Kulturinstitusjonene i London frykter koronasmell

National Theatre London. EksteriørbildeNasjonalteatret i London er blant kulturinstitusjonene som nå må stenge på grunn av koronaepidemien. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 19. juni 2020

En etter en har kulturinstitusjonene i London stengt dørene de siste par dagene. Både museer, teatre og kinoer har stengt. Som i så mange andre bransjer, er det frykt for at mange ikke klarer seg gjennom koronakrisen.

Først ute av de store nasjonale museene med å kunngjøre at de stenger, var kunstmuseet Tate. Tate har stengt alle sine fire avdelinger foreløpig fram til 1.mai. Også andre store museer som Victoria & Albert museum, National Gallery, Natural History Museum og British Museum har stengt dørene. Det har også kinoer og teatre. Både National Theatre og teatrene i West End har lukket dørene midlertidig.Også 165 andre teatre rundt om i Storbritannia stenger, melder UK Theatre.

Direktør Hartwig Fischer ved British Museum sier at det er med tungt hjerte han har tatt beslutningen om å stenge midlertidig, men at førsteprioritet må være sikkerheten til de ansatte og besøkende.

Advarer

Direktør Caroline Norbury i Creative Industries Federation advarer mot at konsekvensene av stengingen kan bli svært ødeleggende for mange:

-Sikkerheten for publikum forblir førsteprioriteten for alle i den kreative sektoren. Men dette kan potensielt være ødeleggende for Storbritannias teatre, museer, kinoer og spillesteder såvel som de som jobber i denne industrien, sier Norbury til bransjebladet The Stages nettsted.

Kulturinstitusjonene stenger dørene etter at statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse mandag ba britene unngå puber, klubber, teatre og andre sosiale tilstelninger. Men Johnson kom aldri med noen påbud, noe som bekymrer mange i bransjen.

De mener at det at regjeringen bare kommer med råd, og ikke påbud, betyr at det heller ikke er mulig å få kompensert noe av tapet for stengte dører gjennom forsikringen. Finansminister Rishi Sunak sier imidlertid at regjeringens anbefaling er nok til at bedrifter som har forsikret seg mot pandemier, skal sikres utbetaling, skriver The Stage.

Nå er det mange som ikke har en slik forsikring, og Sunak kom tirsdag med tiltak som også skal hjelpe blant andre mindre kulturinstitusjoner. De får 25.000 pund for å hjelpe seg gjennom tiden der de ikke kan holde åpent.

Avlysninger

Også Parlamentet har innstilt alle omvisninger og det som betegnes som ikke-nødvendige besøk. Men i Underhuset foregikk tirsdag møtene som vanlig. Onsdag ble imidlertid parlamentarikerne bedt om å holde seg borte fra salen dersom de ikke er blant dem som er valgt ut til å stille spørsmål til Boris Johnson i den ukentlige spørretimen.

Royal Albert Hall har også lukket sine dører. Der skulle blant annet utdelingen av teaterprisene Olivier foregå 5.april. Den prisutdelingen er nå avlyst. Også Bafta har avlyst utdelingen av de prestisjetunge TV-prisene, som skulle vært utdelt i Royal Albert Hall 17.mai.

Royal Televison Society delte imidlertid ut sine priser i går, tirsdag. Det skjedde bak lukkede dører uten verken publikum eller vinnerne til stede. Prisvinnerne ble annonsert av komiker Paul Merton og kunngjort gjennom strømming på nettet. Her er listen over prisvinnerne.

Rolling Stones har også avlyst sin sommerturné, og nå onsdag melder Glastonbury festival at de avlyser årets festival som skulle ha funnet sted fra 24.-28.juni . Festivalen skulle ha markert sitt 50-årsjubileum i år med store navn som Taylor Swift, Paul McCartney and Kendrick Lamar, men er nå utsatt til neste år.

Også flere film og TV-innspillinger er avlyst. Blant annet har BBC måtte stoppe innspillingen av flere serier, blant annet «East Enders»,  som er blitt en fast del i hverdagen for millioner av briter. «East Enders» kunne nylig feire sitt 35-årsjubileum. Første episode ble vist 19.februar 1985.

Dronningen flytter

Også store blomstershow, som Chelsea Flower Show i mai, er avlyst. Buckingham Palace har også avlyst planlagte hageselskap og 93 år gamle dronning Elizabeth drar torsdag til Windsor Castle, der hun vil forbli til over påske, melder det britiske kongehuset.

Den britiske regjeringen har oppfordret alle over 70 år til å gå i hjemmekarantene. Prins Charles, 71, og hans kone Camilla, 72, har avlyst sine offentlige oppdrag, skriver The Times. De to skulle blant annet ha vært på en tur til Kypros og Jordan.

Her er The Guardians liste over innstillinger av alle større arrangementer.

trine@britiskpolitikk.no