2020: Et år preget av korona og brexit

Boris Johnson signerer brexitavtalenBoris Johnson signerte 30.desember brexitavtalen under en sermoni i Downing Street. Til venstre britenes forhandlingsleder Sir David Frost og til høyre den britiske EU-ambassadøren Tim Barrow. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 29. april 2023

2020 startet med at britene gikk ut av EU 31.januar, så kom et virus fra Kina og dominerte fullstendig resten av året. Statsminister Boris Johnson var blant dem som ble alvorlig koronasyk. Midt i pandemien fikk Labour en ny partileder. På selveste julaften ble det enighet om en brexitavtale.

Her er en oversikt over de viktigste sakene måned for måned. For detaljer om når hvilke koronatiltak ble innført, se artikkelen Koronaåret 2020 – utvikling og tiltak et annet sted her på nettstedet.

Januar

Det offisielle startskuddet går i kampen om å bli ny Labour-leder etter Jeremy Corbyn. Seks kandidater melder seg. Kampen står til slutt mellom disse tre: Lisa Nandy, Sir Keir Starmer og Rebecca Long-Bailey.

8.januar gjør Harry og Meghan det klart at de ønsker å tre tilbake som «senior royals». Etter et krisemøte på Sandringham noen dager senere gir dronningen Harry og Meghan lov til å gå sine egne veier. Megxit er skapt.

I Nord-Irland blir selvstyret gjenopprettet, etter tre år med politisk stillstand. Arlene Foster fra Det demokratiske unionistpartiet (DUP) blir igjen førsteminister med Sinn Féins Michelle O´Neill som viseførsteminister.

Storskjer på Parliament Square viser nedtelling 31.januar 2020 - britene er ute av EU. Foto

31.januar kl.23 britisk tid var Storbritannia ute av EU. Her fra markeringen på Parliament Square. Foto: Trine Andersen

23.januar går skilsmisseavtalen med EU gjennom det siste stadiet i Parlamentet, og blir nå lov. 31.januar kl.23.00 britisk tid går britene ut av EU.

29.januar blir de to første tilfellene av koronasmitte registrert i Storbritannia. To kinesiske statsborgere som bodde på et hotell i York ble syke, den ene studerte ved universitetet i York.

Februar

Boris Johnson gjør endringer i regjeringen. Sajid Javid trekker seg som finansminister, og blir erstattet av Rishi Sunak. Det skjer bare fire uker før budsjettet skal legges fram. Javid trekker seg etter at han får ordre om å sparke sine rådgivere, noe han nekter å gjøre.

Det første likekjønnede paret kan inngå ekteskap i Nord-Irland. Ekteskap mellom likekjønnede har vært lovlig i resten av Storbritannia siden 2014, men det har ikke vært lovlig i NI. Parlamentet i London endret loven mens selvstyret i NI lå nede.

I Skottland trekker finansminister Derek Mackay seg etter å ha pepret en 16-åring med tekstmeldinger. Mackay trekker seg bare timer før statsbudsjettet skulle legges fram.

I slutten av måneden blir det kjent at Boris Johnson har forlovet seg med Carrie Symonds og at de venter barn.

Mars

Koronaen dominerer fullstendig den politiske dagsordenen, men måneden startet i brexits tegn. 2.mars starter forhandlingene i Brussel om en handelsavtale mellom Storbritannia og EU som skal gjelde fra overgangsperioden går ut ved nyttår.

5.mars blir det første dødsfallet knyttet til korona registrert i Storbritannia – en kvinne i 70-årene dør. Tallet på smittede passerer 100. 13.mars blir lokalvalgene og valg til borgermester utsatt ett år. 20.mars stenges puber og skoler. 23.mars innføres strenge koronatiltak, som i praksis stenger ned samfunnet. Boris Johnson får sterk kritikk for å ha stengt ned samfunnet for sent. De første av mange økonomiske krisepakker lanseres. Parlamentet stenger dørene for påsken en drøy uke tidligere enn planlagt for å begrense faren for koronasmitte.

