Dette skjer i 2020

Bilde av britisk flagg foran folkemengde31.desember klokka 23 britisk tid skal britene forlate EU. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 30. mars 2021

31.januar forlot EU, og da startet det vi kan kalle brexit del 2. Her er noen datoer å merke seg i 2020:

  • 31.januar – Klokken 23 britisk tid (midnatt norsk tid) forlot britene EU. Det ble ingen hard landing siden et flertall i Parlamentet er for Boris Johnsons framforhandlede skilsmisseavtale med EU. Avtalen er inkorpert i brexitloven (WAB), som gikk gjennom i Underhuset 9.januar med med 330 mot 231 stemmer. Britene forlot EU etter å ha vært medlem siden 1973.
  • 1.februar – Overgangsperioden startet. I denne perioden, som går ut året, vil ikke britene merke noen forskjell. Dette gjelder også forholdet til EØS-landet Norge. Britene vil fortsatt være med i EUs indre marked og tollunionen, men vil ikke vil ikke være representert i EUs institusjoner. Britene må fortsatt betale EU-kontingent.
  • 2.mars – Forhandlingene om ny handelsavtale med EU starter i Brussel. Britene kan, siden de nå er ute av EU, også starte forhandling om handelsavtaler med ikke-EU-land.
  • 30.juni –  Ifølge skilsmisseavtalen med EU er dette siste frist dersom britene vil søke om å få utvidet overgangsperioden. Boris Johnson har sagt at dette ikke blir aktuelt og har lagt inn et tillegg i brexitloven som forhindrer at perioden kan utvides utover 31.desember 2020.
  • 31.desember – Overgangsperioden går ut. Det betyr at britene da er helt ute av EU og ikke lenger trenger å følge EUs regler. Dersom en handelsavtale med EU ikke er i boks, kan resultatet bli at britene likevel forlater EU uten avtale. Da må de i så fall følge reglene fra Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Husk også at spalten Kommende hendelser her på nettstedet jevnlig blir oppdatert med større ting som skjer i britisk politikk og kultur.

trine@britiskpolitikk.no