Sentrale britiske forfattere

Portrett Jonathan CoeJonathan Coe er en av forfatterne vi presenterer i vår podkastserie. Foto: Penguin Books UK

Sist oppdatert 29. april 2023

Rett etter nyttår 2021 slapp vi første episode i Pod Britannias serie om britiske forfattere som har speilet og formet sin tid. Her er en oversikt over forfatterne vi har portrettert med lenker til podkastene.

Charlotte (1816-1855) og Emily Brontë (1818-1848)

Brontë-søstrene Charlotte og Emily skrev seg inn i britisk litteraturhistorie med hver sin store roman. Charlotte med Jane Eyre og Emily med Wuthering Heights. Hør om romanene, søstrenes litterære bakgrunn og om livet deres i Yorkshire. I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

Jonathan Coe (1961- )

Jonathan Coe lar samfunnsendringer i Storbritannia bli røde tråder i romankarakterenes liv. Grepet i Coes forfatterskap er å holde fast ved de samme karakterene gjennom flere romaner. Omgivelsene er preget av politikk og populærkultur, og endel av effekten er å vise at vi alle er fanget i egen samtid og må gjøre vårt beste for å finne ut av den. I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

Doris Lessing (1919-2013)

Doris Lessing debuterte i 1950 med «Det synger i gresset», en roman som gikk til kjernen av raseskillet som psykisk så vel som sosialt fenomen. Lessing beveget seg videre i retning psykologi, feminisme og science fiction i et mangslungent forfatterskap. I 2007, 88 år gammel, fikk hun Nobels litteraturpris. I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

Nick Hornby (1957 – )

Nick Hornby fanget tidsånden på 1990-tallet, gjennom tre romaner som gikk til kjernen av et kulturell endring i Storbritannia. En rød tråd i forfatterskapet er guttens plass i mannens liv og mannens plass i samfunnet. Flere av hans romaner, blant annet «Gutter er gutter» med Hugh Grant i hovedrollen, er filmatisert . I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

George Eliot (1819-80)

George Eliot, eg. Mary Ann Evans, var av viktoriatidens største forfattere, og romanen Middlemarch er en bauta i britisk litteraturhistorie. Hvem var denne kvinnen som forente åndelighet og inderlighet med blikk for dramatisk samfunnsendring?I studio: Tone Selboe, professor i allmenn litteraturvitenskap ved UiO og Øivind Bratberg.

Virginia Woolf (1882-1941)

Virginia Woolf huskes som frigjører på kvinners vegne og for romaner som med en særegen stil drøfter menneskers livsvilkår. Hun er umiskjennelig britisk, bundet til en turbulent samtid og preget av en særegen stil. Likevel er hun både universell og dagsaktuell. I studio: Øivind Bratberg og Kaja Schjerven Mollerin.

Seamus Heany (1939-2013)

Seamus Heaney skrev dikt som forente det personlige og det politiske, det lokale og det universelle. Han levde hele sitt liv med spenningen mellom det britiske og det irske i Nord-Irland. I studio: Øivind Bratberg og Juan Christian Pellicer, professor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.

P.G. Wodehouse (1881-1975)

P. G. Wodehouse er en språkets og humorens mester. Et skråblikk på den britiske overklassen går igjen i bøkene hans. Best kjent er han for sine historier om Bertie Wooster og hans tjener Jeeves, fantastisk framstilt av Stephen Fry og Hugh Laurie i TV-serien fra 1990-tallet. I studio: Erik Mustad og Trine Andersen.

George Orwell (1903-1950)

George Orwell var særlig opptatt av personlig frihet og sannhetssøken i en tid med totalitære strømninger. Skepsisen til autoriteter gikk sammen med en løpende diskusjon om hva som utgjør gode og verdige samfunn. Knapt kan man hevde at George Orwell er mindre relevant i dag. I studio: Øivind Bratberg og Bernt Hagtvet, Orwell-kjenner og professor i statsvitenskap.

Zadie Smith (1975 – )

Zadie Smith, som debuterte med «Hvite tenner» i 2000, er en fremragende forteller om det multikulturelle Storbritannia. Hun nøster i trådene bak det moderne mangfoldet på sosialt, politisk og kulturelt plan. Samtidig gir hun stemmer til karakterer som desperat prøver å finne både sin identitet og tilhørighet. I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

Graham  Greene (1904-1991)

Graham Greene var spenningsromanens mester, og samtidig en kløktig observatør av både menneskesinnet og aktuell politikk. Han ga oss bøker som «Den tredje mann», «Vår mann i Havana», «Brighton Rock» og «Den stillferdige amerikaner». I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

Minner også om at vi hadde en egen podkast om påskekrim med vinner av Riverton-prisen 2021 – Sven Petter Næss. Næss vant prisen for «Skjebnesteinen», der handlingen er lagt til Edinburgh. I podkasten snakker Næss om boka si, om skotske krimforfattere og gir tips til spennende påskelektyre. I studio: Sven Petter Næss og Trine Andersen.