Korona-kritikk mot Storbritannia

Statsminister Boris Johnson og den britiske regjeringen har så langt taklet koronakrisen ganske annerledes enn de fleste andre land. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 20. april 2020

Den britiske regjeringen har blitt kritisert for manglende tiltak mot koronaepidemien. Mens en rekke europeiske land har forbudt store arrangementer, stengt skoler og landegrenser, har ikke statsminister Boris Johnson til nå gjort noen av delene.

Grunnen kan koke ned til en ting: Flokkimmunitet. Men signalene fra den britiske regjeringen er ikke entydige.

Den britiske regjeringen ønsker å bygge opp en form for flokkimmunitet blant befolkningen, sa Sir Patrick Vallance, som er vitenskapelig rådgiver for den britiske regjeringen, til Sky News i forrige uke.

Flokkimmunitet er det samme som man forsøker å oppnå ved massevaksinering. Tanken er at hvis mange nok blir vaksinert, vil de som ikke er immune bli beskyttet av flokkimmunitet ved at flertallet rundt dem er immune.

For å oppnå dette i Storbritannia, må omtrent 60 prosent av befolkningen bli smittet av koronaviruset, ifølge Vallance. I tall vil det bety at omtrent 40 millioner briter må bli smittet.

Mandag ettermiddag var det registert 1543 smittede og 36 dødsfall som følger av Covid19 i Storbritannia.

 – Manglende lederskap

I forrige uke sa Boris Johnson på en pressekonferanse at det viktigste britene kunne gjøre for å hindre videre smitte er å være nøye med håndvask, holde familien hjemme i 14 dager hvis noen har korona-symptomer, samt å holde de eldre og sårbare hjemme.

Johnson sa også at ikke var noen medisinsk grunn til å forby store arrangementer og at å stenge skoler ville gjøre mer vondt enn nytte. På en pressekonferanse mandag kveld sa Sir Patrick Vallance,at det kan bli aktuelt å stenge skoler, men at det måtte skjedd på riktig tidspunkt.

Etter Johnsons pressekonferanse i forrige uke, gikk blant andre Watfords fotballtrener Nigel Pearson ut og kritiserte Johnson for manglende lederskap.

I forrige uke var det til slutt den engelske Fotballassosiasjonen (FA), sammen med de engelske ligasystemene, som tok avgjørelsen om å utsette alle engelske ligakamper i frykt for smittespredning.

Konsekvensene

Professor ved Birmingham University, Willem van Schaik sier en taktikk om folkeimmunitet vil ha fatale konsekvenser.

«Det er nesten umulig å forutse hva det vil bety med tanke på tap av menneskeliv, men vi snakker nok om titusener døde og muligens hundretusener døde», sa van Schaik i et videointervju med BBC.

Motstridende beskjeder

Etter å ha blitt kritisert for ideen om flokkimmunitet, gikk helseminister Matt Hancock tilbake på at dette var taktikken i en kronikk i the Sunday Telegraph.

Der skriver han: «Flokkimmunitet er ikke en del av det [planen]. Det er et vitenskapelig konsept, ikke et mål eller en strategi. Vårt mål er å beskytte liv fra dette viruset, vår strategi er å beskytte de mest sårbare og det nasjonale helsevesenet gjennom begrensning, utsetting, forskning og minskning».

Helsedepartementet har nå sagt at sjefsrådgivers Patrick Vallances uttalelser om folkeimmunitet har blitt feiltolket.

Nye tiltak

Denne uken er det varslet at det vil komme flere tiltak fra regjeringen. Boris Johnson eller et annet regjeringsmedlem vil holde daglige pressekonferanser. På pressekonferansen mandag kveld ba Johnson briter om ikke å foreta «ikke-nødvendige» reiser, jobbe hjemmefra og unngå puber, restauranter, kinoer og teatre.

Briter over 70 år har også blitt fortalt at de etter hvert må forvente å bli satt i hjemmekarantene i opptil fire måneder. De vil imidlertid få lov til å gå turer. På mandagens pressekonferanse ba Johnson folk over 70 år om å unngå unødvendig kontakt med andre.

perreymert@gmail.com