Humoristisk teater om helsekutt

Scene fra teaterforestillingen "Allelujah!" Foto"Allelujah!" foregår på geriatrisk avdeling på et nedleggingstruet lite sykehus i Yorkshire. Alle foto: Manuel Harlan.

Sist oppdatert 31. juli 2018

Britene er ikke redde for å bringe politikk inn i teatersalen på en humoristisk måte. Et ferskt tilskudd er «Allelujah!» som nylig hadde urpremiere på Londons nyeste teater The Bridge.

Jeff Rawle som Joe og Deborah Findlay som Sister Gilchrist i "Alleluljah". Foto

Jeff Rawle som Joe og Deborah Findlay som Sister Gilchrist i «Alleluljah».

«Allelujah!» er skrevet av en Storbritannias mest anerkjente dramatikere, Alan Bennett (84). Han har tidligere skrevet stykker som «The History Boys», «The Madness of George III» og «The Lady in the Van». Sistnevnte er også filmet med Maggie Smith i hovedrollen som Mary Shepherd, en eldre kvinne som bodde i en forfallen husvogn i Bennets oppkjørsel i 15 år.

NHS er 70

I «Allelujah!», som er Bennetts første nye teaterstykke siden 2012, utstpiller handlingen seg på en geriatrisk avdeling på det nedleggingstruete sykehuset The Bethlem i Yorkshire. Stykkets premiere sammenfalt med det britiske helsevesenet – NHS – sin 70-årsdag. Men akkurat det var ikke tilsiktet ifølge Bennett. Han sier til BBC at han var ferdig med å skrive stykket i fjor og at det nok var mer tilfeldig at det ble slik.

Tilsiktet eller ikke, høyaktuelt er «Alleluljah» uansett. Det er hyppige oppslag i britisk presse om krisen i det britiske helsevesenet, og finansieringen debatteres stadig.  NHS er statlig finansiert og behandlingen er gratis for de fleste behandlinger.

Scene fra "Alleluljah". Helsebyråkrat på sykkel. Foto

Samuel Barnett som helsebyråkrat på sykkel.

Deler av stykket handler om konflikten mellom stat og marked. Blant annet kommer en lycrakledd byråkrat fra London syklende inn på scenen for å besøke faren sin. Han mener at dersom sykehuset tjener penger, slik de som prøver å redde det påstår, vel da hører det hjemme i privat sektor. En replikk som fikk det til å gå et sukk gjennom publikum da vi så stykket.

TV-team

Sykehuset lar seg ikke legge ned uten videre. Den noe selvgode styrelederen har startet en sponset kampanje for å bevare det, og har invitert et TV-team for å dokumentere hvor levedyktig sykehuset er. Det går selvfølgelig ikke helt etter planen.

«Alleluljah!» er et både morsomt og sårt stykke. Det er i alt 25 personer på scenen. Selv om det er de eldre som har hovedrollen, får Bennett presset inn politikk også i sidehistorien om innvandrerlegen Valentine, som ikke har papirene i orden.

Litt krim får vi også servert. Sykepleieren, søster Gilchrist, har sin helt egen metode for å skaffe ledige senger. En metode som skal vise seg å få som resultat en uønsket fortgang i nedleggelsen av sykehuset.

Mye sang og dans er det også. De gamle er så lenge på sykehuset at de har dannet sitt eget kor. Mange av pasientene kan ikke skrives ut, enten fordi de ikke har slektninger som kan ta seg av dem eller fordi det ikke er plass på sykehjem.

På rollelisten står flere av Storbritannias fineste skuespillere. Flere bør være godt kjent for norske TV-seere, som Sacha Dhawan som spiller den unge legen Valentine. Han har hatt roller i TV-serier som «Last Tango in Halifax» og «Mr. Selfridge». Dahwan var også en av den opprinnelige rollebesetningen i Bennetts «The History Boys».

Sacha Dhawan som legen Valentinen and Julia Foster som Mary, en av pasientene. Foto

Sacha Dhawan som legen Valentine and Julia Foster som Mary.

Stille sinne

Stykket har stort sett fått god kritikk.  The Guardian og The Telegraph gir stykket fire av fem stjerner. Men The Times´ kritiker er ikke like begeistret, og gir stykket kun to stjerner.

-Under en sjarmerende overflate, er det et stykke fullt av stille sinne, mener The Guardians anerkjente teateranmelder Michael Billington.

Stykket er regissert av Nicholas Hytner, tidligere sjef ved National Theatre, og en av grunnleggerne av The Bridge. Han og Bennett har samarbeidet om flere stykker opp gjennom årene.

«Alleluljah» er også verdt å se bare for å oppleve det nye teatret. Det er årtier mellom hver gang London får et nybygd teater. The Bridge ligger bare et steinkast fra Tower Bridge, og har plass til 900.

«Alleluljah!» spilles her fram til 29.september.