Parlamentarikere sverget troskap til kong Charles

Liz Truss avlegger ed i Underhuset. FotoStatsminister Liz Truss var blant dem som lørdag sverget lojalitet til kong Charles. Foto: UK Parliament, Jessica Taylor.

Sist oppdatert 12. september 2022

Statsminister Liz Truss og alle partilederne var blant dem som i et ekstraordinært møte i Underhuset lørdag sverget troskap til kong Charles III. De folkevalgte var samlet for andre dag for å hedre og minnes dronning Elizabeth.

Det er svært sjeldent at det er møter i Underhuset på en lørdag. Siden 2.verdenskrig har det bare skjedd fem ganger tidligere. Sist gang var i oktober 2019 for å diskuterte Boris Johnsons brexitavtale.

Svergingen av eden med troskap til kong Charles innledet lørdagens møte. Den første som avla eden var Underhusets speaker Sir Lindsay Hoyle, så fulgte en rekke framtredende politikere på rekke og rad. Speaker Hoyle opplyste at tiden begrenset hvor mange som kunne avlegge eden lørdag.

Nå er ikke parlamentsmedlemmene lovpålagt å sverge ed på nytt siden de alle gjorde det da de tok sitt sete, men mange ønsker likevel å gjøre det på nytt. Alle parlamentsmedlemmer som ønsker det skal få anledning til å gjøre det etter dronning Elizabeths begravelse, forsikret speaker Hoyle.

Et fullsatt Underhus hedret fredag dronning Elizabeth med ett minutts stillhet. foto

Et fullsatt Underhus hedret fredag dronning Elizabeth med ett minutts stillhet. Foto: UK Parliament, Jessica Taylor.

Mintes dronningen

Både fredag og lørdag var det ekstraordinære møter både i Underhuset og Overhuset der parlamentsmedlemmene hedret og delte sine minner om dronning Elizabeth.

Fredagen ble startet med et minutts stillhet for å minnes dronning Elizabeths 70 år på tronen.

For en tettpakket sal holdt parlamentsmedlemmene personlige taler som utløste både tårer og latter, skriver BBC.

Blant dem som fikk fram latteren fredag var tidligere statsminister Theresa May, som fortalte en historie om en piknik hun og mannen Philip hadde hatt med dronningen.

Boris Johnson taler fra de bakre benker. Foto

Boris Johnson var blant dem som talte varmt om dronning Elizabeth da Parlamentet mintes henne fredag. Foto: UK Parliament, Jessica Taylor.

Boris Johnson tok også ordet, for første gang fra de bakre rekker etter at han gikk av som statsminister. Han holdt en følelseladet tale der han hyllet dronningen, som han møtte for siste gang bare tre dager tidligere da han var på Balmoral for å levere inn sin avskjedssøknad.

Nyslått statsminister Liz Truss beskrev da hun åpnet møtet i Underhuset, dronningen som en av verdens største ledere noensinne.

Politisk stillstand

Liz Truss hadde bare vært statsminister i to dager da dronning Elizabeth døde torsdag. Hun rakk akkurat å lansere sin energipakke med et tak for strømprisen da meldingen kom om at dronningens helse hadde forverret seg. Møtet i Underhuset ble avbrutt, og Truss måtte kullkaste alle planer hun hadde om hva som skulle skje i hennes første uker som statsminister.

Nå er all partipolitikk satt til side til etter dronningens begravelse mandag 19.september. Det er landesorg og det blir ikke nye ordinære møter i Parlamentet før begravelsen er over. Det betyr at det heller ikke kan bankes gjennom nye lover, som den som skulle sikre de nødvendige midlene til regjeringens energipakke.

Britene har også vært gjennom en sommer med to måneder med politisk stillstand etter at Boris Johnson 7.juli annonserte sin avgang. Nå blir det igjen stillstand i hvert fall i ti dager framover.

Landsmøter i fare

Planlagte streiker både i jernbanen og postverket er innstilt og britiske medier spekulerer også i at de politiske landsmøtene kan bli berørt. Først og fremst gjelder dette landsmøtet til Liberaldemokratene som ifølge planen skal holdes 17.-20.september, altså neste helg, før dronning Elizabeths begravelse.

Men også Labour og De konservative vurderer om de skal utsette sine landsmøter, skriver The Times. Labours landsmøte skal holdes fra 25. til 28.september i Liverpool, mens De konservative har lagt sitt til Birmingham fra 2.-5.oktober. For Liz Truss blir dette første gang hun møter på landsmøte som partileder.

Ifølge planen skal ikke Parlamentet møtes mellom 23.september og 16.oktober, i den tiden landsmøtene foregår. Men det er usikkert om dette nå er en tidsplan som blir fulgt. Det er trolig at Truss ønsker å samle Parlamentet igjen mot slutten av måneden for å få gjennom sin energipakke.

Minner om denne artikkelen signert Annette Groth, der hun skriver om sitt forhold – og møte med dronningen. Artikkelen ble skrevet til markeringen av dronning Elizabeths platinajubileum i juni i år.