Fortsatt fastlåst etter valget i Nord-Irland

Michelle O´Neill og Mary Lou Mcdonald på pressekonferansen i London. FotoSinn Féins Michelle O´Neill (tv) og Mary Lou McDonald er oppgitt over Boris Johnsons knefall for det unionistiske partiet i Nord-Irland. De to møtte denne uka utenlandsk presse i London. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 2. februar 2024

Det er fortsatt politisk stillstand i Nord-Irland etter valget 5.mai 2022. Valgvinner Sinn Féin har vært i London for å snakke med politikere i Parlamentet om den omstridte Nord-Irland-protokollen. De møtte også utenlandsk presse.

-Nord-Irland-protokollen fungerer. Boris Johnson må slutte å føye seg etter DUP og trusselen om å skrote protokollen. Det er en farlig vei som kan true Langfredagsavtalen, sier Sinn Féin-president Mary Lou McDonald.

Det er striden om Nord-Irland-protokollen som har ført til at de politiske institusjonene i Nord-Irland ikke fungerer. Protokollen er en del av brexitavtalen og skaper en grense i Irskesjøen (se faktaboks).

Nekter å samarbeide

Det største pro-britiske partiet, DUP, mener protokollen undergraver Nord-Irlands plass i den britiske unionen og knytter provinsen nærmere EU. Partiet nekter derfor å gå inn i regjering med Sinn Féin før protokollen skrotes. DUP har også nektet å nominere en ny speaker til den nordirske folkeforsamlingen på Stormont. Det har ført til at heller ikke den kan fungere.

Dette er helt uholdbart, mener Sinn Féin.

-Valgresultatet viser at flertallet av folk i Nord-Irland støtter protokollen. Det er flertall for den blant partiene på Stormont. I 2024 skal partiene på Stormont ifølge avtalen stemme over protokollen, og da tror jeg vi vil se et komfortabel flertall for den, sier Mary Lou McDonald.

Fakta om Nord-Irland-protokollen

  • Protokollen er en del av brexitavalen mellom EU og Storbritannia.
  • Ble inngått for å holde grensen på den irske øya åpen. Dette har vært viktig for å sikre at Langfredagsavtalen og fredsprosessen i Nord-Irland respekteres.
  • Ifølge avtalen har Nord-Irland spesielle tilpasninger til EU og det indre markedet.
  • Grensen mellom EU og Storbritannia går nå i praksis i Irskesjøen. Det har ført til omfattende kontroller og byråkrati når varer skal sendes mellom Nord-Irland og det øvrige Storbritannia. Spesielt gjelder det matvarer og næringsmidler.
  • Boris Johnson inngikk avtalen med EU i oktober 2019. Den tok til å gjelde 1.januar 2021 da overgangsperioden etter brexit var over.

Historisk

Mary Lou McDonald møtte pressen sammen med sin visepresident Michelle O´Neill, som også er leder for partiet i Nord-Irland. Etter valgseieren 5.mai kan O´Neill dermed også bli den første pro-irske, nasjonalistiske førsteministeren i provinsen, som har vært styrt av unionistene siden Nord-Irland ble opprettet i 1921.

Det var stor interesse blant utenlandsk presse da Sinn Féin holdt pressekonferanse i London. De tre i ledelsen kom inn etter rangorden: Først president Mary Lou McDonald, så visepresident Michelle O´Neill og til slutt partiets finanspolitiske talsmann Conor Murphy. Foto: Trine Andersen

-Det var virkelig et historisk valg, som viser at folk ønsker endring. Nord-Irland ble jo opprettet nettopp for å hindre at en som Michelle O´Neill kunne bli førsteminister, sier McDonald, med klar henvisning til at grensene i provinsen ble satt slik at et protestantisk, unionistisk flertall skulle sikres for all framtid.

Men etter 101 år ble altså et katolsk-nasjonalistisk parti størst, og Sinn Feín har rett på førsteministeren. Men slik det politiske systemet er i Nord-Irland må det største partiet på nasjonalistisk og unionistisk side regjere sammen. De er låst i en obligatorisk koalisjonsregjering hvor den ene siden ikke kan overkjøre den andre, og der første- og viseførsteministeren er likestilte. Det betyr at DUP må nominere en viseførsteminister for at regjeringen skal fungere. Og det sier de foreløpig tvert nei til.

Motstanden mot Nord-Irland-protokollen er massiv i konservative DUP. Det er nok også svært tungt å svelge at Sinn Féin har rett til å nominere førsteministeren.

Nord-Irland har vært uten en fungerende regjering siden februar. Da trakk DUP sin førsteminister Paul Givan i protest mot nettopp Nord-Irland-protokollen. Dermed måtte også Sinn Féins Michelle O´Neill gå av som viseførsteminister. Slik er systemet. Den ene kan ikke fungere uten den andre.

Partene har nå seks måneder på seg til å komme til enighet. Skjer ikke det, kan det bli nyvalg igjen før jul.

Mary Lou Mcdonald om et forent Irland – intervju fra Good Morning Britain 24.mai:

Forent Irland

Sinn Féin har vært det største partiet på katolsk-nasjonalistisk side i Nord-Irland siden valget i 2003, og har stadig knappet inn på ledelsen til Det demokratiske unionistpartiet DUP.

Når Sinn Féin nå er blitt størst, rykker en folkeavstemning om et forent Irland nærmere. Det er ingen tvil om at dette er en svært viktig symbolsk seier for Sinn Féin. Partiet vil være i en helt annen posisjon til å sette en folkeavstemning om Nord-Irlands konstitusjonelle fremtid på dagsordenen.

Mary Lou McDonald sa på pressekonferansen at hun tror at det kommer en folkeavstemning om et forent Irland innen utgangen av dette tiåret. Sinn Féin er størst også i Irland, viser en fersk meningsmåling. Det skal være valg i den irske republikken i 2025. Vinner Sinn Féin også i sør, og Mary Lou McDonald blir statsminister (taoiseach), rykker en folkeavstemning enda et skritt nærmere.