Dronning Elizabeth er død

Dronning Elizabeth. FotoDonning Elizabeth er død, 96 år gammel. Foto: Shaun Jeffers, Shutterstock.com

Sist oppdatert 12. september 2022

Dronnning Elizabeth er død, melder Buckingham Palace. Hun ble 96 år gammel. Dronningen døde på Balmoral-slottet i Skottland med familien rundt seg.

-Dronningen døde fredfullt på Balmoral i ettermiddag, heter det i meldingen fra Buckingham Palace torsdag kveld.

Familien samlet seg på Balmoral i løpet av torsdagen, da meldingen kom om at dronningens helsetilstand hadde forverret seg.

70 år og 15 statsministere

Det er nesten ikke mulig å tenke seg et Storbritannia uten dronning Elizabeth. De fleste briter har vokst opp med henne som statsoverhode, hun har vært en del av livene deres og har vært en stabiliserende faktor gjennom kriser både nasjonalt og i kongefamilien.

Elizabeth ble dronning allerede i 1952 og var dronning i over 70 år, lenger enn noen annen britisk monark.

I de 70 årene har hun utnevnt 15 statsministere. Den første var Winston Churchill. Den siste møtte hun for bare noen dager siden. Da var Liz Truss i audiens hos dronningen på Balmoral for å få det formelle oppdraget å danne regjering. Det ble også dronningens siste offentlige oppdrag.

Les BBCs nekrolog her.

Prins Charles konge

Prins Charles (73) er nå britenes nye konge. Det ble han som tronarving i samme sekund som dronningen døde.

Detaljerte planer for hva som nå skal skje i dagene framover har vært klare lenge. Det er et voldsomt apparat som settes i gang fram til selve begravelsessermonien som holdes i Westminister Abbey. Dronningen skal legges til hvile i St George´s-kapellet på Windsor Castle.