Stjernespekket på Londons scener

Teaterskilt London BildeMatthew Broderick er blant Hollywood-stjernene som tilbringer sommeren med å spille teater i London. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 12. februar 2023

Vil du se kjente skuespillere på scenen, er London stedet. I sommer kan Matthew Broderick oppleves i samspill med Elizabeth McGovern kjent fra «Downton Abbey», mens John Malkovich spiller på West End for første gang på 25 år.

John Malkovich portrett

John Malkovich spiller på West End i sommer. Foto: Petr Novák, Wikipedia

Malkovich spiller i «Bitter Wheat», et nytt stykke inspirert av #metoo og Harvey Weinstein-skandalen. Det er skrevet og regissert av David Mamet, og hadde nylig premiere på Garrick-teatret i West End.

Anmelderne var dessverre ikke spesielt begeistret for stykket, men dette er en enestående sjanse til å se Malkovich på scenen. «Bitter Wheat» spilles fram til 21.september.

Les BBCs intervju med John Malkovich her.

Broderick-debut

-Det har vært en drøm å spille på West End, sier Matthew Broderick i et intervju med Evening Standard.

Den amerikanske skuespilleren fikk i mai fikk sin debut på en London-scene i «The Starry Messenger», selvsagt med kona Sarah Jessica Parker til stede under premieren.

Broderick spiller mot blant andre Elizabeth McGovern, mest kjent her hjemme for rollen som Cora, grevinnen av Grantham, i «Downton Abbey». «The Starry Messenger» spilles på Wyndham’s Theatre, bare et steinkast fra Leicester Square, fram til 10.august. Hør Broderick og McGovern fortelle om stykket i videoen under:

80 år – 80 forestillinger

Sir Ian McKellen er tilbake på scenen i London – riktignok ikke før til høsten, men her er det om å gjøre å sikre seg billetter så raskt som mulig, for det er mange som vil se britenes store skuespiller.

McKellen har reist rundt i Storbritannia med enmannsforestillingen «Ian McKellen on Stage» for å feire sin 80-årsdag. Han har spilt på 80 steder rundt om i Storbritannia, og har solgt 80.000 billetter.  Når han nå er tilbake i London er det for å spille 80 forestillinger på Harold Pinter Theatre fra 20.september. Alle inntekter går til veldedige formål.

-Å spille dette stykket 80 ganger rundt om i landet, har vært en flott bursdagsgave til meg selv. Jeg har hovedsaklig spilt i teatre jeg kjenner godt som ung teatergåer og skuespiller. På min bursdag spilte jeg i Bolton Hall der min far arbeidet. Turneen startet med 15 teatre i Stor-London og vil slutte på Orknøyene, sier McKellen i en pressemelding.

I høst kan du også oppleve to av stjernene fra «The Crown» på scenen i London. Claire Foy, som spilte dronning Elizabeth i de første to sesongene, og Matt Smith, som spilte prins Philip, blir å se i «The Lungs» på Old Vic fra 14.oktober. Billettene legges ut for salg tirsdag 25.juni.

Ibsen-inspirert

James McArdle er Peter Gynt på National Theatre i sommer. Foto: National Theatre. Reklameplakat

James McArdle er Peter Gynt på National Theatre i sommer. Foto: National Theatre.

På National Theatre i London er det 27.juni klart for premiere på et nytt stykke inspirert av Ibsens «Peer Gynt». Peer er omdøpt til Peter.

– Ibsens klassiker er gjenskapt som et opprørsk musikalsk eventyr for det 21-århundre, heter det i omtalen på nettsiden til National Theatre.

-Peter Gynt er på jakt etter noe – seg selv. Han reiser fra fjellene i Skottland til poolen i Florida, heter det videre.

Det er den kjente britiske dramatikeren David Hare som har latt seg inspirerer av Ibsen. Tittelrollen spilles av James McArdle. Det er lagt ut forestillinger for salg fram til 8.oktober.

Lehman Brothers

Verdt å få med seg for en teaterinteressert er også den prisbelønte forestillingen om Lehman Brothers – om historiens største finanskrise. Da den amerikanske investeringsbanken gikk over ende i 2008 utløste det en kjedereaksjon som rystet verden.

Forestillingen «The Lehman Triology» gikk for utsolgte hus på National Theatre, og er nå satt opp på Piccadilly Theatre, der den går fram til 31.august. Oscar-vinner Sam Mendes har regien, og de tre som spiller rollene Adam Godley, Ben Miles and Simon Russell Beale ble samlet nominert til britenes Olivier-pris for sine rolletolkninger.

En scene fra "Witness for the Prosecution". Foto

Tim-Frances og Lewis-Cope i en scene fra «Witness for the Prosecution» i London County Hall. Foto: Ellie Kurttz.

Vi slår gjerne også et slag for et stykke av en helt annen karakter. Agatha Christies «Witness for the prosecution», som spilles i det gamle rådhuset, County Hall, på sørsiden av Themsen. Vi har tidligere omtalt forestillingen her på nettsiden, og anbefaler den gjerne igjen.

Forestillingen har vært en stor publikumssuksess, og spilleperioden har blitt forlenget flere ganger. Nå selges det billetter helt fram til 29.mars neste år.

Selve bystyresalen i London County Hall står nesten intakt, men noen endringer er gjort for at det skal kunne spilles teater her. Salen gjort om til en rettssal – The Old Bailey. Det er spesiell opplevelse å sitte så tett på skuespillerne i dette intense rettsdramaet.

Dette er bare et utvalg av spennende teater som er å se i London i sommer og høst. Nettsiden London Theatre Guide gir en god oversikt over alt som spilles, også musikaler som vi ikke har omtalt her. Husk også at det er mulig å få kjøpt billetter til sterkt redusert pris i den offisielle utsalgsboden tkts på Leicester Square. Her får en kjøpt billetter til samme dag og en og to dager fram i tid.