Fem ganger britisk krim i påsken

Jimmy Perez med sine to assistenter på Shetland. Promofoto.Fra høyre: Jimmy Perez (Douglas Henshall), Alison 'Tosh' McIntosh (Alison O'Donnell) og Sandy Wilson (Steven Robertson) er tilbake på norske TV-skjermer i en ny sesong av Shetland. Foto: ITV

Sist oppdatert 4. mai 2022

NRK satser stort på britisk krim i påsken. Hele fem britiske serier står på påskemenyen, blant annet blir det gjensyn med Vera og Shetland. Alle seriene ble lagt ut på NRK TV 8.april, før de vises på linær-TV spredd utover påsken.

Både Vera og Shetland er basert på bøker av Ann Cleeves. Felles for bøkene hennes er ikke bare en sympatisk etterforsker, men også at naturen er viktig. I Vera blir vi godt kjent i Newcastle og Northumberland, et område Cleeves selv bor i.

I Shetland kjører etterforsker Jimmy Perez stadig rundt i det fantastiske, forblåste, åpne landskapet, viser oss flotte strender, klipper og røff kyst.

Økt turisme

Turismen er svært viktig for økonomien på Shetland, og at TV-serien har brakt flere turister til den skotske øygruppa siden den første serien gikk på lufta i 2013, er det ingen tvil om.

I en undersøkelse Visit Scotland gjorde i 2019 svarer over halvparten at de har blitt inspirert til å dra til Shetland på grunn av noe de har lest eller sett. 38 prosent oppgir at grunnen var et TV-program, og av dem igjen oppgir 90 prosent BBC-serien Shetland.

Mer om Shetland i denne episoden av Pod Britannia, der Trine Andersen snakker med Gry Blekastad Almås.


Serien har også vært en kjærkommen inntektskilde for Shetland Islands Council. Siden innspillingen startet på Shetland i 2012, har kommunen hatt nesten 50.000 pund i direkte inntekter knyttet til innspillingen, viser tall Shetland News har hentet inn.

Sesongen som vises på NRK i påsken er den femte med Jimmy Perez (Douglas Henshall),  «Tosh» McIntosh (Alison O’Donnell) og Sandy Wilson (Steven Robertson). Så får vi håpe at sesong 6 er rett rundt hjørne også her hjemme, for den ble vist på BBC allerede i fjor høst. Innspillingen av sesong 7 foregikk på Shetland i fjor høst, så den bør også snart være klar.

Seks nye episoder med Vera

renda Blethyn som DCI Vera Stanhope og Kenny Doughty som hennes assistent DS Aiden Healy. Foto fra serien

Brenda Blethyn som DCI Vera Stanhope og Kenny Doughty som hennes assistent DS Aiden Healy. Foto: Helen Williams/ITV

I Vera har vi kommet til sesong 11, som ble vist på ITV tidligere i år. Serien er blitt populær først og fremst takket være fabelaktige Blenda Belthyn i tittelrollen. DCI Vera Stanhope har løst krimsaker i Newcastle og omegn siden 2011, og har blitt en av britenes mest populære og eksporterte TV-serier.

– Det er mange gode krimserier på TV, men hun skiller seg ut. Hun ser ut som en som kunne bo rett ned i gata, sier Blethyn i et intervju med BBC.

Vera dukket første gang opp i Ann Cleeves bok The Crow Trap i 1999, men boka ble ifølge forfatteren ingen umiddelbar suksess. Det var først da ITV laget TV av den med Blenda Blethyn at suksessen kom, forteller Ann Cleeves i denne videoen, der du også møter Brenda Blethyn:

Ann Cleeves står også bak en ny serie med etterforsker Matthew Venn, som norske seere fikk stifte bekjentskap med i jule- og nyttårshelga. Du skal ikkje drepe (basert på boka The Long Call), henter sin handling fra Nord-Devon, der Cleeves bodde i deler av sin barndom.

Cleeves kom i fjor høst med The Heron’s Cry, bok to i det hun har kalt The Two River-serien med  Matthew Venn som hovedkarakter.

Gjensyn med Martin Clunes

Martin Clunes i Nattdjevelen foto

Martin Clunes (til høyre) har hovedrollen som politietterforskeren Colin Sutton i Nattdjevelen. Foto: Buffalo Pictures & All3Media International

Martin Clunes blir også å se på norske skjermer i påsken. Skuespilleren er mest kjent for den humoristiske serien om Doc Martin, lagt til Cornwall.

I Nattdjevelen har Clunes rollen som etterforsker Colin Sutton ved London-politiet. Serien på fire episoder er basert på dagbøkene til den virkelige politimannen Colin Sutton, og handler om jakten på en notorisk serieovergriper.

På NRKs påskemeny står også serien Siste kapittel, om en bokredaktør som starter egen etterforskning når en forfatter blir drept, og serien Showtrial, et rettdrama om datteren av en velstående eiendomsutvikler, siktet for drapet på en medstudent. Du kan lese mer om alle seriene i NRKs oversikt.