London Eye feiret 20-årsdag

London Eye. fotoLondon Eye er en av Londons mest populære turistattraksjoner. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 1. mai 2020

London Eye skulle bare stå i fem år, men er blitt så populært at ingen lenger kan tenke seg å rive ned det gigantiske hjulet ved Themsen. 9.mars var det 20 år siden det åpnet for publikum.

Over 76 millioner har tatt seg en runde med London Eye på disse 20 årene, og har kunnet nyte en fantastisk utsikt over London. På en klar dag kan du se 4 mil i hver retning.

London Eye er plassert på sørsiden av Themsen, ved Westminister Bridge, bare noen steinkast fra Parlamentet, som ligger på den andre siden av elva. Hjulet har sin del av æren for at sørsiden av Themsen nå har utviklet seg til ett av de mest populære områdene i London.

To av podene London Eye med Parlamentet i bakgrunnen. Foto

London Eye ligger rett over broa fra Parlamentet. Foto: Trine Andersen

Milleniumshjul

London Eye sto ferdig til årtusenskiftet, og var da med sine 135 meter verdens høyeste observasjonshjul. Hjulet er designet av arkitektekteparet David Marks og Julia Barfield. De deltok i en arkitektkonkurranse i 1993 for å markere det nye årtusenskiftet. Juryen fant at ingen av forslagene var gode nok, så det ble ikke kåret noen vinner.

-I år etterpå var det ingen som hadde tro på at dette skulle bli noe av. Men vi ga ikke opp. Jeg vet ikke om det var fordi folk undervurderte oss, eller fordi vi bare var stae, fortalte David Marks i et intervju med The Guardian i 2015.

Hjulet ble reist i oktober 1999, og ble offisielt åpnet av daværende statsminister Tony Blair 31.januar 1999. Men det var altså ikke før 9.mars 2000 at det ble åpnet for publikum.

Ingen nummer 13

I alt består London Eye av 32 glassgondoler som hver tar 25 personer. Det betyr at 800 personer får plass i hjulet samtidig. En tur med London Eye tar rundt 30 minutter. Farten er 26 centimeter per sekund, og det skal være dobbelt så raskt som en skilpadde sprinter, skriver VisitBritain på sin nettside.

De 32 gondolene representerer de 32 bydelene i London. De er nummerert fra 1 til 33, det finnes ikke en med ulykkestallet 13.

Hele det gigantiske observasjonshjulet veier 600 tonn, hver gondol eller pod 10 tonn.

London Eye lyst opp i rødt. Foto

London Eye lyses opp i ulike farger. Foto: Trine Andersen

Mange farger

I 2006 ble London Eye oppgradert med 650 LED-lys, og kan nå lyse opp i forskjellige farger. Under London-OL i 2012 ble lysene tent hver gang britene tok en medalje, det vil si hele 65 ganger. Det ble lyst opp i gullfarger 29 ganger, i sølv 17 og 19 ganger i bronse.

Året etter ble hjulet lyst opp i Union Jacks farger da prins William og Kate fikk sitt første barn, prins George. London Eye har også blitt lyst opp i regnbuens farger under Pride i London.

Mary Poppins har også stått på toppen av en gondol med sin paraply, og da britenes idrettshelt Mo Farrah la opp markerte han det med å stå i en kurv på toppen av en gondol  – se bilder av det og les mer om London Eyes historie her.

Pris per person for en standardbillett: 30 pund, 27 pund når billetten kjøpes på nett. Det er også egne  familiebilletter. Se alle priser her.

trine@britiskpolitikk.no