Mot avgjørelse i Labours lederkamp

Sir Keir Starmer og Rebecca Long-Bailey. FotoSir Keir Starmer er klar favoritt til å ta over etter Jeremy Corbyn som Labour-leder. Her sammen med Rebecca Long-Bailey, som sammen med Lisa Nandy er de to andre lederkandidatene. Foto: Rwendland/Wikipedia Commons

Sist oppdatert 4. april 2020

Hvem skal overta som sjef for Labour og forsøke å lede partiet ut av skyggenes dal? Svaret får vi 4. april, i mellomtiden raser maktkampen for fullt.

Av Trond Børrehaug Hansen

De britiske sosialdemokratene tapte stort ved parlamentsvalget i desember i fjor. Partisjef Jeremy Corbyn kunngjorde sin avgang, og nå kniver to kvinner og en mann om å få overta – Sir Keir Starmer, Lisa Nandy og Rebecca Long-Bailey.

Ifølge en meningsmåling gjengitt i nyhetsmagainet The Week går det mot en klar avgjørelse i første valgomgang. Sir Keir Starmer ligger på målingen an til å få 53 prosent av stemmene, akkurat nok til å bli valgt.

Rebecca Long-Bailey får en oppslutning på 31 prosent og Lisa Nandy 16 prosent på målingen, som er gjort av det anerkjente instituttet YouGov.

Om første valgomgang ikke gir noe klart resultat, altså at ingen får mer enn 50 prosent av stemmene, vil Starmer få 66 prosent av stemmene i en andre omgang, viser målingen videre. Alle medlemmer som meldte seg inn i Labour før 20. januar i år har stemmerett ved ledervalget. Det vil si at godt over en halv million kvinner og menn kan avgi sin stemme.

Retningsvalg

Men i hvilken retning vil medlemmene at partiet skal gå? Kommentator Sienna Rodgers skriver i The Guardian at avstanden mellom den venstreorienterte partiledelsen og medlemsmassen, som ligger nærmere det politiske sentrum, ser ut til å minke. Dette er godt nytt for Keir Starmer, mener Rodgers.

-Både nominasjonsprosessen og partimålinger viser at Starmer ligger an til å vinne med støtte fra såvel Labours parlamentsgruppe, sentralledelsen og de menige medlemmene, tilføyer hun.

Sir Keir Starmer selv har kommet med sterke utspill i partivalgkampen. Den 57 år gamle juristen fra London vil ifølge The Guardian ikke utelukke at britene kan komme til å søke gjenopptakelse i EU, som de forlot ved utgangen av januar – selv om han tilføyer at dette må bli «en sak for fremtidige generasjoner».

Rebecca Long-Bailey, som er 40 år gammel, fra Manchester i Nord-England og i likhet med Starmer jurist, mener Starmer mangler klar politikk. I et intervju med BBCs Andrew Neil benekter hun at hun bare står for en videreføring av Jeremy Corbyns venstrelinje. Long-Bailey har gitt Jeremy Corbyn karakteren 10 av 10 for lederskap, men sier at «det fins ikke noe slikt som corbynisme».

Lisa Nandy portrett

Lisa Nandy vil også bli Labour-leder.

Lisa Nandy, som også er 40 år og også kommer fra Manchester, har bakgrunn fra sosialt arbeid for fattige barn og andre vanskeligstilte grupper. Den politiske veteranen Peter Hain mener ifølge avisen The Independent at Nandy «er den eneste kandidaten som kan vinne støtten fra arbeiderklassen tilbake til Labour».

Ny nestleder

Labour skal også velge ny nestleder etter Tom Watson, som trakk seg før valget i desember. Men kampen om dette vervet har – forståelig nok – havnet i skyggen av oppgjøret om selve toppjobben.

Fem kandidater deltar i kampen om å bli ny nestkommanderende for det britiske arbeiderpartiet. Av de fem, leder Angela Rayner, klart på YouGovs meningsmåling.

Rayner er også Rebecca Long-Baileys favoritt. De to er nære venner og har delt leilighet. Long-Bailey har i et brev til Labours grasrotbevegelse Momentum oppfordret dem til å gi Rayner sin støtte.

Opprinnelig var det meningen at den nye lederen og nestlederen skulle kunngjøres på en ekstra konferanse i London 4.april, men den er nå avlyst på grunn av utbruddet av koronavirus. Kunngjøringen kommer fortsatt 4.april, men på det som betegnes som et mindre arrangement.

Se også Øivind Bratbergs portrett av Sir Keir Starmer