Gå i Churchills fotspor under jorda i London

Cabinet War Rooms - Map Room - fotoMap Room - her ble krigens gang fulgt time for time. Foto: Imperial War Museum

Sist oppdatert 29. april 2023

Ett av de meste spennende museene i London ligger under jorda. Fra Cabinet War Rooms styrte den britiske regjeringen under andre verdenskrig mens bombene falt over den britiske hovedstaden.

Cabinet War Rooms ligger under regjeringskvartalet Whitehall, bare noen steinkast fra Downing Street 10.

Churchill War Rooms. Foto

Inngangen til Churchill War Rooms er lite prangende. Foto: Trine Andersen

I tilknytning til Cabinet War Rooms – som nå er omdøpt til Churchill War Rooms – ble det i 2005 åpnet et eget museum om Winston Churchills (1874-1965) fargerike liv.

Den underjordiske bunkeren ble tatt i bruk i august 1939 og var under hele krigen hovedkvarteret til statsminister Winston Churchill.

Selv om han hadde et soverom i bunkeren, overnattet han her bare noen få netter. Andre bodde her nede i lengre perioder om gangen. De kom seg ikke hjem på grunn av den intense bombingen av London og måtte overnatte i en kjeller som lå enda en etasje ned i bunkeren.

I avdelingen som ble døpt The Dock – var det køyesenger, svært lavt under taket, rotter og kakerlakker. Mange administrativt ansatte hadde også sin arbeidsplass her nede og det kunne gå lang tid mellom hver gang de så dagslys.

I museet går en forbi nedgangen til The Dock i en av gangene, men publikum får ikke gå ned i dypet og se de kummerlige forholdene.

Omfattende restaurering

Etter krigen ble noen av rommene i Cabinet War Room, som Map Room, the Cabinet Room og Churchills soverom bevart og står som de gjorde da lyset ble slått av i 1945. Disse rommene ble fredet i 1948, og publikum fikk besøke dem etter søknad. Tidlig på 1980-tallet ble så Imperial War Museums spurt om å lede arbeidet med å gjøre stedet om til museum.

Cabinet War Room foto

Cabinet Room. Her samlet Churchill sine nærmeste medarbeidere. Foto: Imperial War Museums.

Etter omfattende restaurering ser det underjordiske kommandosenteret i dag ut som det gjorde da Churchill vandret energisk rundt i gangene. Restaureringsarbeidet var ferdig i 1984, og siden har millioner besøkt museet.

I Churchill-filmen «Darkest Hour» foregår mye av handlingen i Cabinet War Rooms, noe som førte til fornyet interesse for museet.

Stjernebesøk

Mye av handlingen i filmen «Darkest Hour» om Winston Churchill foregår i Cabinet War Rooms. Opptakene til filmen ble ikke gjort her, men rommene ble gjenskapt ned til minste detalj i Ealing Studios i London. Riktignok tok filmskaperne seg noen friheter og gjorde litt om på layouten i bunkeren.

Gary Oldman i "Darkest Hour" foto

Gary Oldman som Winston Churchill i filmen «Darkest Hour». En rolle han fikk Oscar for. Foto: UIP

Både Cabinet Room, Map Room, Winston Churchills soverom, kona Clementine Churchills soverom og Transatlantic Telephone Room er med i «Darkest Hour». Fra Transatlantic Telephone Room – som fra utsiden ser ut som et toalett – hadde Churchill sikker telefonlinje til den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt.

Gary Oldman, som spiller Churchill – en rolle som innbrakte ham en Oscar i fjor – Lily James som spiller hans sekretær og regissør Joe Wright var på besøk i museet da de gjorde sin research til «Darkest Hour».

Gary Oldman fikk prøvesitte Churchills stol, og har fortalt at det var da «alt falt på plass». Det var da han knakk koden, frykten for rollen forsvant og han kunne la seg selv forsvinne inn i Churchill-rollen har han fortalt nettstedet Vulture.

Churchill War Rooms er åpent hver dag, med unntak av 24,.25. og 26.desember. Adressen er Clive Steps, King Charles St, Westminster.