Nytt tilbakeslag for Boris Johnson

Oversiktsbilde Underhuset. FotoUnderhuset vedtok lørdag en utsettelse av brexit inntil all lovgivning er på plass. Foto: UK Parliament, Jessica Taylor.

Sist oppdatert 1. november 2019

Lørdagen ble et antiklimaks for Boris Johnson. Etter at han torsdag overrasket mange og kunne kunnegjøre at han hadde fått til en enighet om en brexitavtale med EU, endte lørdagens ekstraordinære møte i Underhuset med at det ikke ble noen avstemning om avtalen.

Det skjedde etter at Underhuset vedtok et forslag som gjør at Johnson må be om en utsettelse av brexit inntil all lovgivning er på plass. Forslaget, som ble fremmet av Oliver Letwin, ble vedtatt med 322 mot 306 stemmer.

Johnson sa etter at resultatet var klart at han «ikke vil forhandle med EU om en utsettelse, og det tvinger heller ikke loven meg til». Etter uttalelsen vanket det full forvirring om det betyr at han nekter å sende et brev til EU om utsettelse av brexit. Loven pålegger ham å gjøre det innen kl.24 norsk tid lørdag.

Oppdatering: Boris Johnson sendte brevet til EU om en utsettelse av brexitdatoen, men han signerte det ikke. Samtidig sendte han et brev nummer to – som han hadde signert – der han skriver at han mener at en utsettelse er en feiltakelse.

Det er opp til EU å si ja eller nei til en ny brexitutsettelse. Ifølge BBCs Europa-redaktør Katya Adler er ikke en utsettelse noe EU ønsker, men de vil trolig si ja hvis alternativet er no deal, skriver Adler på Twitter.

Johnson sier at han vil legge fram nødvendig lovgivning igjen neste uke slik at det blir mulig for britene å forlate EU 31.oktober. Regjeringen vil ha en ny avstemning om sin brexitavtale allerede mandag.

Mays déjà vu

-Vi har nå en historisk mulighet til å få gjennomført brexit og komme videre. Folk vil ikke forstå en ny utsettelse når vi har fått en så god avtale, sa Johnson i debatten som fulgte før avstemningen. Han ba Letwin om å trekke sitt forslag, men talte for døve ører.

Theresa May ved siden av Kenneth Clarke i Underhuset lørdag.Foto

Theresa May ved siden av Kenneth Clarke i Underhuset lørdag. Foto: UK Parliament, Jessica Taylor.

Theresa May tok også ordet og ga sin støtte til Johnson. Det er første gang hun har tatt ordet i Underhuset om brexit etter at hun gikk av som statsminister.

-Jeg har en sterk følelse av déjà vu, sa May til stor latter fra salen. Johnsons avtale, med unntak av at backstopen er borte, er svært lik den May la fram – en avtale vi husker ble stemt ned tre ganger i Underhuset.

Theresa May har etter at hun gikk av som statsminister i juli fortsatt som parlamentsmedlem for valgkretsen Maidenhead, og ser ut til å funnet sin plass på de bakre benker ved siden av Kenneth Clarke, the Father of the House, som er den som har lengst fartstid i Underhuset av alle.

Demonstranter utenfor Parlamentet. Foto

Demonstranter utenfor Parlamentet lørdag. Foto: Gry Blekastad Almås, NRK

 

Tok til gatene

Mens politikerne diskuterte brexit i Underhuset, samlet titusener av demonstranter seg i gatene. Organsiasjonen People´s Vote, som krever at folket igjen må få si sitt, står bak demonstrasjonen. TV-bilder viste et hav av folk i gatene i det sentrale London.

Demonstrantene kunne se hva som skjedde inne i salen på storskjerm utenfor Parlamentet, og det var jubel da Oliver Letwins forslag om utsettelse ble vedtatt.

trine@britiskpolitikk.no