Valget er i gang

Valget er i gang. Her fra et valglokale i Putney i London. Foto: Trine Andersen

Valget er i gang i Storbritannia. Klokka sju lokal tid åpnet valglokalene i 650 kretser rundt om i England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Det er rundt 46 millioner stemmeberettigede.

Valglokalene stenger klokken 22 lokal tid (kl 23 norsk tid). På slaget kl 22 kommer valgdagsmålingen, som vil gi en klar pekepinn på valgresultatet. Så blir det som vanlig kamp om å bli den første valgkretsen som får telt opp stemmene.

Valgresultatene fra de enkelte kretsene vil så tikke inn natta gjennom, og det er ventet at det endelige resultatet er klart i de tidlige morgentimene fredag.

Pekepinn

Valgdagsmålingen vil gi en klar pekepinn på fordelingen av de 650 setene i Underhuset. Valgekspert John Curtice sier til avisa The Telegraph at valgdagsmålingene vanligvis er mer presise enn de mange målingene foretatt før valgdagen.

Ifølge Telegraph er valgdagsmålingen basert på svar fra et utvalg velgere i rundt 130 kretser i England, Skottland og Wales.

Alt tyder på at valgdagsmålingen vil gi et klart flertall til Labour. Partiet gikk inn i valgkampen med 20 prosentpoengs forsprang til De konservative, og det har ikke endret seg nevneverdig siden valget ble utlyst for seks uker siden.

Spenningen knytter seg til hvor stort flertall Labour kommer til å få, og om De konservative (toriene) tipper under 100 representanter. Ved forrige parlamentsvalg – i 2019 – fikk toriene 365 seter, et flertall på 80, mens Labour fikk 203 seter. For å få flertall i Underhuset må et parti vinne minst 326 seter.

På enkelte målinger har til og med Liberaldemokratene gått forbi De konservative. Nå skal det nok mye til før det skjer, men Liberaldemokratene kommer trolig til å gå forbi skotske SNP og blir igjen det tredje største partiet i Underhuset.

Avisa The Sun har skiftet side. Etter å ha støtte de konservative siden 2010, går britenes største avis nå ut og støtter Labour.

Hold øye med

Ettersom resultatene tikker inn gjennom valgnatta, får vi også svaret på hvem av statsrådene i Sunaks regjering som redder setene sine. Flere av dem som er favoritter til å følge etter ham som partileder, står i fare for å miste sine seter. Og sitter de ikke i Underhuset kan de heller ikke bli partiledere. Slik er reglene.

Aktuelle lederkandidater det kan være verdt å holde øye med om klarer å beholde setet sitt:

  • Penny Mordaunt, leder i Underhuset, valgkrets Portsmouth North
  • Grant Shapps, forsvarsminister, valgkrets Welwyn Hatfield
  • Suella Braverman, tidligere innenriksminister, valgkrets Fareham and Waterlooville
  • Kemi Badenoch, næringsminister, valgkrets North West Essex

Det er også spennende å se om tidligere statsminister Liz Truss klarer å holde sitt sete i South West Norfolk, og om tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn klarer å holde sitt sete i Islington North. Corbyn stiller som uavhengig her. Finansminister Jeremy Hunt, som har sittet i Underhuset siden 2005 , står også i fare for å miste sitt sete i valgkretsen Godalming & A

Ifølge Telegraph må de to hovedpersonene i valget, Labour-leder Keir Starmer og De konservatives leder Rishi Sunak, vente til rundt kl.4 lokal tid før de får resultatene fra sine valgkretser. Starmer stiller i valgkretsen Holborn & St Pancras i London, som er et trygt Labour-sete. Sunak stiller i Richmond & Northallerton i Yorkshire, og det vil være en bombe dersom han mister setet. Det vil i så fall være første gang en sittende statsminister mister setet sitt i Underhuset.

Hva skjer videre?

Når valgresultatet er klart, og dersom det går som målingene viser og De konservative taper, vil Rishi Sunak allerede fredag formiddag dra til Buckingham Palace for å innlevere sin avskjedsøknad til kong Charles.

Kort etter vil Sir Keir Starmer møte kongen for å bli bedt om å danne regjering. Starmer skal så holde sin første tale som statsminister utenfor den berømte døra til Downing Street 10.

Helga vil da gå med til å sette sammen ny regjering, og  de nye parlamentsmedlemmene samles for første gang 9.juli. Første post på dagsordenen er da valg av ny Speaker i Underhuset, før de nye medlemmene skal sverges inn.