Nytt sviende nederlag for Theresa Mays brexitavtale

Theresa May på benken i Underhuset. FotoDet er hos valgte politikere på grønne benker, at en løsning nå må komme på bordet. Foto: UK Parliament/Mark Duffy

Sist oppdatert 22. mars 2019

Theresa Mays brexitavtale er igjen stemt ned i Underhuset. Men hun gir seg ikke. Planen er nå å gjøre et tredje forsøk neste uke på å få gjennom avtalen.

Det er foreløpig ikke satt noe ny dato for den tredje avstemningen. Men den må skje innen 20. mars for å få den godkjent før EUs toppmøte dagen etter.

Tirsdag kveld ble Mays avtale stemt ned med 149 stemmer.  391 stemte mot, 242 stemte for avtalen. Det er andre gang på to måneder Underhuset stemmer ned brexitavtalen med stort flertall.

En kraftig forkjølet Theresa May sa umiddelbart etter at resultatet var klart at hun var dypt skuffet. 75 av hennes egne partifeller stemte mot avtalen, mot 118 under avstemningen i januar.

Labour-leder Jeremy Corbyn mener at Theresa May nå bør skrive ut nyvalg.

-Regjeringen har med stort flertall gått på et nytt nederlag. Den må akseptere at denne avtalen er død og ikke har støtte i dette huset, sa Corbyn.

Her er BBCs oversikt over avstemningsresultatet:

BBCs oversikt over avstemningsresultatet.

Forkastet no deal

At avtalen ble nedstemt betyr at det onsdag ble avstemninger i Underhuset om no deal, altså om Storbritannia skal forlate EU med avtale eller ikke. Konklusjonen av avstemningene er at et flertall mener at Storbritannia ikke bør gå ut av EU uten avtale.

Avstetmningene i Underhuset onsdag kveld var ikke juridisk bindende.

-Dette er rådgivende voteringer. Theresa May regjering trenger ikke ta hensyn til dem. Men de sender et sterkt signal til May, og sier ganske klart at det er en frykt i det britiske Underhuset for å gå ut av EU uten avtale, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Downing Street 10 har en huskatt – Larry the Cat – som har en egen Twitter-konto med friske politiske kommentarer. Denne er en av de bedre:


Tredje avstemning

Det vil nå bli en tredje avstemning torsdag kveld. Den kommer til å handle om å utsette brexitdatoen. Britene skal som kjent etter planen forlate EU 29.mars.

-Å stemme mot å forlate EU uten avtale, og for en utsettelse, løser ingen av de problemene vi står ovenfor. EU vil kreve å få vite hvordan vi skal bruke utsettelsen. Det må dette «huset» svare på, sa May etter avstemningen tirsdag kveld.

Den britiske regjeringen påpeker at hvor lang en utsettelse blir, er avhengig av om Underhuset støtter Mays avtale i en ny avstemning eller ikke. Får hun støtte for avtalen innen 20.mars, dagen før EUs toppmøte, vil utsettelsen bli inntil 30.juni, skriver BBC.

Skulle det ende med at avtalen igjen blir nedstemt, blir utsettelsen mye lenger, advarer May.

En lang utsettelse kan også bety at britene må delta i det kommende valget til nytt EU-parlament. Valget skjer i midten av mai, og det nye EU-parlamentet skal tiltre i juli

En utsettelse er uansett noe ikke Storbritannia kan bestemme. Den må godkjennes av de 27 EU-landene. Det er EU-toppmøte i Brussel 21. og 22.mars.

EUs forhandlingsleder Michel Barnier skrev på Twitter tirsdag kveld at EU har gjort alt de kan for å få skilsmisseavtalen over mållinja, og at EUs no deal-forberedelser nå er mer viktige enn noen gang.

Hastetur

Theresa May hadde håpet at endringene i avtalen hun brakte med seg hjem fra Strasbourg etter en hastetur mandag kveld ville føre til at den ville gå gjennom i Underhuset.

Statsministeren dro til Strasbourg for å møte EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker. Sammen presenterte de ved midnatt tre tillegg til brexitavtalen. Det viktigste var et «juridisk bindende» dokument om den omstridte backstopen, reserveløsningen for å opprettholde en sømløs grense på den irske øya. Ifølge May hindrer det nye tillegget at britene skal forbli i backstopen på ubestemt tid.

Men endringene var ikke nok for å overbevise de harde brexit-tilhengerne i eget parti, og det ble etter som avstemningen nærmet seg klarere og klarere at May kom til å gå på et nytt nederlag. European Research Group (ERG), gruppen av EU-kritikere i Mays eget konservative parti, opplyste at de ville stemme mot avtalen. Også regjeringens støtteparti, de nordirske unionistene DUP sa nei.

DUP mener May har gjort framskritt i forhandlingene med EU, men ikke nok til at avtalen kunne godkjennes.

Det var heller ikke noe hjelp å hente fra Labour, som etter Mays Strasbourg-tur var kjapt ute med å gjør det klart at de uansett ikke ville støtte avtalen. Tre Labour-representanter stemte likevel for avtalen tirsdag kveld.

trine@britiskpolitikk.no