Agatha Christie har inntatt Londons gamle rådhus

"Witness of the Prosecution" London County Hall teater fotoDen gamle bystyresalen i London er gjort om til rettssal. Til venstre juryen, som består av publikum. Foto : Sheila Burnett

Sist oppdatert 24. desember 2022

I rådhussalen der den fargerike Ken Livingstone en gang sto og debatterte høylytt med sine motstandere, spilles det i dag teater.

County Hall på sørsiden av Themsen ligger vegg i vegg med London Eye, og var rådhus i London fram til 1986. Det var her Greater London Council, som ble ledet av Ken Livingstone, holdt til.  Selvstyret ble opphevet av Margaret Thatchers regjering, men gjenoppsto i 2000. Da ble Livingstone – med tilnavnet Røde Ken – London bys første borgermester. Men det er en annen historie.

Catherine Steadman som Romaine Vole i «Witness for the prosecution». Foto: Sheila Burnett.

Publikum i juryen

Selve bystyresalen i London County Hall står nesten intakt, men noen endringer er gjort for at det skal kunne spilles teater her. Originalt nok er salen gjort om til en rettssal – The Old Bailey.

Dramaet som spilles er Agatha Christies «Witness for the prosecution». Publikum er tilskuere til rettsdramaet som utspiller seg midt i salen. For noen pund ekstra får de være jurymedlemmer, og får være med på å svare ja eller nei på om mannen som sitter anklaget for drap skal finnes skyldig eller ikke.

Teater, film og TV-drama

«Witness for the prosecution» er et Christie-stykke uten Miss Marple og Hercule Poirot. Det ble først publisert som en novelle i 1925. På 1950-tallet bygde Christie det ut til et rettsdrama, etter idé av teaterprodusent Peter Saunders.

I oktober 1953 var det klart for premiere, og stykket ble umiddelbart en så stor suksess at det ble satt opp på Broadway i New York året etter. Stykket har blitt filmet, og i jula viste BBC en to-delt dramatisering med blant andre Toby Jones, Andrea Riseborough og Kim Cattrall på rollelista.

Nå har det altså igjen funnet veien til en London-scene, og det til svært gode kritikker: «Lucy Baileys produksjon av Agatha Christies geniale rettsdrama passer perfekt i denne salen», skriver The Guardians anerkjente anmelder Michael Billington, og gir oppsetningen fire av fem stjerner.

Perfekt setting

Forestillingen har også vært en stor publikumssuksess, og spilleperioden har blitt forlenget flere ganger. Det er da også en helt spesiell opplevelse å sitte så tett på skuespillerne i dette intense rettsdramaet. Det er ikke vanskelige å være enig med Michael Billington i at den ærverdige rådhussalen er en perfekt arena til formålet.

London County Hall ligger vegg i vegg med London Eye. Foto: Trine Andersen.

Stykket handler om Leonard Vole som står anklaget for å ha tatt livet av en velstående eldre enke for å sikre seg pengene hennes. Handlingen er lagt til 1925, så her står livet hans virkelig på spill. Blir han dømt, blir han hengt. Det er en klassisk krimgåte i beste Agatha Christie-stil. Det er snedig skrevet, og Christie har lagt inn noen overraskende vrier som holder publikum i ånde helt til siste slutt.

«Witness for the prosecution» spilles nå helt fram til 16.september i år.

Verdensrekord

Agatha Christies «The Moustrap» – «Musefellen» – kan også fortsatt oppleves i London. Det har verdensrekorden for et teaterstykke som har gått lengst uten opphold.

«The Mousetrap» spilles nå på 66.året i Londons West End. Det hadde premiere i 1952 og så langt har det vært spilt 27.000 forestillinger. St.Martin´s Theatre skriver på sin nettside at de nå tar bestillinger fram til 25.november 2023.

Agatha Christie skrev i alt 20 skuespill, 66 krimromaner og over 150 noveller. Bøkene hennes er solgt i over 2 milliarder eksemplarer og er oversatt til over 100 språk.

trine@britiskpolitikk.no