2021: Pandemi, skotsk valg og en svekket statsminister

Boris Johnson besøker vaksinesenter-Pandemien har preget også 2021. Her besøker statsminister Boris Johnson et vaksinesenter i Ramsgate. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 21. januar 2022

Også 2021 har vært preget av pandemien. Men det har også vært et år der skotske nasjonalister gjorde et brakvalg. I Nord-Irland skifter det største partiet leder to ganger og det er en påske med voldelige opptøyer. I Parlamentet har det vært et turbulent høst, og Boris Johnson går ut av året som en sterkt svekket statsminister.

Britene går inn i 2021 med strenge koronarestriksjoner som har vart siden rett før jul da den nye varianten av koronaviruset, deltavarianten, spredde seg raskt. Vaksineringen er godt i gang etter at  Storbritannia 8.desember i fjor, som første vestlige land, startet massevaksinering av befolkningen.

Her er et forsøk på å oppsummere noen av de viktigste politiske sakene – og litt til – måned for måned.

Januar

1.januar: Overgangsperioden etter brexit ender og britene forlater EUs indre marked og tollunion.

26.januar. 100.000 koronadødsfall passert, viser offisiell statistikk. Den inkluderer dem som har dødd innen 28 dager etter å ha testet positivt for covid-19.

Februar

15.februar. Chief Mouser, katten Larry, kan feire at han har bodd ti år i Downing Street 10. Han har jobbet både for David Cameron, Theresa May og nå Boris Johnson, og har over 475.000 følgere på Twitter, der han gjerne herjer med sin sjef.

23.februar. Boris Johnson presenterer en firetrinns plan for gjenåpning av England. Går alt etter planen, skal de siste koronarestriksjonene i England bli opphevet 21.juni.

Mars

1.mars. Gillian Anderson vinner Golden Globe-pris for tolkningen av statsminister Margaret Thatcher i sesong fire av The Crown. Netflix-serien vinner også prisen for beste dramaserie, Josh O’Connor for rollen som prins Charles og nykommer Emma Corrin for rollen som prinsesse Diana.

3.mars. Finansminister Rishi Sunak med budsjettframleggelse. Siden han la fram det forrige statsbudsjettet i mars i fjor har 700.000 mistet jobben. Det har vært en tilbakegang i økonomien på 10 prosent – det største fallet på 300 år. Koronakrisen har kostet den britiske stat svimlende 400 milliarder pund.

7.mars: Oprah Winfreys intervju med prins Harry og Meghan, der de retter sterk kritikk mot kongefamilien, blir sendt på amerikansk TV, og vises på ITV dagen etter.

8.mars: 9 millioner elever i England vender tilbake til skolebenkene etter å ha hatt hjemmeundervisning siden før jul.

11.mars: Storbritannias utenriksminister Dominic Raab besøker Norge, på det som også for statsråder er en sjelden utenlandsreise i koronaens tid. Raab har blant annet samtaler med sin kollega Ine Eriksen Søreide.

17.mars: Det blir klart at det må velges nytt parlamentsmedlem fra Hartlepool i Nord-England etter at Labours Mike Hill trekker seg. Hill trekker seg etter anklager om seksuell trakassering, noe han benekter.

22.mars. En uavhengig gransking konkluderer med at Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon ikke har brutt kodeksen, retningslinjene, som gjelder for alle regjeringsmedlemmer. Saken er knyttet til anklagene om upassende oppførsel fra hennes forgjenger Alex Salmond.

23.mars. Ett år siden den første nedstengingen av Storbritannia. Blir markert med ett minutts stillhet og tente lys. Det er så langt registert 126.000 koronadødsfall i Storbritannia.

23.mars. De skotske konservative stiller mistillit mot Nicola Sturgeon, men det får kun de konservatives stemmer.

26.mars. Alex Salmond kunngjør at han har stilt seg i spissen for et nytt parti, Alba Party, som stiller ved valg 6.mai.

April

Nord-irsk politi

Politiet måtte settes inn da det brøt ut voldelige opptøyer i Belfast rundt påsketider. Foto: Damien Storan / Shutterstock.com

Påsken. Opptøyer i flere byer i Nord-Irland. I alt 14 politifolk blir skadd i urolighetene i unionistiske, pro-britiske, områder i Belfast. Uroen fortsetter også i uka etter påske. Bakgrunn i Erik Mustad artikkel.

