Tre Olivier-priser for drama fra Nord-Irland

Plakat av teaterstykke The Ferryman Foto"The Ferryman" har gått for fulle hus på Gielgud-teatret på Shaftesbury Avenue i London. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 9. april 2018

Et tre og en halv time langt stykke lagt til Nord-Irland i 1981 vant prisen for beste nye skuespill da britenes største teaterpris – Olivier – ble delt ut i Royal Albert Hall i London søndag. «The Ferryman» hentet hjem tre priser.

Det vanket også Olivier for beste kvinnelige hovedrolle til Laura Donnelly, og til Sam Mendes for beste regi.

«The Ferryman», som fremdeles spilles på Gielgud Theatre i London, handler om en tallrik irsk familie i et hus på landsbygda i County Armagh i Nord-Irland. Det er midt under The Troubles. IRAs Bobby Sands er i ferd med å sulte seg til døde i Maze-fengslet.

Alt foregår i et stort kjøkken. Her rulles familiemedlemmenes historie opp, og vi vet uten at det sies at noe svært dramatisk kommer til å skje. Du kan ikke løpe fra fortiden.

På scenen er rundt 20 skuespillere, inkludert en ni måneder gammel baby, en levende gås og en kanin. Det er morsomt, det er rørende og det er lærerikt.

– Går du glipp av dette, går du glipp av et mesterverk, mente The Telgraphs anmelder.

– Det er magi gjennom hele Butterworths fantastiske nye stykke, mente Susannah Clapp i The Guardian og trillet fem stjerner, som de fleste av avisenes anmeldere.

James Bond-regissør

Regissør er Sam Mendes, mannen bak de to siste James Bond-filmene – «Skyfall» og «Spectre». Han har også regissert filmer som «American Beauty», som han fikk Oscar for, og «Revolution Road». Den siste med sin daværende kone Kate Winslet på rollelista.

«The Ferryman» er skrevet av en av Storbritannias mest spennende dramatikere, Jez Butterworth. Han har tidligere blant annet skrevet suksessforestillingen «Jerusalem», som fikk Olivier for beste nye teaterstykke i 2010.

Kombinasjonen Mendes/Butterworth førte til at billettene ble revet bort på bare én dag da de ble lagt ut for salg på Royal Court Theatre, noe som er det kjappeste i teatrets historie.

Etter å ha vært spilt på Royal Court på Sloane Square i London, ble stykket overført til West End der det kan ses på Gielgud Theatre fram til 19.mai, men da med andre hovedrolleinnhavere enn i originalversjonen. Det ble også nylig klart at «The Ferryman» skal settes opp på Broadway i New York i oktober.

Flere politiske stykker

2017 var et sterkt år for politisk teater i Storbritannia. I tillegg til «The Ferryman» ble det blant annet skrevet teater om det indre liv i Labour, et stykke av den unge dramatikeren James Graham vi tidligere har omtalt her på nettsiden. «Labour of Love» vant Olivier i klassen for nye komedier.

Oslo - teaterplakat National Theatre foto

«Oslo» er også nominert til Olivier-pris for beste nye stykke. Foto: Trine Andersen

I klassen for nyskrevet drama var det mye politikk. Foruten «The Ferryman» var «Oslo» nominert. Stykket forteller historien om Oslo-avtalen fra 1993, der det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen spilte en nøkkelrolle. Det ble først vist på Broadway i New York, der det i fjor hentet inn den gjeve Tony-prisen for beste teaterstykke.

I London har det vært vist både på National Theatre og Harold Pinter Theatre i West End.

De to andre stykkene som var nominert i klassen beste nye stykke henter begge tema fra medieverden. National Theatres «Network» er basert på den Oscar-vinnende filmen med samme navn fra 1976, og «Ink», også det skrevet av James Graham, tar for seg historien til tabloidavisen The Sun.

Rappe-musikal topper

Nevnes må det også at Agatha Christies «Witness for the Prosectution» i London County Hall, som vi tidligere har hatt artikkel om her på nettstedet, var nominert i klassen beste nyoppsetning. I denne klassen vant «Engler i Amerika».

Rappe-musikalen «Hamilton» hentet hjem hele sju priser, blant annet for beste musikal. «Hamilton» var nominert i hele 13 klasser, de fleste noen gang i Olivierprisens historie. «The Ferryman» inntok andreplassen med sine åtte nominasjoner.

Se alle prisvinnerne her.

trine@britiskpolitikk.no