«The Quiz» – nytt stykke fra britisk teaters wonderboy

Plakat The Quiz - teater - foto"The Quiz" spilles på Noël Coward-teatret i West End. Foto: Trine Andersen

Et nytt stykke av Storbritannias hotteste dramatiker, James Graham, hadde nylig London-premiere.

Graham, som vi tidligere har presentert her på britisk politikk.no, har skrevet flere politiske stykker de siste årene – både om det politiske spillet i Parlamentet, det indre livet i Labour og historien til tabloidavisen The Sun.

Publikum som jury

I «Quiz», som nå spilles på Noël Coward Theatre i West End, kretser handlingen rundt TV-programmet «Vil du bli millionær?». Graham baserer stykket på en virkelig historie. I 2001 vant Charles Ingram «Who Wants To Be A Millionaire?», men ble senere dømt for å ha jukset seg til seier etter at kona og en venn satt i salen og skal ha hostet for å signalisere riktige svar. Men var virkelig Ingram skyldig? I «Quiz» får publikum stemme over det.

– Graham minner oss på at vi lever i en quiz-besatt tid, skrev Michael Billington i The Guardian da stykket hadde premiere under Chichester-festivalen i fjor høst, og trillet terningkast fire.

Slik beskriver Graham «Quiz» på nettsiden London Theatre: – «Quiz» handler om sannhet og virkelighet. Publikum er samtidig både i et TV-studio, de er medlemmer av juryen, de er medlemmer av et demokrati. De får være med på å undersøke sannheten. Kan du være sikker på noe som helst lenger? spør dramatikeren.

I et intervju med Sunday Times sier han at quiz-show har utviklet seg til å dreie seg mindre om riktige svar og mer om underholdning. På mange måter avspeiler ulike gameshow tiden vi lever i, mener Graham.

– Vi lever alle i et reality-show – presidenten i USA er reality-TV stjerne, sier han.

Olivier-pris

James Graham slo som 30-åring gjennom med «This House», som fikk strålende kritikker da det hadde premiere på National Theatre i London i 2012, og som ble spilt for utsolgte hus. Det utstyrtelige morsomme stykket  foregår på kontorene til innpiskerne hos Labour og toryene mellom 1974 og 1979 da Labour strevet med å beholde makten. «This House» ble satt opp igjen på West End i 2016, og er denne våren ute på turné.

Tidligere denne måneden kunne James Graham hente hjem en Olivier-statuett for «Labour of Love», som vant teaterprisen for beste nye komedie. Stykket handler om Labours historie de siste ti årene og gikk for utsolgte hus på Noël Coward Theatre før jul.

«Quiz» spilles på Noël Coward Theatre fram til 16.juni.

trine@britiskpolitikk.no