10.april. Prins Philip døde 99 år gammel. Pandemien gjør at det en uke senere blir en svært nedtonet begravelse i Windsor.

20.april: Boris Johnson varsler et mål om klimakutt på 78 prosent innen 2035.

23.april. Boris Johnsons tidligere rådgiver Dominic Cummings kommer  på sin blogg med kraftige angrep på Johnsons lederstil og lederevner.

28.april. EU-parlamentet sier formelt ja til handelsavtalen med Storbritannia etter brexit. Avtalen blir vedtatt med 660 mot 5 stemmer. 32 representanter avstår fra å stemme over avtalen, som ble klar i julen etter ni måneder med anstrengte forhandlinger.

28.april. Nord-Irlands førsteminister Arlene Foster kunngjør at hun trekker seg som partileder i Det demokratiske unionistpartiet 28.mai og førsteminister innen utgangen av juni.

Mai

3.mai. 100 år siden Nord-Irland formelt ble britisk provins. Se bakgrunn i Annette Groths artikkel.

4.mai. Frankrike truer med å kutte strømmen og blokkere havna på kanaløya Jersey i en ny fiskeristrid som har oppstått etter brexit i Den engelske kanal. Storbritannia svarer med å sende to marinefartøy til Jersey, men de kalles tilbake da de demonstrerende franske fiskerbåtene returnerer til egne farvann. Franske fiskere reagerer på at de ikke får flere fiskelisenser i britisk farvann. Striden fortsetter gjennom året.

6.mai. Supertorsdag. Valg til nytt parlament i Skottland og Wales, lokalvalg, borgermestervalg og suppleringsvalg i Hartlepool.

Brakvalg for skotske SNP, vinner 64 av de 129 setene, og mangler kun ett sete på rent flertall i parlamentet i Edinburgh.  Samme med De Grønne, som SNP inngår et regjeringssamarbeid med, er det flertall for skotsk uavhengighet i parlamentet i Edinburgh.

Tidligere førsteminister Alex Salmonds Alba Party klarte ikke å kapre et eneste sete. Mer om valget her.

Labour kan glede seg over å ha gjort et rekordgodt valg i Wales, og får halvparten av de 60 setene i det walisiske parlamentet. Men partiet taper suppleringsvalget i Hartlepool til de konservative. Dermed har toriene klart å sikre seg enda et sete i det som tidligere var et rødt belte nord i England. Kretsen har vært holdt av Labour siden den ble opprettet i 1974, så dette er et stort nederlag for partileder Sir Keir Starmer. Her er en oppsummering av valgene.

11.mai. Åpning av ny parlamentsesjon. Dronning Elizabeth holder trontalen.

14.mai. Edwin Potts velges til ny leder i Nord-Irlands største parti, unionistiske DUP.

18.mai. SNP-leder Nicola Sturgeon blir formelt gjenvalgt som førsteminister i Skottland.

26.mai. Dominic Cummings forklarer seg om regjeringens koronahåndtering for en komité i Underhuset. I en sju timer lang utspørring angriper han igjen Boris Johnsons lederegenskaper og hevder at Johnson ikke er egnet til å være statsminister. Han mener helseminister Matt Hancock burde vært sparket og mener regjeringens koronahåndtering har ført til at titusener av briter har dødd forgjeves.

29.mai. Boris Johnson og Carrie Symonds gifter seg i all hemmelighet i Westminster Cathedral.

Juni

9.juni. G7-toppmøtet innledes i Cornwall.

14.juni.  Boris Johnson utsetter siste trinn av gjenåpningen av England med fire uker på grunn av spredningen av deltavaranten. Den planlagte gjenåpningen 21.juni utsatt til 19.juli

17.juni. De konservative taper sensasjonelt suppleringsvalget i Chesham and Amersham til Liberaldemokratene.

17.juni. Edwin Poots trekker seg som DUP-leder etter press fra egen partigruppe. Poots må trekke seg etter å ha gjort innrømmelser til Sinn Féin om en irsk språklov og ha nominert sin våpendrager Paul Givan til jobben som ny førsteminister.

Portrett av Jeffrey Donaldson

Sir Jeffrey Donaldson er DUPs nye leder. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

26.juni. Sir Jeffrey Donaldson blir ny leder i DUP uten motkandidat. Les mer her.

26.juni. Matt Hancock trekker seg som helseminister etter å ha brutt smittevernreglene. Sajid Javid blir ny helseminister.

