Høst med Downton Abbey og The Crown

Scene fra Downton Abbey-filmen, fotoEn scene fra den nye "Downton Abbey"-filmen, som nå går på norske kinoer. Foto: Jaap Buitendijk / Focus Features

Sist oppdatert 14. september 2019

Endelig er Downton Abbey-filmen her, og sesong 3 av «The Crown» er bare uker unna, begge noen virkelig godbiter for oss anglofile.

13.september, samtidig som i London, var det norsk premiere på Downton-filmen. Det er 1927 og det er ventet kongelig besøk til Downton. Og alt må selvsagt være på stell når kong George V og dronning Mary kommer på besøk. For at ikke en skje skal ligge feil, hentes butleren Carson inn igjen for å overse det hele.

Scene fra den nye Downton Abbey-filmen med blant andre Maggie Smith. Foto

Maggie Smith er selvfølgelig med i den nye Downton Abbey-filmen. Her sammen med Laura Carmichael som Edith Crawley, Hugh Bonneville som Robert Crawley og Elizabeth McGovern som Cora Crawley. Foto: Jaap Buitendijk / Focus Features

Skuespillerne er de samme som i serien som trakk millioner av TV-seere verden over gjennom seks sesonger, men noen nykommere er det – som Imelda Staunton som Lady Bagshaw, en fjern slektning av the Dowager Countess spilt av Dame Maggie Smith. Som en kuriositet kan nevnes at Staunton i det virkelige liv er gift med Jim Carter, som spiller Carson.

Og det er fremdeles Maggie Smith som har de beste replikkene.

-Dame Maggie Smith oppfører seg kongelig og hun er mer skarp enn noen gang her, skriver BBC.

Manus er ved samme mann som skrev TV-serien, Julian Fellowes.

Nye skuespillere

Mens skuespillerne er de samme i Downton, er det full utskifting når tredje sesong av «The Crown» har premiere på Netflix 17.november.

Olivia Colman tar over som dronning Elizabeth II for Claire Foy som spilte den yngre utgaven av dronningen i de to første seriene.

Colman vant som kjent Oscar tidligere i år for en helt annen dronningrolle – som dronning Anne i den burleske filmen «The Favorite». Men selv en Oscar-vinner kjenner på nervene foran en ny rolle. Og det var ikke det å spille dronning Elizabeth som skremte Colman, men å ta over etter en skuespiller som Claire Foy, skriver Daily Mail.

-Den første uka merket jeg at jeg forsøkte å imitere Claire. Hva ville hun ha gjort? Men det var kanskje ikke så galt. Den første serien fortsetter i 1964 der den forrige sluttet, sier Colman

Hun forteller at hun var en stor fan av de to første sesongene og sa umiddelart «ja!» da hun ble spurt om å ta rollen i sesong tre.

Tobias Menzies tar over rollen som prins Philip fra Matt Smith, mens Helena Bonham Carter tar over fra Vanessa Kirby i rollen som prinsesse Margaret. Bonham-Carter har forøvrig tidligere spilt dronning Elizabeth og prinsesse Margarets mor i filmen «Kongens tale», noe som trygt kan betegnes som en mer kontrollert rolle.

Les hele intervjuet med hovedrolleinnehaverne i Entertainment Weekly her.

Idyllisk fra Cornwall

For oss som liker det britiske, er det også vel verdt å merke seg filmen «Fisherman´s Friends», som er tatt opp i superidylliske Port Isaac i Cornwall. Den er basert på en virkelig historie og handler om ti fiskere som går fra å opptre i et shantykor på brygga i Port Isaac til utsolgte konsertlokaler og en gullkantet platekontrakt.

Puben er selvsagt sentral også «Fisherman´s Friends». Foto: Norsk Filmdistribusjon.

Koret, som kaller seg Fisherman’s Friends, synger tradisjonelle sjømannsviser når de ikke fisker eller redder skipbrudne.

-Filmen forteller hvordan Danny, som jobber i et plateselskap, tilfeldig hører dem synge og bestemmer seg for at han vil utgi dem på plate. Men det skal vise seg at å signere ti røffe fiskere er lettere sagt enn gjort. Danny må bli i landsbyen en god stund og blir samtidig introdusert til noe nytt: Det hyggelige livet i en søvnig fiskerlandsby og nye bekjentskaper, som den sjarmerende Alwyn og hennes sta far, Jim, skriver Filmweb på sin nettside.

Filmen hadde norsk premiere 23.august. Og dersom noen synes de kjenner seg igjen – Port Isaac er også stedet der den populære TV-serien «Doc Martin» er tatt opp.

Til slutt må vi igjen reklamere for noe av det mer originale og morsomme som er laget av britiske TV-serier de siste årene – «Derry Girls». Den fantastiske komiserien lagt til Derry under The Troubles på 1990-tallet, har blitt populær langt utenfor Storbritannias grenser. Sesong to ble nylig sluppet på Netflix, og ifølge Radio Times skal sesong tre spilles inn neste år.

Her er traileren for sesong 2:

trine@britiskpolitikk.no