Titanic-turismen blomstrer i Belfast

Titanic-museet i Belfast eksteriør. FotoDet fantastiske Titanic-museet i Belfast ble åpnet i 2012. Alle foto: Titanic Belfast

Sist oppdatert 29. april 2023

Titanic-museet har vært med å forvandle Belfast til et svært attraktivt turistmål. Museet passerte i 2018 over fire millioner besøkende fra 145 land siden det åpnet i 2012 – hundre år etter at Titanic gikk på et isfjell og sank i det kalde Atlanterhavet.

Mange forbinder nok Titanic med Southampton, for det var herfra skipet la ut på sin skjebnesvangre jomfrutur til New York i 1912. Men det var i Belfast skipet «som ikke kunne synke» ble bygd.

Og det er her, på tomta der skipet ble bygd, det fantastiske museet ligger. Titanic ble bygd på Harland & Wolff. Verftet eksisterer ennå og eies i dag av Fred. Olsen.

De aller fleste av de mange tusen som var med å bygge skipet var rekruttert fra de protestantiske områdene i Øst-Belfast. Det var langt mellom katolikkene i arbeidsstokken, og slik sett illustrerer byggingen av Titanic også hvor stor forskjell det var mellom de to gruppene for hundre år siden. Forskjeller som til slutt fikk det til å koke over, og resultere i The Troubles, 30 år med borgerkrig, bomber og lidelse i Nord-Irland.

Turismens Oscar

I  2016 ble Titanic Belfast kåret til verdens beste turistattraksjon under utdelingen av World Travel Awards. Det er første gang en turistseverdighet i Irland – nord eller sør – har vunnet prisen, som også kalles turismens Oscar.

-Vi har alltid visst at i Titanic Belfast, hadde vi en turistattraksjon i verdensklasse, sa daværende førsteminister Arlene Foster da pristildelingen ble kjent.

Førsteklasselugar Titanic Foto

Det var stil over førsteklasselugarene på Titanic.

Foster var turistminister i Nord-Irland da museet åpnet i 2012, og kjempet for å få museet. For selvfølgelig ble det kritisert at det ble brukt så mange millioner på et museum. Prislappen er på rundt 100 millioner pund, en drøy milliard kroner.

Men museet var verdt pengene. Det har i stor grad bidratt til at turismen blomstrer i byen de fleste turister unngikk for 20 år siden. Den gang var byen kjent for bomber og uro, et sted der de få turistene som kom, opplevde å bli tatt i hånda og takket for at de besøkte byen.

-I de siste seks årene har vi spilt en viktig rolle i utviklingen av Belfast. Titanic Belfast har vist seg å være et skinnende eksempel på hvordan betydelig investering i turisme, kombinert med lidenskap og tro på at det skal lykkes, kan være en katalysator for økonomisk vekst og være med å ha en positivt innvirkning på Belfast som reisemål, skriver Judith Owens, direktør for Titanic Belfast, i en epost til britiskpolitikk.no.

Skilt utsolgt Titanic-museet Belfast. foto

Titanic-museet er blitt svært populært, og det anbefales å kjøpe billett på forhånd – i hvert fall i høysesongen. Foto: Trine Andersen

-Vi har mye mer å gi, og kommer til å fortsette å utvikle og sikre at Belfast og Nord-Irland forblir et favoritt-reisemål, legger Owens til.

Interaktivt

Titanic Belfast er blitt så populært at det er å anbefale å bestille billett på forhånd på museets nettside. Det 38 meter høye bygget – like høyt som skroget på Titanic – inneholder ni interaktive utstillinger over seks etasjer.

Utvendig er det majestiske bygget formet som Titanics skrog. På sørsiden, der inngangspartiet ligger, er det formet som skipets front, og nord som akterenden. Nordsiden vender ut mot slippen og sjøen. Her er det markert hvor tørrdokken lå og nøyaktig hvor stort skroget var.

Innvendig er den mest moderne teknologi tatt i bruk. Blant annet er verkstedet gjenskapt med svært så levende dokker. Publikum fraktes gjennom den digre verkstedhallen i vogner og får virkelig oppleve hva slags øredøvene støy arbeiderne måtte utholde i tøffe, lange arbeidsdager.

Titanic-museet i Belfast interiør

Titanic-museet forteller også Belfasts industrielle historie.

1.500 mistet livet

Museet forteller ikke bare Titanics historie, men også den industrielle historien til Belfast.

Men det er stort sett Titanic museet handler om. Ikke bare selve byggingen av skipet, men også det som skjedde etter at skipet på sin jomfrutur traff et isfjell og sank 15.april 1912 utenfor kysten av Newfoundland.

Av de 2.240 passasjerene om bord, mistet over 1.500 livet da datidens mest moderne skip forsvant i havet. Hvordan det så ut nede i dypet skulle det gå over 70 år før noen kunne fortelle noe om. Først i 1985 – over 70 år etter forliset – ble Titanic funnet på hele 3.800 meters dyp.

Om bord var 31 norske statsborgere, ti overlevde forliset. Museet har en oversikt der en kan søke etter alle som var om bord, navn og nasjonalitet, og få vite hvordan det gikk med hver enkelt.

De aller fleste nordmenn reiste på tredje klasse, og i Titanic-museet er lugarer i alle tre klasser gjenskapt. Kontrastene er store fra luksusen i første klasse til de trange tredjeklasses lugarene.

Fra Titanic-museet ser en bort på en av de andre store, nye turistattraksjonene i Belfast – filmstudioet der «Game of Thrones» er blitt tatt opp. «Game of Thrones»-turismen er blitt stor i Nord-Irland, og har sammen med Titanic-museet vært med å gjøre Belfast til en av Europas mest attraktive reisemål.