Juli

1.juli. Suppleringsvalg i Batley and Spen i Yorkshire. Valget ble utløset etter at Labours Tracy Brabin ble West Yorkshires første valgte borgermester i mai. Dette er Jo Coxs, som ble drept like før brexitavstemningen i 2016, tidligere sete. Hennes søster Kim Leadbeater stiller for Labour, og vinner med knapp margin.

19.juli. Siste trinn i gjenåpningen av England.

20.juli. Dominic Cummings gir sitt første intervju etter at han sluttet som rådgiver for Boris Johnson i fjor. I intervjuet med BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg kommer han med nye angrep på sin tidligere sjef.

21.juli. Liverpool mister sin plass på UNESCos verdensarvliste. Les bakgrunn her.

August

1.august. Carrie Johnson kunngjør på sin instagramkonto at hun og Boris venter sitt andre barn.

18.august. Parlamentet tilbakekalles fra sommerferien til ekstraordinært møte om krisen i Afghanistan. Det er fullt hus i salen, for første gang på 18 måneder.

September

Liz Truss ankommer Downing Street 10

Liz Truss er britenes nye utenriksminister. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

15. september. Boris Johnson gjør omfattende endringer i regjeringen. Liz Truss blir ny utenriksminister. Hun erstatter Dominic Raab, som tar over som justisminister. Raab blir også formelt nestkommanderende i regjeringen.

15.september. Australia, Storbritannia og USA kunngjør et nytt forsvarssamarbeid, Akus.

20.september. Sesong 4 av Netflix-serien The Crown håver inn en rekke priser under Emmy-prisutdelingen i Los Angeles. Det blir pris både for beste manus, regi, beste dramaserie og til fire skuespillerpriser, blant annet til Olivia Colman for sin rolle som dronning Elizabeth og Gillian Anderson for sin framstilling av Margaret Thatcher.

25.-29.sept. Labour holder sitt landsmøte i Brighton. Det er første gang Labour-leder Sir Keir Starmer møter sine partifeller ansikt til ansikt i en større sammenheng etter at han ble valgt til partileder i april i fjor.

Oktober

3.-6.oktober. De konservative holder sitt landsmøte i Manchester.

4.oktober. Soldater blir satt inn for å kjøre ut drivstoff til bensinstasjonene. Sjåførmangel har ført til lange køer ved bensinstasjonene, mange har gått tomme for bensin. Sjåførmangel rammer også flere andre varesektorer.

12.oktober. Britene truer med å utløse artikkel 16 i den såkalte Nord-Irland-protokollen, og suspendere deler av avtalen. EU advarer sterkt mot konsekvensene. Det pågår gjenom høsten intense forhandlinger mellom EU og Storbritannia for å finne en løsning, uten at det lykkes. Bakgrunn i denne artikkelen på nettstedet.

15.oktober. Den konservative politikeren David Amess dør kort tid etter å ha blitt knivstukket under et møte med sine velgere i Leigh-on-Sea i Essex. En 25 år gammel mann blir pågrepet og siktet.

27.oktober. Rishi Sunak legger fram sitt tredje statsbudsjettet. Et bdusjett preget av økt bruk av statlige midler og varsling om økte skatter.

31.oktober: FNs klimatoppmøte åpner i Glasgow.

November

4.november. Owen Patterson trekker seg som parlamentsmedlem etter at det kom fram at han hadde brutt reglene for lobbyvirksomhet i Underhuset. Boris Johnsons forsøkte å redde ham fra å bli suspendert ved å endre spillereglene, men  måtte forta en av sine mange u-svinger og gå tilbake på vedtaket. Det konservative partiet har de siste ukene blitt anklaget for politisk korrupsjon, sleaze, etter at flere av partiets økonomiske støttespillere er blitt tildelt seter i Overhuset som takk for millionstøtte til partiet. Bakgrunn i Øivind Bratbergs artikkel.

22.november. I en tale til næringslivsledere roter Boris Johnson med papirene, tar lange pauser og begynner å snakke om Peppa Pig.  -Står alt bra til, statsminister, spurte en journalist etterpå. Samme kveld avstår mange av hans egne fra å stemme, og 19 konservative stemmer mot, da et omstridt forslag om betaling i eldreomsorgen blir behandlet i Underhuset.

24.november. Minst 29 mennesker omkommer da en liten båt full av migranter forliser i Den engelske kanal. I alt har flere enn 25.000 migranter krysset Kanalen så langt i år, tre ganger så mange som i 2020.

