Brexitforhandlingene gjenopptatt

Bilde fiskerbåtFiskeri er ett av de vanskeligste områdene å bli enige om. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 6. desember 2020

Forhandlingene om en handelsavtale mellom EU og Storbritannia post-brexit gjenopptas. Det ble bråstopp for forhandlingene 16.oktober. Boris Johnson ba da britene forberede seg på at det ikke ble noen avtale fra nyttår.

En talsmann for Downing Street sa at samtalene var «over», mens statsministeren i en TV-sendt uttalelse etterlyste en grunnleggende holdningsendring fra EU.

Ifølge en uttalelse fra Downing Street onsdag 21.oktober er det nå en «fundamental endring» å spore i EUs holdning til kompromisser. Dette kom fram i Michel Barniers tale i EU-parlamentet tidligere på dagen. Barnier sa at en avtale var innen rekkevidde, og at det er opp til begge parter å finne kompromisser og løsninger.

-Det er klart at det fortsatt er betydelig avstand mellom oss på de vanskeligste områdene, og det er absolutt mulig at forhandlingene ikke vil lykkes. Men vi er klare sammen med EU, til å se om det er mulig å bygge bro gjennom intensive samtaler, heter det i uttalelsen fra Downing Street.

Knapp tid

Samtalene gjenopptas i London torsdag 22.oktober, og det meldes at skal forhandles hver dag framover, også i helgene. Tiden er da også svært knapp. EU har tidligere sagt at en avtale må være på plass innen utgangen av oktober, men denne tidsfristen kan trolig strekkes noe. Men en avtale må være i havn i god tid før nyttår skal den rekke å bli ratfisert både av Parlamentet i London og EU-parlamentet.

-Nødvendig med hardt arbeid. Ingen tid å miste, kommenterte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyentwitter etter at det ble klart at forhandlingene gjenopptas.

Så langt er i forhandlingene er det ikke meldt om avgjørende framgang på de tre vanskeligste områdene: fiskerier, like konkurransevilkår for næringslivet og hvordan framtidige tvistesaker skal løses. Og med så knapp tid igjen, må vanskelige kompromisser komme kjapt fra begge sider, skal det bli noen avtale.

Ubekymret statsminister

Hva så hvis forhandlingene ikke lykkes, og det ikke blir noen avtale mellom EU og Storbritannia fra nyttår når overgangsperioden etter brexit går ut?

-Jeg har konkludert med at vi fra 1.januar må forberede oss på vilkår på linje med Australia, basert på enkle prinsipper for global frihandel, sa Johnson i sin TV-sendte tale fredag i forrige uke.

Australia har i dag ingen frihandelsavtale med EU, og det betyr at det er Verdens handelsorganisasjons regler som vil gjelde. Det betyr i så fall toll på varer mellom Storbritannia og EU.

-Den store forskjellen er jo at Australia ikke grenser til EU. Det gjør Storbritannia. Og det kommer til å bli et stort problem for britene, men det er for tidlig å si omfanget av det nå, sier Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Boris Johnson er imidlertid ikke bekymret. Han sa dette om Australia-modellen i sin kunngjøring 16.oktober:

-Vi vil blomstre som en uavhengig frihandelsnasjon, med kontroll over våre grenser, våre fiskerier og vil kunne bestemme våre egne lover.

trine@britiskpolitikk.no