Nicola Sturgeon ber partifellene være tålmodige

Nicola Sturgeon på landsmøtet. Foto.Nicola Sturgeon holder sin avslutningstale på landsmøtet i Glasgow. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 11. oktober 2018

SNPs partileder Nicola Sturgeon sier at hun er mer overbevist enn noen gang om at Skottland kommer til å bli selvstendig, men hun ber sine tilhengere være tålmodige og vente til brexit-tåka letter.

Scottish National Partys (SNP) har som det siste av de britiske partiene holdt sitt landsmøte, og i sin store tale på avslutningsdagen i Glasgow sa Sturgeon at en ny folkeavstemning må vente til utfallet av brexitforhandlingene er klart.

I salen satt utålmodige partifeller, som lengter etter et selvstendig Skottland. De vil gjerne ha det i dag – om mulig. Dagen før landsmøtet åpnet gikk da også titusener gjennom gatene i Edinburgh med krav om et selvstendig Skottland.

Video: Hvorfor er skottene så forbannet på brexit? Hør intervju med Jan Erik Mustad gjort under SNPs landsmøte i Glasgow.

Brexit-frykt

Som de andre av høstens landsmøter, har også dette landsmøtet vært preget av brexit.

-Vi er blitt til en annenrangs nasjon i brexit-prosessen. Den britiske regjeringen spiller russisk rulett med Skottlands framtid, sa Ian Blackford, leder for SNPs Westminstergruppe i sin landsmøtetale.

Et stor flertall av skottene stemte som kjent for å forbli i EU.  SNP har 35 parlamentsmedlemmer i det britiske parlamentet i London og er det nest største opposisjonspartiet.

SNP-effekter. Foto

Effekter hører med på et landsmøte. Foto: Trine Andersen

Fra talerstolen var det krass kritikk av tory-regjeringen i London.

– Ingen i det konservative partiet bryr seg om oss skotter. Det er vi i SNP som bryr oss om Skottland og nasjonens fremtid. Vi kan ikke stole verken på Labour eller toryene, sa viseførsteminister John Swinney.

Økt støtte til selvstendighet

SNP er Skottlands største parti og har et selvstendig Skottland som mål. Partiet kan glede seg over at meningsmålinger nå viser at godt hjulpet av brexit, øker støtten for skotsk selvstendighet.

48 prosent i en meningsmåling gjort for Sunday Times sier at de vil støtte uavhengighet dersom det blir «no deal», mens 52 prosent sier det samme i en måling gjort for den skotske avisen Herald. Begge målingene ble offentligjort samme dag som SNP startet sitt landsmøte i Glasgow.

Heralds måling viser også at 50 prosent vil støtte uavhengighet etter brexit uansett.

– Støtten til skotsk uavhengighet er nå på et historisk høyt nivå, sier SNP-leder og førsteminister Nicola Sturgeon.

– Blir det en «no deal» brexit, er det et klart flertall for skotsk selvstendighet, sier britiskpolitikk.nos redaktør Jan Erik Mustad.

Selife med Nicola Sturlgeon foto

Look to Norway, sier SNP, og stopper gjerne opp når britiskpolitikk.no ønsker en selfie. Foto: Jan Erik Mustad

Tilgjengelig partileder

Nicola Sturgeoner er svært populær partileder, og ble møtt med lang, stående trampeklapp og jubel da hun skulle holde sin landsmøtetale. Sammenlignet med andre britiske partiledere er Sturgeon svært tilgjengelig, og gikk rundt på landsmøtet og tok smilende selfie med partimedlemmer.

Stemingen i landsmøtesalen tyder på et parti med indre enighet.

– Mens de to store britiske partiene er opptatt av interne stridigheter og motsetninger, er SNP opptatt av å levere for Skottland. Partiet virker i harmoni og høres samstemte ut. Men partiet er gode til å holde fokus på det som forener dem snarere enn det som splitter dem, sier Mustad.

Han peker på at det finnes indre uenigheter innad i partiet i den sosiale- og økonomiske politikken.

– Men partiet velger her på landsmøte å fokusere på det som alle er mer eller mindre enige om – anti-brexit, pro-EU, for ny folkeavstemning om skotsk selvstendighet og anti-London og Westminster, sier Mustad.

Look to Norway

SNP sier gjerne «Look to Norway». Det gjelder også brexit. Når det nå en gang ser ut til å bli brexit, vil de ha en norsk modell eller en «soft» brexit.

På landsmøtet gjorde Ian Blackford det klart at den eneste brexit-avtalen SNP vil stemme for er en der Storbritannia forblir både i tollunionen og det indre markedet.

Og kommer det krav om en ny folkeavstemning, vil SNP støtte det, gjorde Nicola Sturgeon klart på åpningsdagen.

trine@britiskpolitikk.no