Ikke flertall for mistillit mot Mays regjering

Avstemning i Underhuset fotoResultatet av mistillitsavstemningen gjøres kjent for Underhuset. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 14. februar 2019

Theresa Mays regjering overlevde som ventet avstemningen om mistillit i Underhuset onsdag kveld. Labour-leder Jeremy Corbyn la mistillitskortet på bordet rett etter at Mays brexitavtale ble stemt ned tirsdag kveld.

Mistillitsforslaget fikk tilslutning fra 306 parlamentsmedlemmer, 325 stemte mot.

Det var på forhånd ventet at mistillitsforslaget ville bli stemt ned, siden den konservative regjeringens støtteparti nordirske DUP hadde gjort det klart at de ikke ville felle regjeringen.

Tirsdag kveld gikk Theresa May som kjent på det største nederlaget en britisk statsminister har opplevd på nesten hundre år, da hele 432 representanter stemte mot hennes brexitavtale, 202 for. 118 av Mays egne partifeller stemte mot avtalen.

Har truet lenge

Corbyn har lenge truet med mistillit mot Theresa Mays regjering. I Underhuset onsdag kalte han ifølge BBC Theresa Mays administrasjon for «en zombie-regjering», som ikke kan regjere.

Labour-leder Jeremy Corbyn taler i Underhuset Foto

Labour-leder Jeremy Corbyn under onsdagens debatt om mistillit mot Mays regjering. UK Parliament/Jessica Taylor

Labour-lederen ønsker et nyvalg. Men om han hadde vunnet et nyvalg er langt fra sikkert. I normale tider, med et regjeringsparti i så dyp indre strid, skulle et opposisjonsparti ha ligget flere hestehoder foran på meningsmålingene. Men på to målinger gjort av YouGov i januar leder de konservative over Labour med flere prosentpoeng.

Theresa May sa i Underhuset onsdag at et nyvalg nå «ikke er i nasjonens interesse».

Venter på plan B

Selv om Jeremy Corbyn ikke vant fram onsdag, har Labour varslet at de kan komme til å fremme flere mistillitsforslag mot regjeringen framover, skriver BBC.

Veien videre nå er at Theresa May innen førstkommende mandag må komme opp med en plan B etter at brexitavtalen ble stemt ned. Spekulasjonene er mange på hva hennes plan er. En av hovedteoriene er at May vil dra til Brussel for å se om det er mer hjelp å få av EU.

BBCs velinformerte politiske redaktør Laura Kuenssberg skriver at tettere bånd til EU, enten det nå blir en tollunion eller noe med et lignende navn, ser ut til å bli en mer og mer trolig løsning. Les hennes analyse her.

Rett etter at regjeringen overlevde mistillitsavstemningen onsdag kveld gikk May i møte med Liberaldemokratene, SNP og Plaid Cymru. Men Labour-leder Jeremy Corbyn nekter å være med i samtaler før May utelukker no deal, altså brexit uten avtale.

Etter møtet holdt statsministeren en kort redegjørelse utenfor Downing Street 10 der hun oppfordret parlamentsmedlemmene til å legge egeninteresser til side og jobbe konstruktivt sammen i veien videre mot brexit.

Theresa May har liten tid. 29.mars skal som kjent Storbritannia være ute av EU – om da ikke datoen blir utsatt.

trine@britiskpolitikk.no