Kollaps for de konservative – Starmer ny statsminister

Britenes nye statsminister heter Sir Keir Starmer. Det ble et brakvalg for Labour, som nå får et stort flertall i Underhuset. Mange kjente konservative mistet sitt sete.

Tidlig fredag morgen var det klart at tidligere statsminister Liz Truss hadde mistet sitt sete. Blant andre som nå forsvinner ut er Penny Mordaunt, som var en av favorittene til å ta over etter Rishi Sunak, forsvarsminister Grant Shapps og den markante toryen Jacob Rees Mogg.

Da det gjensto å telle opp 16 av de 650 valgkretser, hadde Labour vunnet 410, De konservative 113. Det er det dårligste resultatet for de konservative i moderne historie.

Liberaldemokratene gjorde et rekordgodt valg og ligger an til å få 70 representanter. Det er nye rekord. Liberaldemokratene blir igjen det tredje største partiet i Underhuset.

Nigel Farages Reform UK får fire representanter. Farage kommer inn i Underhusert på åttende forsøk.

Det skotske nasjonalistpartiet, SNP, som var tredje største parti i forrige parlamentsperiode, gikk sterkt tilbake og får bare åtte    representanter, mot 48 ved forrige valg.

I Nord-Irland ble Sinn Féin for første gang største parti i et parlamentsvalg med 7 av de 18 setene. Partiet tar som kjent ikke sine seter i Underhuset. Det største unionistpartiet, DUP, som har hatt store interne problemer, halverte sin oppslutning, fra åtte til fire seter.

Raskt skifte

Statsministerskifte skjer allerede fredag formiddag. Rishi Sunak drar da til Buckingham Palace for å innlevere sin avskjedssøknad til kong Charles. Det skjer som denne valgkampen startet – i regn. Det er spådd regn store deler av dagen i London.

Kort etter at Sunak har forlatt Buckingham Palace vil Sir Keir Starmer møte kongen for å bli bedt om å danne regjering. Starmer skal så holde sin første tale som statsminister utenfor den berømte døra til Downing Street 10.

Allerede i løpet av fredag blir det trolig kjent hvem som får de sentrale postene i regjeringen. Det er allerede klart at britene får sin første kvinnelige finansminister, Rachel Reeves.

Ny speaker

Hele regjeringen må være klar til Underhuset samles igjen tirsdag 9.juli.

Første post på dagsordenen er da valg av ny Speaker i Underhuset, før de nye medlemmene skal sverges inn, det vil si at de må sverge troskap til kong Charles. Les mer her.

Offisiell åpning av ny sesjon i Parlamentet skjer 17.juli.