Spennende teatertilbud på sørsiden av Themsen

Eksteriørsbilde av Bridge Theatre i LondonBridge Theatre ved Tower Bridge er det første nybygde teatret i London på flere tiår. Foto: Philip Vile

Sist oppdatert 29. april 2023

På den populære og bilfrie bredden langs sørsiden av Themsen ligger kulturtilbudene på rekke og rad. Tate Modern er nok mest kjent. Vegg i vegg ligger Londons nyeste teatre, Bridge Theatre, som er ett av fire på bare en drøy kilometer.

Teatrene ligger mellom Westminister Bridge og Tower Bridge, og er et godt supplement til de mer tradisjonelle teatrene i West End.

Laurence Olivier utenfor National Theatre London. Foto

Laurence Olivier var grunnlegger og første sjef for National Theatre. Han står i dag på sokkel utenfor teatret. Foto: Trine Andersen

National Theatre

National Theatre holder til noen hundre meter østover fra London Eye. Det britiske nasjonalteatret ble grunnlagt i 1963 og flyttet inn i sitt brutalistiske bygg ved Themsen i 1976. Det setter opp over 20 teaterproduksjoner i året og har tre saler.

Teatret har ikke egen stab, men hyrer inn skuespillere til hver forestilling, slik det er vanlig i Storbritannia. Det betyr at en kan se noen av de fremste britiske skuespillerne her. Tidligere i år spilte den doble Oscar-vinner, australske Cate Blanchett for første gang på National Theatre. Interessen var så stor at billettene ikke ble lagt ut for vanlig salg, men ble solgt etter loddtrekning.

Sir Laurence Olivier var en av pådriverne for å få et nasjonalteater i Storbritannia og var teatrets første sjef fra 1963 til 1973. Dagens teatersjef er Rufus Norris.

De mest populære forestillingene ved National Theatre blir raskt utsolgt, men det finnes flere måter å skaffe seg billetter på. Et tips er Friday Rush – hver fredag kl.13 lokal tid legges det ut billetter på nett til neste ukes forestillinger -også de som står som utsolgt. Her er det kun mulig å kjøpe to billetter, og du er ikke garantert billetter, men det er verdt å prøve.

Teatret har også interessante omvisninger daglig, påmelding via nettet eller ved frammøte.

Nettsted: nationaltheatre.org.uk

Globe-teatret i London. Foto

Shakespeares Globe-teater er gjenskapt ved bredden av Themsen. Foto: Trine Andersen

Shakespeare´s Globe

Neste stopp østover langs Themsen er The Globe. Det opprinnelige Globe-teatret, der William Shakespeares stykker ble oppført, lå også på sørsiden av Themsen. Det ble bygget i 1599, ødelagt av brann i 1613, gjenoppbygget, men revet ned igjen i 1644.

Det var den amerikanske Shakespearebeundreren, skuespilleren og regissøren Sam Wanamaker (far til den kjente skuespilleren Zoë Wanamaker), som fikk ideen om å gjenskape The Globe, og det sto ferdig i 1997.

Det spilles i dag teater her som på Shakespeares tid, der storparten av publikum står under åpen himmel på en plass foran scenen. Ifølge teatret selges det 700 billetter til 5 pund for ståplasser til hver forestilling. Det spilles teater her i sommersesongen april til oktober. Det er også seterader under tak, for dem som ønsker litt mer bekvemmelighet.

The Globe har også et innendørs teater – Sam Wanamaker Playhouse, der det spilles teater i vintersesongen.

Teatret har også svært populære omvisinger hver halvtime hver dag året rundt.

Nettsted: shakespearesglobe.com

Scene fra Alan Bennetts "Allelujah!" Foto

Bridge Theatre satser blant annet på nyskrevet drama, som Alan Bennetts «Allelujah!» som var blant urpremierene i 2018. Foto: Manuel Harlan.

Bridge Theatre

Det går årtier mellom hver gang London får et nybygd teater. Bridge Theatre ble åpnet i oktober 2017, og ligger bare et steinkast fra Tower Bridge. Det flotte nye teatret har plass til 900 publikummere.

Nicholas Hytner og Nick Starr, kjent som «the two Nicks», startet teatret da de forlot National Theatre, som de hadde ledet med stor suksess i mange år. The Bridge har som hovedmål å vise nye stykker, men viser også klassikere.

Da Nick og Nick bestemte seg for å skape et nytt teater, så de først til West End. Men så spurte de seg selv, hvorfor i all verden skal de legge et teater til der? De så østover, og bestemte seg for tomta mellom City Hall og Tower Bridge.

– Området her er helt forandret på ti år. Det er masse som skjer her. Det har blomstret, sier Hytner til teateravisa The Stage.

Og det har han alldeles rett i. I tillegg til kulturtilbudene, ligger spisestedene tett langs sørsiden av Themsen. Området blir stadig mer attraktivt, både for turister og fastboende.

Nettside: bridgetheatre.co.uk

Eksteriør Old Vic-teatret i London. Foto

The Old Vic ligger bare noen steinkast fra Waterloo station. Foto: Trine Andersen

 

The Old Vic

På sørsiden av Themsen ligger også Old Vic Theatre, som i år kan feire sitt 200-årsjubileum. Teatret ligger riktignok ikke ved Themsen, du må bevege deg vekk fra den bilfrie elvebredden og ta turen til Waterloo Station. Old Vic ligger bare noen steinkast fra den travle stasjonen.

Old Vic har ofte noen av de mest spennende forestillingene i London. Mange av de store skuespillerne har stått på scenen her. I anledning 200-årsjubileet ble det gitt ut en serie frimerker som viser skuespillere som Glenda Jackson, Maggie Smith, Judi Dench, Richard Burton og Laurence Olivier.

Nettside:  oldvictheatre.com

Scenebilde fra rettsdramaet "Witnes for the Prosecution".

Rettsdramaet «Witness for the Prosecution» spilles i den gamle bystyresalen i London. Foto: Sheila Burnett

London County Hall – bystyresalen

Vegg i vegg med London Eye, i det tidligere rådhuset i London, er spillesdet teater i selve bystyresalen. Der har Agatha Christies «Witness for the prosecution», som vi tidligere har omtalt her på nettstedet, vært spilt siden oktober 2017.

Publikum er tilskuere til et rettsdrama som utspiller seg midt i salen. Selve bystyresalen står nesten intakt, men noen endringer er gjort for at det skal kunne spilles teater her. Salen er gjort om til en rettssal – The Old Bailey.

For noen pund ekstra får publikum være jurymedlemmer, og får være med på å svare ja eller nei på om mannen som sitter anklaget for drap skal finnes skyldig eller ikke.

Det er en helt spesiell opplevelse å sitte så tett på skuespillerne i dette intense rettsdramaet.

Forestillingen har da også vært en stor publikumssuksess, og spilleperioden har blitt forlenget flere ganger. I fjor var «Witness for the prosecution» nominert til den prestisjetunge Olivier-prisen for beste beste nyoppsetning. Nå selges billetter helt fram til mars neste år.

London County Hall er en diger bygning, og huser blant annet to hotell og billettkontoret til London Eye. Teaterinngangen ligger i Belvedere Road på framsiden av bygget. St.Martin´s Theatre skriver på sin nettside at de nå tar bestillinger fram til 25.november 2023.

Nettsted: witnesscountyhall.com