Skotter siste parti ut i brexit-preget landsmøtesesong

SNP-leder og førsteminister Nicola Sturgeon hilser på velgere i Edinburgh. FotoSNP-leder og førsteminister Nicola Sturgeon hilser på velgere i Edinburgh. Foto: SNP

Sist oppdatert 10. oktober 2018

Scottish National Party (SNP) er siste parti ut med landsmøte i høst. Landsmøtene så langt denne høsten har vært dominert av brexit.

– Spenningen på SNPs landsmøte er knyttet til brexit og Skottlands posisjon i den britiske unionen, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

SNP er Skottlands største parti og har styrt Skottland de siste 11 årene. Partiets fanesak er et fritt og uavhengig Skottland. De tapte folkeavstemningen i 2014. Den endte med 55,3 prosent mot løsrivelse og 44,7 prosent for.

Blir det snakk om en ny uavhengighetsavstemning?

– Skal det bli en ny folkeavstemning om selvstendighet, må man i SNP være så sikre på å vinne som overhodet mulig. Derfor kan dette ta noen år, sier Mustad.

Han mener skottene gjør lurt i å avvente og se hva som skjer med brexit før de går løs på en ny folkeavstemning.

Størst i Skottland

Men partileder og førsteminister Nicola Sturgeon blir nok møtt med krav om en ny folkeavstemning når hun ankommer konferansehallen i Glasgow der landsmøtet pågår fra søndag til tirsdag. Byen er Skottlands største og «ja» til løsrivelse fra Storbritannia står sterkt. Her var det klart flertall for uavhengighet i folkeavstemningen i 2014.

Nicola Sturgeon tok etter brexit-avstemningen til orde for en ny folkeavstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannia. Etter valgresultatet i juni, la hun planene på is. En eventuell folkeavstemning må komme senere, sa hun da.

-Førsteministeren vet at hun ikke har ubegrenset med tid til å vente på at brexit-effekten slår inn. Hun må lyse ut en ny folkeavstemning i god tid før det skotske valget i mai 2012, skriver kommentator Kevin McKenna i The Guardian.

Organisasjonen All Under One Banner har holdt flere demontrasjoner rundt om i Skottland de siste månedene med krav om ny folkeavstemning om uavhengighet. Den siste ble holdt lørdag, dagen før landsmøteåpning i Glasgow. Da gikk titusener av mennesker gjennom Edinburghs gater.

– Vårt mål er å marsjere med jevne mellomrom inntil Skotland er fritt, står det på organisasjonens nettside.

Ser til Norge

Nicola Sturgeon sa nylig at hun mener hele brexit-prosessen må utsettes dersom ikke Storbritannia har oppnådd noen avtale eller det hun kaller en «blind brexit», det vil si en lite detaljert avtale, innen fristen 29.mars neste år.

SNP er brexit-motstandere, som flertallet av skottene. I folkeavstemningen i 2016 stemte hele 62 prosent av skottene nei til brexit.

Men når det nå en gang blir brexit, bør Storbritannia se til Norge og EØS-avtalen, mener SNP.

– Norges avtale med EU er veien videre, står det på SNPs nettside.

Partiet viser til at Norge er en av de mest framgangsrike land i verden.

-Dersom ikke den britiske regjeringen vil kjempe for en avtale for hele Storbritannia som verner arbeidsplasser – ønsker vi en for Skottland. Skal vi få det til, mener vi at Skottland bør få en avtale som Norges etter brexit, argumenterer SNP på nettsiden.

Ian Blackford, som leder SNPs gruppe i Underhuset i London, sa lørdag til avisa Guardian at SNP kan støtte en ny folkeavstemning om brexit dersom Skottland får garantier om at det også blir holdt en ny folkeavstemning om uavhengighet.

– Vi må få en forsikring om at dersom det blir en ny brexitavstemning og vi ender opp i samme situasjon som i 2016, må vi få anledning til å avgjøre vår egen framtid. Det vil være både rett og riktig, sier Blackford.

Brakvalg i 2015

Nicola Sturgeon (48) tok i  2014 over etter Alex Salmond som leder i SNP og førsteminister i Skottland. Hun slo for alvor gjennom i britisk rikspolitikk under parlamentsvalget i 2015.

 – Vi er alle sturgeonettes nå, skrev avisa The Independents kommentator i valginnspurten.

Sturgeon stilte ikke selv til valg til parlamentet i London, men SNP gjorde et brakvalg og tok  56 av de 59 skotske setene i Parlamentet i London. Men ved valget for to år siden ble en annen sterk skotsk kvinne valgvinner. Karismatiske Ruth Davidson ledet de konservative i Skottland til det beste resultatet siden 1983 og sikret de skotske toryene tolv seter i Parlamentet, mot bare ett i forrige periode.  SNP gikk fra 59 til 35 seter i Parlamentet i London.

I valget til den skotske nasjonalforsamlingen i Edinburgh i 2016 mistet SNP sitt flertall, om enn bare med to representanter. Også da gjorde de konservative et svært godt valg, gikk forbi Labour og ble Skottlands nest største parti.

Den siste tiden har Nicola Sturgeon måttet håndtere en svært vanskelig sak. Alex Salmond, som var hennes mentor mange år, er av to kvinner anklaget for seksuell trakassering. Begge anklagene dreier seg om episoder fra 2013 da han fortsatt var førsteminister. Salmond har gjentatte ganger tilbakevist anklagene og har meldt seg ut av SNP.  Han har stevnet den skotske regjeringen for måten den har håndtert saken på.

Nicola Sturgeon sier at saken er «utrolig vanskelig» både for henne selv og for partiet. Men i et intervju med BBC legger hun til at kvinnene det gjelder skal være trygge på at deres klager blir behandlet på en seriøs og rettferdig måte.

Fakta om SNP

  • Parti som har skotsk uavhengighet som hovedsak.
  • Grunnlagt: 1934.
  • Partileder: Nicola Sturgeon, har vært Skottlands førsteminister siden 19. november 2014.
  • SNP er fortsatt Skottlands klart største parti med 63 av de 129 setene i folkeforsamlingen.
  • Antall representanter i Parlamentet i London: 35 av Skottlands 59 representanter.
  • Antall medlemmer: 125.000
  • Har landsmøte i Glasgow fra søndag til tirsdag.

Britiskpolitikk.no er til stede på SNPs landsmøte og kommer med oppdateringer på Facebooksiden.

trine@britiskpolitikk.no