Ny nedstengning i England og Skottland

Boris Johnson TV-tale om lockdown. FotoBoris Johnson holder TV-tale om at England stenges ned til midten av februar. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 4. mars 2021

Den eksplosive økningen i koronasmitten gjør at Boris Johnson igjen stenger ned England. Det er tredje gang det innføres lockdown i England. Den skal vare til minst 15.februar. Også skolene stenges.

Også i Skottland har førsteminister Nicola Sturgeon beordret folk til å holde seg hjemme. Skottland stenges ned til slutten av januar. Da skal det tas en ny vurdering.

Også i Wales strammes det inn, blant annet med digital undervisning – i første omgang fram til 18.januar. Nord-Irland innførte en ny seks uker nedstengning allerede 2.juledag, men også her skjerpes tiltakene ved skolene, og det blir digital undervisning for de fleste av elevene helt fram til vinterferien midt i februar.

Stay home

Beskjeden fra Boris Johnson er igjen «stay home».  Statsministeren sier at det nasjonale helsevesenet NHS nå er under større press enn det har vært siden starten av pandemien i mars. Mandag 4.januar ble det rapportert om 58.784 nye smittetilfeller og 407 koronadødsfall. Tallet på koronadødsfall er trolig enda høyere siden statistikken kun omfatter dem som har dødd innen 28 dager etter en å ha testet positivt for korona.

I England har antall koronapasienter innlagt på sykehus økt med nesten 30 prosent på én uke, og er nå oppe i nesten 27.000, opplyste Boris Johnson i sin TV-sendte tale mandag kveld.

Folk får nå kun gå ut for helt nødvendige innkjøp og fysisk aktivitet. Alle ikke-nødvendige butikker og forhandlere må stenge. Restauranter kan kun levere take away. Til forskjell fra mars får blant annet hagesentre og tannleger holde åpent. BBC har denne oversikten over de nye reglene.

Det skjerpes også inn på reiser, og alle som ankommer Storbritannia må framvise en negativ koronatest som ikke er mer enn 72 timer gammel.

Vaksinehåp

Den nye nedstengningen skal i første omgang vare fram til 15.februar. Håpet er at det innen den tid er vaksinert så mange at restriksjonene kan lempes noe på. Boris Johnson sier at målet er at alle beboere og ansatte på sykehjem, alle over 70 år, alle som jobber i førstelinje i helse- og sosialtjenesten og svært sårbare grupper skal være vaksinert innen midten av februar. Du kan lese hele Boris Johnsons kunngjøring her.

Britene har til nå vaksinert rundt én million mennesker. Massevaksineringen startet 8.desember, og mandag  tok britene som første land i verden også i bruk vaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitet.

Labour-leder Sir Keir Starmer støtter tiltakene. Han tok allerede søndag til orde for at en ny nedstenging av England måtte komme kjapt. Labour-lederen sier at det viktige nå er at alle følger de tøffe tiltakene, og at det blir fortgang i vaksineringen.

trine@britiskpolitikk.no