Lyset slått på igjen i Londons teatre

Eksteriørbilde Musefellen - teater LondonAgatha Christies "Musefellen" får igjen liv på St Martin's Theatre i London. JustPixs / Shutterstock.com

Sist oppdatert 18. august 2021

17.mai var i år ikke bare en dag å feire her hjemme. I England er det stor glede over at samfunnet tar et nytt steg mot gjenåpning. Det er klart for trinn 3 av regjeringens gjenåpningsplan, og der er teatrene med.

Dermed blir det i ukene framover igjen liv i teatrene i London. Først ut er teaterstykket som har vært spilt lengst av dem alle, Agatha Christies «The Moustrap». Det hadde premiere i London for nesten 70 år siden og har vært spilt helt fram til koronaen satte en stopper for det.

17.mai vekkes musefellen til live igjen i St Martin’s Theatre. Men det blir for halvfull sal og skuespillere som står langt fra hverandre på scenen. For å være på den sikre siden er det også engasjert to komplette skuespillerstaber. Skulle en skuespiller bli koronasyk og staben måtte gå i karantene, står en ny klar til å overta de neste ti dagene, skriver The Guardian.

I trinn 3 av gjenåpningsplanen er det satt en maksimum på 50 prosent av kapasiteten i salen, men maks 1.000 personer.

Flere andre teatre i London planlegger å åpne i dagene etter 17.mai. De fleste av dem har vært stengt siden den første nedstengningen i England i mars i fjor. Noen åpnet riktignok igjen i fjor høst, men en ny nedstengning gjorde at det kun ble for en kort periode.

Halvfulle saler

Nå er det ikke lett å gå i pluss med halvfull sal, så mange, spesielt store produksjoner, venter med å åpne igjen til etter 21.juni når alle restriksjoner  skal oppheves i England – dersom alt går etter planen. Du kan se en fullstendig oversikt her over hvilke teatre som åpner i perioden fra 17.mai og fram til 20.juni. 

FAKTA

Fullt liv på West End blir det nok ikke før til høsten. Store produksjoner som «Hamilton,  «Les Miserables» og «Harry Potter and the Cursed Child» har utsatt gjenåpningen til henholdsvis august, september og oktober.

På sørsiden av Themsen åpner National Theatre igjen 2.juni.

-Det har vært et utrolig vanskelig år for teatrene, og jeg er utrolig glad for at vi nå kan åpne igjen, sier National Theatres sjef Rufus Norris i en pressemelding.

Teatret åpner med en verdenspremiere på Jack Thornes  «After Life» i Dorfman-teatret. I hovedsalen Olivier blir første premiere Dylan Thomas «Under Mik Wood» med blant andre Michael Sheen på rollelista:

Av teatrets hjemmeside går det fram at publikum vil bli delt inn i fire grupper, og at det vil bli innslipp i salen til ulike tider for hver gruppe.

Få grønne land

Flere museer og gallerier i London og resten av England får også åpne igjen fra 17.mai. Det gjør også kinoene.

Så får vi bare krysse fingrene og håpe at det snart blir mulig igjen å dra på ferie til London og resten av Storbritannia. Foreløpig er det jo karantene i begge ender.

Som en del av steg 3 i Boris Johnsons plan for gjenåpning av England, åpnes det også for feriereiser til utlandet 17.mai, men i første omgang er det kun et fåtall land som er grønne og som ikke krever karantene ved retur til England. På lista står blant annet Island og Færøyene, men ingen andre nordiske land.

Også Wales og det meste av Skottland tar et nytt skritt mot gjenåpning 17.mai. Også her får teatrene gjenåpne. I Nord-Irland skal det foretas en ny vurdering 20.mai med sikte på mer gjenåpning fra 24.mai. Men her får trolig ikke teatrene åpne igjen før tidligst 21.juni. BBC har en god oversikt her over hva som  får gjenåpne fra 17.mai.

trine@britiskpolitikk.no