det er ventet at resultat er klart i de tidlige morgentimene.

trine@britiskpolitikk.no