Sajid Javid – regjeringens comeback-kid

Sajid Javid i aksjon i Underhuset. FotoSajid Javid i aksjon i Underhuset. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 14. september 2021

Sajid Javid (51) trakk seg som finansminister i februar i fjor. 16 måneder senere hentet Boris Johnson ham inn i regjeringen igjen. Denne gang i jobben som helseminister. Ingen enkel jobb å ta fatt på i en pandemitid.

Javid fikk ikke lange betenkningstiden da Johnson ba ham tre inn i regjeringen igjen. Det skjedde rett før sommerferien da Matt Hancock måtte trekke seg. Hancock gikk som mange sikkert husker av etter brudd på smittevernreglene. Overvåkingsbilder offentliggjort i avisa The Sun viser den gifte helseministeren i tett omfavnelse med sin rådgiver. Bildene er fra hans kontor, og er fra 6. mai, en uke før reglene om å holde avstand til folk fra andre husstander, ble opphevet. Se bakgrunn her.

Javid la ut denne meldingen på Twitter etter å ha blitt utnevnt til helseminister:

Det første Javid måtte ta fatt på som helseminister var avgjørelsen om å gjennomføre siste trinn av gjenåpningsplanen for England 19.juli. Svaret kom raskt i en tale i Underhuset bare noen dager etter at han tok over:

-Det er ingen grunn til å utsette utover 19.juli. Ingen dato vi velger, kommer uten risiko. Vi kan ikke fjerne koronaviruset, men må lære oss å leve med det, sa Javid.

Bare to dager før koronarestriksjonene ble opphevet 19.juli, fikk han selv påvist koronasmitte. Han er dobbelvaksinert, og skrev på Twitter at han kun hadde milde symptomer.

Erfaren politiker

Javid er en erfaren politiker med lang statsrådserfaring. Han hadde den tunge posten som innenriksminister da Theresa May var statsminister, og tok over som finansminister da Boris Johnson dannet sin regjering 24.juli 2019.

Men allerede etter et halvt år trakk han seg. Det skjedde rett før pandemien slo til i februar i fjor, og bare fire uker før han skulle legge fram sitt første statsbudsjett. Rishi Sunak, som nå er den britiske regjeringens mest populære medlem, tok over.

Javid trakk seg som finansminister etter en maktkamp med Boris Johnsons daværende mektige rådgiver Dominic Cummings. Det var sterke gninsninger mellom de to, og Javid sa takk for seg da han ble bedt om å skifte ut sin stab av rådgivere.

Nå er som kjent Dominic Cummings ute av Downing Street, og det tok ikke mange timene fra Matt Hancock gikk av 26.juni, til Javid var inne i regjeringen igjen.

Pandemien har selvsagt tatt mye av den nye helseministerens tid. Nå får 16- og 17-åringer i England tilbud om vaksine før skolene starter igjen:

Klassereise

Det er ikke første gang Javid stepper inn etter at en statsråd brått har måttet trekke seg. I april 2018 trakk Amber Rudd seg som innenriksminister i Theresa Mays regjering, og Javid overtok den tunge statsrådsposten. Rudd måtte trekke seg etter den såkalte Windrush-skandalen, som dreide seg om behandlingen av folk som innvandret til Storbritannia fra Karibia for over 50 år siden.

Javid har sagt at han opplevde skandalen «svært personlig» siden han kommer fra en familie med innvandrere.

– Det kunne ha vært meg, min mor eller min far, sa Javid i et intervju med Sunday Telegraph.

Javid har fortalt hvordan faren hans kom til Storbritannia fra Pakistan med «bare 1 pund i lomma». Familien slo seg ned i Rochdal utenfor Manchester i Nord-England, der faren først jobbet i bomullsindustrien og så som bussjåfør.

-Han var ganske ambisiøs og så at bussjåfører var bedre betalt. Hans kallenavn var «Mr Night and Day» fordi han jobbet når det skulle være, har Javid fortalt.

Etter noen år i Nord-England flyttet familien til Bristol, der Javid tilbrakte sine skoleår. Ifølge BBC tok foreldrene over en forretning som solgte dameklær og familien bodde i en leilighet over butikken.

Finansmann

Javid gikk på offentlig skole, og som den første i sin familie begynte han på universitetet. Han studerte økonomi og politikk på universitetet i Exeter. Etter det jobbet han som svært suksessfull finansmann både i New York og Singapore, og var direktør i Deutsche Bank før han før han i 2009 vendte hjem til England for å konsentrere seg om sin politiske karriere.

Den ferske helseministeren beskriver seg selv som en ikke-praktiserende muslim, skriver BBC i sin profil. Javid er gift med Laura, og har fire barn som går på privatskoler.

Han ble tidlig tory-tilhenger, og var på sitt første landsmøte da han var i 20-årene. I 2010 ble han valgt inn i Underhuset fra Bromsgrove in Worcestershire, og etter det har hans politiske karriere gått raskt oppover.

I 2014 ble han første regjeringsmedlem med bakgrunn fra Asia da han ble utnevnt til medie- og idrettsminister, og hadde også flere andre statsrådposter før han overtok som innenriksminister i 2018.

Javid kastet seg også inn i kampen om å bli leder i det konservative partiet etter Theresa May i 2019, men ble slått ut i fjerde runde.

I motsetning til sin sjef Boris Johnson stemte Javid mot utmelding av EU i folkeavstemningen i 2016. Han ble lenge sett på som en EU-skeptiker, og det overrasket mange da han sluttet seg til Remain-siden.

redaksjonen@britiskpolitikk.no