30.november. Daily Mirror skriver at det var et juleselskap i Downing Street 10 18.desember i fjor på en tid da London var nedstengt. Downing Streets svar er «at alle koronaregler har blitt fulgt til enhver tid». Det lekker etter hvert også ut opplysninger om at det har vært flere juleselskap i regjeringsapparatet.

30.november. For å bremse spredningen av det nye omikromviruset skjerper Storbritannia innreisereglene. Det er tilbake til PCR-test innen dag to etter ankomst. Nå må en også i karantene til svaret kommer. De nye reglene gjelder alle, også dobbeltvaksinerte. Påbud om munnbind gjeninnføres i butikker og på offentlig transport i England. Tilsvarende regler om bruk av munnbind var allerede på plass i Wales, Skottland og Nord-Irland.

Desember

7.desember. Den britiske regjeringen knepper til enda et hakk på innreisereglene og gjeninnfører krav om at alle reisende over 12 år må framvise negativ koronatest tatt inntil 48 timer før avreise.

7.desember: ITV viser en lekket video der der Johnsons daværende pressesjef Allegra Stratton under en fiktiv pressekonferanse vitser om julefesten. Stratton sier dagen etter opp sin jobb som rådgiver for Johnson.

8.desember. En hardt presset Boris Johnson må svare for seg i spørretimen i Underhuset om juleselskapet. Johnson lover gransking, sier han var opprørt over videoen og det inntrykket den ga. Men sier samtidig sa han at han har fått gjentatte forsikringer om at et juleselskap ikke fant sted og at ingen koronaregler har blitt brutt.

9.desember. Det konservative partiet blir ilagt en bot på 17.800 pund – nesten 200.000 kroner – av et statlig tilsyn for å ha unndratt å opplyse hvem som finansierte oppussingen av Boris Johnsons leilighet i Downing Street. Johnson mistenkes også for å ha løyet til sin etiske rådgiver, som ledet regjeringens egen undersøkelse av saken.

9.desember. Boris Johnson blir far igjen. Kona Carrie føder ei jente. Fra før har de to en gutt, som ble født i april 2020.

10.desember. En meningsmåling fra YouGov viser at Labour har en ledelse på De konservative på meningsmålingene på hele 8 prosentpoeng. Labour har 40 prosents oppslutning, De konservative 32 prosent.

14.desember. Nesten 100 konservative parlamentsmedlemmer stemmer mot regjeringen i en avstemning i Underhuset om bruk av koronapass. Dette er det største opprøret mot Johnson fra hans egne etter parlamentsvalget i desember 2019. Forslaget går likevel gjennom fordi Labour stemmer for.

16.desember. Et nytt tilbakeslag for Boris Johnson: De konservative taper sensasjonelt suppleringsvalget i North Shropshire, en valgkrets de har holdt i nesten 200 år. Liberaldemokratene vinner. Valget ble utløst etter at Owen Patterson trakk seg (se 4.nov).

17.desember. Statssekretær Simon Case, som er utpekt av Johnson til å lede granskingen av de påståtte julefestene, trekker seg som granskingsleder da det kommer fram at det skal ha vært et selskap på hans kontor under nedstengningen i desember i fjor.

18.desember. Brexit-minister Lord Frost trekker seg fra regjeringen. Han har ledet regjeringens forhandlinger om Nord-Irland-protokollen. Frost skriver i sitt avskjedsbrev at han «er bekymret over regjeringens nåværende politiske retning».  Spesielt er det ytterligere innstramminger av koronatiltakene Frost reagerer på. Utenriksminister Liz Truss utpekes til å lede forhandlingene videre.

19.desember. Et bilde lekket til The Guardian viser Boris Johnson, hans kone Carrie og minst 17 av hans medarbeidere samlet i hagen i Downing Street der koser seg med vin og ost. Bildet er tatt i mai i fjor under den første nedstengningen der det var strenge regler for sosial omgang. Downing Streets svar er at det dreier seg om et arbeidsmøte.

21.desember. Omikronvariantene sprer seg lynraskt i Storbritannia. Daglig smittetall passerer 90.000. Tallet på koronadødsfall nærmer seg 150.000. Offisiell statistikk inkluderer dem som dør inntil 28 dager etter å ha fått påvist korona. Tallet 20.desember er 147.261.

redaksjonen@britiskpolitikk.no