Fakta om Boris Johnsons regjering

Katten Larry på Johnsons skrivebord. FotoLarry fikk beholde jobben etter at Boris Johnson overtok. Foto: Number 10, Flickr

Sist oppdatert 22. juli 2022

Boris Johnson tok over som britisk statsminister 24.juli 2019. 6.september må han overlevere nøklene til Downing Street enten til Liz Truss eller Rishi Sunak.

Den som har bodd lengst, er the Chief Mouser, katten Larry. Han flyttet inn allerede 15.februar 2011, og har i tillegg til Boris Johnson, også jobbet for David Cameron og Theresa May. Den frittalende katten har egen Twitter-konto, der han skryter av at han har hatt jobben som Chief Mouser lenger enn noen av dagens partiledere. Men kan det være at han også har fått nok? Dette er hva han tvitret etter at Sunak og Javid trakk seg fra regjeringen 5.juli:

Tre sentrale

De mest sentrale ministere i regjeringen foruten statsministeren, er utenriksministeren, innenriksministeren og finansministeren. De tre postene innehas nå av av:

  • Nadhim Zahawi – finansminister
  • Liz Truss – utenriksminister
  • Priti Patel – innenriksminister

Dominic Raab ble formelt utnevnt til visestatsminister da Boris Johnson ommøblerte i september 2021. Raab gikk da fra jobben som utenriksminister til å bli justisminister. Ny helseminister etter Sajid Javid er Steve Barclay.

Her er en fullstendig liste over dagens regjeringsmedlemmer.

Det som kan være forvirrende med det britiske systemet, er at det i hvert departement er flere personer med tittelen «Minister of State» for ulike områder. Dette er politikere som har spesialområder eller leder avdelinger i sitt departement, men de er ikke statsråder, og sitter altså ikke rundt regjeringens bord (The cabinet). Vi har ikke noe tilsvarende organisering i norske departement, den nærmeste oversettelsen på norsk er statssekretær eller juniorminister (for å skille fra statsråd).

Inn i nummer 11

Boris Johnson i regjeringskontoret i Downing Street. Foto: Number 10, Flickr.

Downing Street 10, som ligger noen steinkast fra Parlamentet i Westminster, har vært den britiske statsministerens embetsbolig og kontor siden 1735. Les mer om historien her.

Boris Johnson har imidlertid, som også David Cameron og Tony Blair før ham, valgt å flytte inn i leiligheten over Downing Street 11, som er større.

Theresa May bodde i leiligheten over nummer 10. Hun flyttet tilbake til sin valgkrets Maidenhead etter at hun gikk av. May fortsetter som parlamentsmedlem på de bakre rekker i Underhuset. Hun ble gjenvalgt med stor margin i valget 12.desember 2019, og har gjennom flere taler i Underhuset, vist at hun ikke er noen stor fan av sin etterfølger.

redaksjonen@britiskpolitikk.no