De vanskelige brexitbegrepene

Sist oppdatert 25. mai 2019

Det surrer av forkortelser i brexitforhandligene. Hva betyr egentlig Norway Plus, backstop og Canada-modellen?

*Brexit: Sammensatt av ordet Britain og exit. Betegner at Storbritannia forlater EU.

*Backstop: Sikkerhetsnett for å sikre en sømløs grense mellom Nord-Irland og Irland – og sikre freden i Nord-Irland. Grensen mellom Nord-Irland og Irland blir den eneste landgrensen mellom EU og Storbritannia etter brexit. I brexitavtalen Theresa May framforhandlet med EU går det fram at dersom det ikke blir enighet om noe annet etter overgangsperioden, forblir Storbritannia i praksis i EUs tollunion til både Storbritannia og EU er enige om at det ikke lenger er nødvendig. Nord-Irland knyttes samtidig nærmere EUs indre marked.

*Canada-modellen: En frihandelsavtale med EU, tollfrihet på de fleste varer.  Det snakkes også om Canada + – det vil si en avtale som inkluderer flere områder for frihandel og en tettere forbindelse med EU enn det Canada har. Innebærer en eller annen grensekontroll mellom EU og Storbritannia.

*Norway-modellen: Ligner modellen Norge har gjennom EØS-avtalen. Det vil si tilgang til EUs indre marked. Norge er ikke med i EUs tollunion, men for å opprettholde en sømløs grense på den irske øya, må Storbritannia være i en eller annen form for tollunion med EU – det som betegnes som Norway Plus.

*No deal: Storbritannia forlater EU uten avtale. Står da fritt til å forhandle fram bilaterale handelsavtaler med andre land. De kan da blant annet forhandle fram ulike avtaler med hvert av de 27 EU-landene. Betyr grensekontroller mellom Storbritannia og EU.

* Overgangsperioden: Periode etter at Storbritannia har gått ut av EU. Skal vare fra Storbritannia går ut av EU og fram til 31.desember 2020I denne perioden fungerer det meste som før. Storbritannia kan inngå nye handelsavtaler,
 men de vil ikke tre i kraft før 1.januar 2021. Overgangsperioden kan forlenges i ett eller to år. Ingen avtale, ingen overgangsperiode.

* Chequers-planen: Kompromissforslag som i juli 2018 ble lagt fram av Theresa May på statsministerens landsted Chequers, derav navnet. Planen ble forkastet av EU.

Se også BBCs informative brexit-artikkel.

Andre artikler i denne serien:

Fakta om den britiske regjeringen

Slik fungerer Parlamentet

Slik står det til med likestillingen i britisk politikk

trine@britiskpolitikk.no