Boris Johnson fotografert på trappa utenfor Downing Street 2.april da han var med å klappe for innsatsen helsepersonell gjør under koronakrisen. Få dager etter ble han innlagt på sykehus. Foto: Pippa Fowles / No 10 Downing Street.

I slutten av måneden tester Boris Johnson (55) positivt for koronaviruset. Han selvisolerer seg i Downing Street. Også helseminister Matt Hancock er smittet, men er tilbake på jobb etter en uke. Det blir også kjent at prins Charles (71) er koronasmittet, men han blir ikke alvorlig syk.

I Skottland blir tidligere førsteminister Alex Salmond frikjent på alle punkter i saken der han sto tiltalt for voldtekstforsøk og seksuelle overgrep.

April

5.april legges en svært koronasyk statsminister Boris Johnson inn på St. Thomas-sykehuset i London. Det skjer samme dag som dronning Elizabeth holder tale til det britiske folk om koronasituasjonen. Det er kun femte gang i sine 68 år som dronning Elizabeth holder en slik ekstraordinær tale til folket.

Boris Johnson blir utskrevet fra sykehuset 12.april. Han legger ut en drøyt fem minutter lang hilsen på Twitter der han sier at han ikke er i tvil om at NHS reddet livet hans. Denne dagen passeres også over 10.000 registrerte koronadøde. De reelle tallene er høyere siden statistikken kun omfatter dem som dør på sykehus, ikke hjemme eller på sykehjem.

Sir Keir Starmer blir 4.april valgt til ny Labour-leder, etter å ha fått klart flest stemmer i uravstemningen i partiet. Starmer møter i spørretimen for første gang 22.april, men møter der utenriksminister Dominic Raab som vikarierer for en sykmeldt Johnson. Som et ledd i tiltakene for å begrense koronasmitten har britene for første gang fått et parlament der medlemmene kan følge med digtialt hjemmefra.

Boris Johnson er tilbake på jobb igjen 27.april og blir to dager senere far igjen til en gutt som får navnet Wilfred Lawrie Nicholas.

Mai

6.mai passerer Storbritannia som det første landet i Europa 30.000 registrerte kronarealterte dødsfall. Samme dag møter Boris Johnson for første gang Sir Keir Starmer i spørretimen. Parlamentsmedlemmene kan nå stemme virtuelt gjennom å ikke være til stede i Underhuset.

Keir Starmer i Underhuset.

Sir Keir Starmer er en tøff motstander for Boris Johnson i spørretimen i Underhuset. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Det blir kjent at Boris Johnsons nærmeste rådgiver Dominic Cummings har brutt koronareglene han selv har innført. Mens Storbritannia var nedstengt i slutten av mars – og beskjeden var å holde seg hjemme – kjørte Cummings over 40 mil nordover til sine foreldre i Durham. På en pressekonferanse i rosehagen i Downing Street 25.mai benekter Cummings å ha brutt koronareglene, og ser ingen grunn til å gå av.

Juni

Det holdes Black Lives Matters-demonstrasjoner flere steder i Storbritannia. En statue av slavehandler Edward Colston rives ned i Bristol. Statuen av Winston Churchill på Parliament Square i London bygges inn for å hindre at den rives ned.

Juli

10.juli oppheves 14 dagers karantene ved innreise til Storbritannia for reisende fra en rekke land, blant dem Norge. Og fra 15.juli oppheves karantenen ved innreise fra Storbritannia til Norge.

August

Sir Ed Davey blir valgt til leder i Liberaldemokratene.

Fra 22.august  innføres det igjen ti dagers karantene for reisende fra Storbritannia til Norge.

September

Boris Johnson legger fram et lovforslag i Underhuset som blant annet vil skrote deler av den inngåtte skilmisseavtalen med EU. Gjelder britenes indre marked og handel mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. 30 av de konservative representantene lar være å stemme. At britene vil bryter en internasjonalt inngått avtale vekker sterke reaksjoner. Den omstridte delen i lovforsalget blir trukket tilbake i desember.

