Skotsk minister: Norge en rollemodell

Handelsminister Ivan McKee, Skottland. FotoDen skotske handelsministeren Ivan McKee har vært på besøk i Norge. Foto: Trine Andersen

-Brexit gjør at skotsk uavhengighet rykker nærmere, sier Skottlands handelsminister Ivan McKee (SNP). Nylig var han på norgesbesøk for å se, lære og styrke handelsforbindelsene mellom Norge og Skottland.

I Skottland ser de gjerne til Norge.

-Norge er en rollemodell for et uavhengig Skottland. Den suksess Norge har hatt som et uavhengig land med full råderett over egne ressurser og egen politikk, er noe vi ser på med misunnelse i Skottland, sier McKee til britiskpolitikk.no.

Uavhengighet er da også målet for partiet han representerer – Scottish National Party (SNP). SNP er Skottlands største parti og har hatt regjeringsmakten siden 2007. Siden 2014 har Nicola Sturgeon vært partileder og førsteminister.

SNPs emblem i stort

Nicola Sturgeon og den skotske regjeringen mener brexit er en feiltagelse og bør avlyses. 62 prosent av skottene stemte mot brexit, og det tallet er enda høyere i dag, mener McKee. Den skotske regjeringen ønsker en ny folkeavstemning om brexit.

-Vi mener at folket bør få mulighet til å si sitt igjen, sier McKee.

Men skulle det nå bli brexit, håper ministeren på en «myk» løsning. Det er viktig for Skottland både å være med i tollunionen og det frie markedet, understreker han.

Brexit-usikkerhet

Brexit skaper stor usikkerhet for næringslivet, påpeker McKee.

– Vi ser allerede at utenlandske bedrifter nøler med å investere i Skottland på grunn av usikkerheten brexit skaper. Vi vet ikke hva som kommer til å skje, hvordan brexit ender. Det gjør ting vanskelig. Skulle det ende med no deal, noe jeg selvsatt håper ikke vil skje, vil det skape store vansker for handelen. Men enhver brexitløsning vil gjøre det vanskelig, sier McKee.

Og ettersom tiden går og usikkerheten rundt brexit bare blir større og større, rykker en ny folkeavstemning om et uavhengig Skottland også nærmere, mener McKee.

– Brexit-kaoset er så ødeleggende for Skottland, at det nå nærmer seg et tidspunkt da vi må ta en avgjørelse om en ny avstemning. Uavhengighet er en løsning som kan få oss bort fra problemene brexit skaper, og jeg tror det kommer til å bli mer og mer fokus på det i ukene og månedene som kommer.

I folkeavstemningen om selvstendighet i 2014 stemte som kjent det skotske folket for å forbli i Storbritannia. 55,3 prosent stemte mot uavhengighet, 44,7 prosent for. Siden det har oppslutningen om uavhengighet økt, viser flere målinger.

Nicola Sturgeon sa senest for en uke siden i et intervju med BBC at det kommer til å bli en ny avstemning om skotsk uavhengighet. Hun er under økt press for å komme med en tidsplan, men sier det først vil skje når hun ser hvor brexit ender.

Viktig handelspartner

Britiskpolitikk.no møter handelsministeren i Oslo etter en travel dag der han har møtt olje- og gassinvestorer og næringslivsrepresentanter fra flere sektorer, blant annet Equinor.

Spesielt viktig for begge land, er energi- og fiskerisektoren, påpeker ministeren.

Han trekker blant annet fram Equinors engasjement i vindkraft.

– Equinor driver verdens første flytende vindpark utenfor kysten av Skottland. Det er spennende og går veldig bra, sier McKee om Hywind-anlegget, som ble åpnet av Nicola Sturgeon i oktober 2017.

Her er Equinors (Statoils) egen video om vindparken:

McKee sier at handelen med Norge er svært viktig for Skottland.

– Skotsk eksport til Norge var anslått til 1 milliard pund i 2017. Det gjør Norge til vår sjette viktigste eksportpartner. Vi ser absolutt at det er et potensial for å øke handelen, og brexit gjør at det er enda viktigere å styrke båndene mellom Norge og Skottland, sier McKee.

Ifølge offisiell statistikk er det i dag 110 norskeide foretak i Skottland som sysselsetter rundt 6.000 personer, og har en samlet en årlig omsetning på 2,23 milliarder pund.

trine@britiskpolitikk.no