Brexit-dragkamp på toryenes landsmøte i Birmingham

Portrett av statsminister Theresa May, fotoStatsminister Theresa May må forsvare sin brexitplan på de konservatives landsmøte. Foto: 10 Downing Street, Lee Goddard.

Sist oppdatert 3. oktober 2018

Det er et svært splittet konservativt parti som søndag til onsdag er samlet til landsmøte i Birmingham. En hardt presset Theresa May må forsvare sin brexitstrategi.

-Partiet sliter mer enn på lenge. Mays posisjon i partiet er ikke sterk, og det er mange fløyer som ønsker endring, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Brexit har fullstendig dominert britisk politikk i det året som har gått siden toryene sist var samlet til landsmøte. Også da var partiet splittet, men om det var splittet da, er det i ferd med å revne nå. May dras mellom den ene fløyen i partiet som vil ha et klart brudd med EU og den som vil ha en myk brexit.

 

Irritert May

May trodde hun hadde funnet løsningen da hun presenteret sin Chequersplan i begynnelsen av juli. Men resultatet ble som vi kjenner til at to av hennes viktigste statsråder, David Davis og Boris Johnson, valgte å forlate regjeringen i protest.

EU har også vendt tommelen ned for Mays kompromissplan, som vil holde Storbritannia i det indre markedet for varer, men ikke tjenester.

– Vis meg litt respekt, var svaret fra May da hun dagen etter hjemkomst fra EUs uformelle toppmøte i Salzburg svarte EU med å holde en tale fra Downing Street. Der gjorde hun det klart at hun aldri vil gå inn på en avtale med EU som vil rive Storbritannia fra hverandre eller true den åpne grensen mellom Nord-Irland og Irland.

– Kom opp med et nytt forslag, var oppfordringen fra en tydelig svært irritert May.

Talen ble godt tatt imot av partifeller som vil ha en hard brexit, men May må nok fravike sitt kompromissforslag fra Chequers betraktelig, skal kritikken stilne fra det holdet.

May strever også med at hun ikke har et flertall bak seg i Parlamentet. Etter at hun mistet sitt flertall i nyvalget i fjor, er hun helt avhengig av de ti representantene fra Democratic Unionist Party (DUP) i Nord-Irland, noe som begrenser handlingsrommet hennes betraktelig.

Utfordres?

Histortisk sett har det dukket opp en samlende lederskikkelse når partiet har vært så splittet som nå. Men kommer det til å skje denne gangen?

– Ingen tør antagelig å utfordre May under landsmøtet. Situasjonen er for vanskelig, sier Mustad.

Boris Johnson er den som nevnes oftest som en utforder til May. Men tør han nå? Eller ser han det an og venter? Det sies om Boris Johnson at han først og fremst gjør det som gagner Boris Johnson, så da kan ting tyde på at han ligger på været enda en stund, til  han ser hvor brexitskuta seiler.

Johnson tok mye av oppmerksomheten på fjorårets landsmøte, før May skapte overskrifter med sin landsmøtetale på avslutningsdagen. Det var talen som skulle gjenreise respekten og vise styrke, men den utviklet seg til et mareritt for henne. Som sikkert mange husker ble talen fullstendig preget av at May mistet stemmen, hostet og harket. Til alt overmål falt bokstavene på veggen bak henne ned en etter en og en demonstrant klarte å storme fram og avbryte partilederen.

Også på årets landsmøte holder May sin store tale på avslutningsdagen onsdag.

Fakta om Det konservative partiet

* Partileder: Theresa May, som har vært statsminister siden 13. juli 2016.

* Oppslutning ved valget i 2017: 42,4 prosent

* Antall representanter i Underhuset i Parlamentet etter 2017-valget: 318 (av 650)

* Grunnlagt i 1834. Det konservative partiet har røtter i det historiske Tory-partiet, som ble grunnlagt i 1678.

* Kalles også toryene.

* Har landsmøte i Birmingham fra søndag 30.september til onsdag 3.oktober.

Vi følger landsmøtet med oppdateringer på vår Facebookside.

trine@britiskpolitikk.no