Labour holder sitt landsmøte digitalt. Sir Keir Starmer holder sin første landsmøtetale som partileder. For første gang siden Boris Johnson tok over som statsminster ligger Labour likt med de konservative på meningsmålingene, begge får 40 prosents oppslutning.

Oktober

Bilde fiskerbåt

Fiskeri var ett av de vanskeligste områdene å bli enige om i brexitforhandlingene. Foto: Trine Andersen

16.oktober blir det bråstopp for brexitforhandlingene. Boris Johnson ber britene forberede seg på at det ikke blir noen handelsavtale med EU fra nyttår. Etter nye utspill blir samtalene gjenopptatt i London 22.oktober.

Tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn blir suspendert fra Labour etter at rapporten om antisemittisme i Labour blir offentliggjort. Den britiske likestillings- og menneskerettighetskommisjonen påpeker en serie lovbrudd fra den forhenværende partiledelsens side. Corbyn suspenderes fra Labour etter at han omtaler konklusjonene som overdrevet. Han blir senere tatt inn igjen i partiet, men ikke i parlamentsgruppa.

Det konservative partiet holder sitt landsmøte – også det skjer digitalt på grunn av pandemien.

November

Etter indre stridigheter slutter Dominic Cummings som Boris Johnsons fremste rådgiver. Cummings forlater Downing Street 10 13.november.

Skottlands førsteminster Nicola Sturgeon. Foto

Førsteminister Nicola Sturgeon har fått mye ros for måten hun leder Skottland gjennom koronakrisen på. Foto: Scottish government, Flickr

Det skotske nasjonalistpartiet SNP har digitalt landsmøte. Flere meningsmålinger viser flertall på rundt 55 prosent støtte til skotsk selvstendighet. Førsteminister og partileder Nicola Sturgeon sier da hun åpner landsmøte at hun er mer sikker enn noen gang på at Skottland kommer til å bli selvstendig.

Desember

Dramatisk innspurt i brexitforhandlingene. Forhandlingene settes på hold, men tas opp igjen etter telefonsamtaler mellom Boris Johnson og EU-kommisjonens president Urusla von der Leyen. De to møter hverandre til middag i Brussel og setter en ny deadline til søndag 13.desember. Men forhandlingene fortsetter utover fristen og kommer i havn på julaften.

30.desember går brexitavtalen gjennom i Parlamentet i London. Underhuset slutter seg til avtalen med overveldende flertall –  521 stemmer for, 73 mot. Den går også gjennom i Overhuset uten innsigelser, og fikk til slutt dronningens underskrift. Det betyr at den nå er inkorporert i britisk lov. Avtalen gjelder fra kl.23 britisk tid 31.desember når overgangsperioden ender og britene er ute av EUs indre marked og tollunion.

I løpet av 30.desember signeres også brexitavtalen av partene. Den signeres om morgen av av EU-toppene i Brussel før den blir fløyet til London der Boris Johnson signerer den i Downing Street.

8.desember starter Storbritannia massevaksinering mot korona, som første vestlige land. En 90 år gammel kvinne i Coventry er den første som får vaksinen. 30.desember godkjenner britene Oxford-AstraZeneca-vaksinen.

19.desember stenges London og deler av sørøst-England ned for julen etter at en ny variant av koronaviruset sprer seg raskt. Også ellers i England, Wales, Skottland og Nord-Irland skjerpes koronatiltakene i jula. I redsel for å få den nye varianten av koronaviruset stopper en rekke land, blant dem Norge, midlertidig flygninger til og fra Storbritannia. Frankrike stenger midlertidig grensen mot Storbritannia og det oppstår lange køer ved Dover.

Britene går ut av året med en trist koronastatistikk. Offisiell statistikk fra 31.desember viser at det har vært 73.512 koronadødsfall og nesten 2,5 millioner smittede. Statistikken inkluderer kun dem som har dødd innen 28 dager etter å ha testet positivt for covid-19.