Dette er Keir Starmers nye regjering

Keir Starmers nye regjering holdt sitt første møte lørdag formiddag. Foto: Lauren Hurley / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 9. juli 2024

Keir Starmer kastet ikke bort tiden, men hadde sin nye regjering klar bare timer etter at han overtok som statsminister fredag. Dagen etter hadde den nye regjeringen sitt første møte rundt det grønne bordet i Downing Street 10.

De fleste statsrådene har sittet i Starmers «skyggeregjering», blant dem Rachel Reeves, som skaper historie ved å bli den første kvinne som blir finansminister i Storbritannia. Finansministeren er statsministerens nærmeste nabo, og holder til i Downing Street 11.

Britenes nye finansminister, Rachel Reeves. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Ny visestatsminister er Angela Rayner. Hun blir også bolig- og utjevningsminister (levelling up).

David Lammy er ny utenriksminister, mens en av dem med lengst fartstid i Parlamentet, Yvette Cooper er ny innenriksminister. Hun kom inn i Underhuset allerede i 1997, og har statsrådserfaring fra forrige gang Labour var i regjering.

Tidligere Labour-leder

Mannen som får ansvaret for å få ned de lange helsekøene er Wes Streeting, som blir ny helseminister. Ny utdanningsminister er Bridget Phillipson.

Starmer har også med en tidligere Labour-leder i sin regjering. Ed Miliband har fått jobben som ny energi- og klimaminister. Han hadde den samme statsrådsposten i Gordon Browns Labour-regjering.

Keir Starmer og hans kone Victoria utenfor Downing Street 10 på tiltredelsesdagen, fredag 5.juli. Foto: Trine Andersen

BBC har en fullstendig oversikt over den nye regjeringen her.

Fra ett til 37 i Skottland

Labour har et flertall i Underhuset på 174. Partiet vant 412 av de 650 valgkretsene. De konservative får 121 seter i det nye Underhuset. Det er det verste valgresultatet for partiet noensinne. Labour fikk 34 prosent av stemmene, De konservative 24 prosent.

Labour er nå største parti både i England, Wales og Skottland. Nord-Irland har sin egen partiflora. Der ble Sinn Féin største parti for første gang i et parlamentsvalg, men de sju representatene fra partiet tar ikke sitt sete i Underhuset.

Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen oppsummerer valget i denne ekstraepisoden av Pod Britannia:

Labour er nå største parti både i England, Wales og Skottland. Nord-Irland har sin egen partiflora. Der ble Sinn Féin største parti for første gang i et parlamentsvalg, men de sju representatene fra partiet tar ikke sitt sete i Underhuset.

Fra Wales har Labour nå 27 av de 32 setene. Det konservative partiet har ingen representanter fra Wales i det nye Underhuset, mot 12 i forrige periode.

Fra Skottland har Labour 37 av de 57 setene, mot bare 1 i forrige valgperiode. De konservative har fem seter, ett mindre enn de fikk i valget i 2019. Det skotske nasjonalistpartiet gjorde et katastrofalt dårlig valg og gikk tilbake fra 48 til 9 seter.

Det endelige valgresultatet for Skottland var først klart lørdag morgen, etter at det måtte en omtelling til i valgkretsen Inverness, Sky og Rosshire. Setet gikk til Liberaldemokratene, som dermed får 72 seter i Underhuset. Det er rekordmange. Seks av setene er fra Skottland.

Her er resultatene for de andre partiene: Reform UK 5 seter, Green 4, Plaid Cymru 4, Sinn Féin 7, Democratic Unionist Party 5, SDLP 2, Alliance Party 1, Ulster Unionist Party 1, Traditional Unionist Vote 1. I tillegg ble 6 uavhengige valgt inn, blant dem tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn.

Kilde resultater: BBC