London er klar til dronning-jubileum

Flaggpyntet plass i Chelsea. FotoDuke of York Square i Chelsea er klar for dronningfest. Alle foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 5. juni 2022

Det er ingen tvil – London er klar til å feire dronning Elizabeths 70 år på tronen. Over hele hovedstaden pyntes og forberedes det til den store feiringen av platinajubileet.

Dronningen skal feires fire dager til ende. Britene har fått ekstra fridager for å være med på feiringen, som foregår fra førstkommende torsdag 2.juni til 5.juni. Og i tillegg til pomp og prakt som ingen kan som britene, blir feiringen en gedigen folkefest. Det ventes rundt 16.000 gatefester øyriket rundt.

Her er noen glimt fra forberedelsene og hvordan byen har forberedt seg til fest.

Union Jack henger tett i tett på The Mall opp mot Buckingham Palace.

Union Jack henger tett i tett på The Mall opp mot Buckingham Palace.

https://twitter.com/RoyalFamily/status/1530541770735484933

Vindusutstilling Fortnum & Mason

5.000 deltok i konkurransen om å lage den beste desserten til dronningens jubileum. Vinneren, Jemma Melvin, vant med «Lemon Swiss Roll and Amaretti Trifle». Bildet er fra ett av det ærverdige varemagasinet Fortnum & Masons vindusutstillinger til jubileet. Også varemagasinet Marks & Spencer er med å hedre dronningen – under fra en utstilling i en av kjedens butikker i High Street Kensington.

Ny tube - Elizabeth Line

Mange år forsinket og mange milliarder dyrere enn planlagt, men i hvert fall i tide til jubileet, ble Elizabeth Line åpnet for reisende tirsdag. Hundrevis sto i kø for å være med første avgang fra Paddington til Abbey Wood, og på få timer ble det foretatt 130.000 reiser. Like folksomt var det ikke på dag to, da dette bildet ble tatt. Elizabeth Line er en såkalt crossrail som skal krysse byen fra øst til vest og gå ut så langt som til Heathrow og Reading. Elizabeth Line og har også blitt en egen lilla linje på Londons tubekart.

Dronningen passerte 70 år på tronen 6.februar, og vi var da ute med denne episoden av Pod Britannia:

I anledning platinajubileet har vi bedt Annette Groth, tidligere London-korrespondent for NRK, skrive om sitt forhold til dronningen – og sitt møte med henne. Artikkelen kommer på nettstedet senere i dag.