Fullt trøkk igjen på Londons scener

De fem skuespillerne.Bak fra venstre Isobel McArthur, Christina Gordon og Tori Burgess, foran Meghan Tyler og Hannah Jarrett-Scott. De fem levendegjør Jane Austens fortelling på sin helt spesielle måte. Foto: Tony McGee

Sist oppdatert 23. februar 2022

Mange var spente på hvordan teatrene ville klare seg gjennom pandemien. Gledelig nok er det nå full aktivitet igjen på alle de 37 teatrene i West End.

Vi har vært på teatertur til London og blant annet sett Cush Jumbo i den kritikerroste Hamlet-oppsetningen på Young Vic. Det var en stor opplevelse, men dessverre ble forestillingen bare spilt fram til 13.november.

Vi så også en forestilling som går helt fram til 6. februar, Pride and Prejdudice (*sort of), som vises på Criterion-teatret på Picadilly Circus. Og vil du se noe morsomt og originalt, anbefaler vi absolutt denne.

Fem unge, talentfulle, musikalske, kvinnelige skuespillere har laget sin helt egen versjon av Pride and Prejdudice (Stolthet og fordom), kjærlighetshistorien om Elizabeth Bennet og Mr Darcy.

Her er et glimt av de fems musikalitet og spilleglede:

 

Grepet er å la historien gjenfortelles av fem stuepiker, som kaster seg inn i historien med humor, enorm spilleglede, flotte kostymer – og som krydrer det hele med karaoke. Vi får høre noen av de mest kjente popsangene fra de siste tiårene. Hva er vel for eksempel mer treffende enn å tilegne Carly Simons «You´re So Vain» til den alltid skulende Mr Darcy.

-Vi ville fortelle historien for et publikum som kanskje ikke kjenner Austen fra før. Vi er helt og fullt tro mot historien, men er også opptatt av å få fram latteren, uten at det ene går på bekostning av det andre, sier manusforfatter Isobel McArthur i et YouTube-intervju. McArthur er også en av de fem på scenen.

Pride and Prejudice* (*sort of)  hadde premiere på Tron-teatret i Glasgow for to år siden i regi av teaterkompaniet Blood of the Young. Den har også vært på turné i Storbritannia før den landet på West End. Anmelderne har vært begeistret, og det er ikke vanskelig å forstå. Maken til smittende spilleglede og talent, er det sjelden å oppleve. Vi så en prøveforestilling og gikk smilende ut av teatret.

Scene fra Dear Evan Hansen. foto

Sam Tutty har fått den prestisjetunge Olivier-prisen for sin tittelrollen i Dear Evan Hansen. Foto: Matthew Murphy

Musikaler

Musikaler som Mamma Mia!,  The Lion King, Les Miserables og Hamilton er alle tilbake på teatermenyen i West End. 14.oktober var det også klart igjen for Harry Potter and the Cursed Child på Palace Theatre, og fra 26.oktober kunne igjen Dear Evan Hansen oppleves på Nöel Coward Theatre.

Dear Evan Hansen, signert Benj Pasek og Justin Paul, hadde knallsuksess på Broadway, der den hentet hjem seks Tony-priser og en Grammy før den ble satt opp i London høsten 2019. Og da britene delte ut sine teaterpriser Olivier i 2020, fikk Dear Evan Hansen prisen for beste nye musikal. 22 år gamle Sam Tutty fikk Olivier for tittelrollen, som han fortsatt spiller på Nöel Coward Theatre i høst.

Musikalen handler om den 17 år gamle Evan Hansen, som sliter med sosial angst. Det handler om selvmord, psykiske lidelser og sosiale medier. Vi har dessverre ikke fått sett musikalen, men den ble nylig anmeldt av Aftenpostens Per Christian Selmer-Anderssen, som så musikalen i London rett før Storbritannia stengte ned i mars i fjor.

– Dette er en kommersiell musikal som får hundretusenvis av ungdommer til å tenke på liv, død og teaterets kraft, skriver han, og triller terningkast 5.

Musikalen har også blitt film med Ben Platt, som også spilte Evan Hansen på Broadway, i tittelrollen.

Amy Adams salgsplakat

Amy Adams får til våren sin West End-debut i Glassmenasjeriet.

Stjerner på scenen

Mange synes det er moro å se stjernene på scenen. Det er alltid spennende å se om de behersker scenen like godt som film/TV. Nylig ble det kjent at Hollywood-stjernen Amy Adams får sin West End-debut. Det skjer først til våren i rollen som Amanda Wingfield i Tennessee Williams’ Glassmenasjeriet, men billettene er allerede lagt ut for salg.  Stykket spilles på Duke of York’s fra 23.mai, gjennom sommeren og ut august, går det fram av teatrets nettside.

Saoirse Ronan, kjent fra filmer som Brooklyn, Ammonite, Lady Bird og Little Women, har fått sin debut på en London-scene i The Tragedy of Macbeth på Almeida Theatre, der hun spiller Lady Macbeth. James McArdle har tittelrollen som Macbeth. Billettene her er så ettertraktet at teatret har delt inn salget i tre bookingperioder, går det fram av Almeidas nettside. Stykket spilles fram til 27.november.

Jodie Comer, best kjent fra serien Killing Eve, blir å se på scenen på Harold Pinter Theatre fra april neste år. Her kan en også oppleve Ralph Fiennes før jul i T S Eliots Four Quartets. Fiennes skal også spille på Bridge Theatre til våren i verdenspremieren på David Hares Straight Line Crazy. Bridge Theater ligger på sørsiden av Themsen, ikke langt fra Tower Bridge.

På sørsiden av elva ligger også National Theatre. På scenen der står fra 16.november Shaun Evans, best kjent fra TV-serien om den unge inspektør Morse. Evans hadde også en av hovedrollene i ubåt-thrilleren Vigil som nylig gikk på NRK. På National Theatre skal Evans spille i Manor, som er et nytt stykke signert Moira Buffini.

Scenebilde fra rettsdramaet "Witnes for the Prosecution".

Rettsdramaet «Witness for the Prosecution» spilles i den gamle bystyresalen i London. Foto: Sheila Burnett

Tre ganger Christie

Vil du se teater i politiske omgivelser, anbefales Agatha Christies rettsdrama Witness for the Prosecution, som spilles i den gamle bystyresalen i County Hall vegg i vegg med London Eye. Bystyresalen er gjort om til rettssal og publikum sitter tett på handlingen. Her kan en til og med for noen ekstra pund få være med i stykket som jurymedlem.

Forestillingen hadde premiere i 2017, og har vært en stor publikumssuksess. Vi hadde en større omtale av stykket på nettstedet i 2018.

Agatha Christies The Moustrap – Musefellen – kan selvfølgelig også fortsatt oppleves i London. Den hadde premiere i 1952 og spilles på St. Martin´s Theatre i West End.

Mer Agatha Cristie blir det på Harold Pinter Theatre rett over nyttår når David Suchet ser tilbake på sin karriere i  David Suchet – Poirot and More, A Retrospective.

Nettsiden London Theatre har oversikt over det meste som spilles på Londons scener, og har også en egen spalte med stjerner på scenen.

..og dersom du lurer – du må nok regne med at du må ha munnbind på under forestillingene.

redaksjonen@britiskpolitikk.no