På kryss og tvers i Storbritannia i bøkenes verden

Sist oppdatert 29. april 2023

Her er en oversikt over bøker om Storbritannia skrevet av norske forfattere, som vi tidligere har omtalt her på nettstedet. Flere av dem har vi også laget podkaster om.

NRK-journalist Gry Blekastad Almås´ hadde akkurat gjort ferdig boka si «Norbritannia» da koronaen rammet. Hun hadde reist på kryss og tvers rundt om i Storbritannia på jakt etter norske spor. Gry kjenner Storbritannia godt, blant annet fra sin tid som London-korrespondent for NRK. En jobb hun vender tilbake til fra høsten av når igjen skal rapportere fra de britiske øyer.

Gry Blekastad Almås holder opp sin bok Norbritannia.Foto

Gry Blekastad Almås har skrevet bok om det norske Storbritannia. Foto: Trine Andersen

Gry sier at hun har valgt å skrive om steder som har en forbindelse til Norge enten historisk eller i dag.

-Jeg tar med leserne til vikingtiden, forteller om handelsforbindelser før og nå, forteller om kjærlighetsforhold, norrøn identitet, norsk språkpåvirkning, shopping, fotballhistorier, forteller Gry.

Hør podkasten der hun forteller om boka:

Vi har også laget en podkast med Gry der hun foreller om Shetland og Orknøyene:

To fra London

Nazneen Khan-Østrem fikk glitrende kritikker for boka «London – Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet». Nå foreligger boka også som paperback, og skal på engelsk til sommeren. Khan-Østrem gikk nylig fra jobben som forlagsredaktør for dokumentar i Aschehoug til Aftenposten, der hun er Oslo-kommentator.

Nazneen Khan-Østrem med London-bok. Foto

Nazneen Khan-Østrem håper hun med sin nye bok skal få nordmenn til å heve blikket og gå litt utenom de vanlige turistløypene i London. Foto: Trine Andersen

Vi intervjuet Nazneen her på nettstedet da boka ble utgitt i fjor. Du kan lese intervjuet her, og høre Annette Groths intervju med forfatteren i denne episoden av Pod Britannia:

Espen Aas tar også leserne med til London i sin bok «London langs tuben», som kom ut i 2018. Den tidligere NRK-korrespondenten har besøkt og fotografert hver eneste stasjon på det over 150 år gamle undergrunnsnettverket i London – hele 270 stasjoner.

Espen presenterte selv sin bok her på nettstedet – du kan lese hans artikkel her, og høre ham snakke med Annette Groth om boka i denne episoden av Pod Britania. Annette har også vært NRK-korrespondent i London, og her snakker de to om hva som er deres favorittstasjoner og gir tips om dagsturer med tuben ut av sentrum:

Om dronningen

Inger Merete Hobbelstads bok «Årene med Elizabeth» kom ut i fjor, og forteller gjennom nesten 600 sider om livet til en kvinne hun beskriver slik: «Hun er så berømt at du trolig ville kjent igjen ansiktet hennes fortere enn du dro kjensel på en nær venn». Boka kom nylig i pocketutgave.

Dronning Elizabet har hatt ukentlige møter med 14 statsministere. Den første var Winston Churchill – den siste Boris Johnson. Hobbelstad forteller om møtene i et intervju vi gjorde med henne like etter at boka hadde kommet ut.

Du kan også høre henne snakke om dronningen og monarkiet i denne samtalen med Erik Mustad i Pod Britannia:

Brexit

Brexit splittet det britiske folk, og preger fremdeles Storbritannia. Hvordan utslagene av brexit vil bli får vi først vite neste år når overgangsperioden er over. Men hvorfor gikk det som det gikk? Hva gjorde at et flertall av britene stemte for brexit?

– Som så mange andre var jeg forbauset over resultatet, og jeg bestemte meg derfor samme morgen som resultatet forelå til å prøve å finne ut hva som hadde skjedd. Jeg ville dra på oppdagelsesferd gjennom det som i nesten ti år var mitt korrespondentrike for NRK, sier Annette Groth.

Hun dro til alle deler av det britiske kongeriket, og resultatet ble boka «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en brexit-tid». I boka, som kom ut i 2017, skriver hun om møter med mennesker i Nord-Irland, Skottland, Wales og England.

God lesing!