Innboks full av utfordringer for ny statsminister

Liz Truss holder sin første tale utenfor Downing Street 10. FotoLiz Truss holder sin første tale utenfor Downing Street 10. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 31. januar 2023

Liz Truss (47) arver en innboks full av store saker hun må ta fatt i fra dag én som statsminister. Som partileder må hun også forene et sterkt splittet konservativt parti.

Tirsdag kunne hun flytte inn i Downing Street 10 etter å ha vært i audiens hos dronning Elizabeth i Skottland og fått det formelle oppdaget med å danne regjering. I sin første tale som statsminister utenfor den berømte svarte døra i Downing Street lovet hun blant annet skattekutt, ta grep for å takle energikrisen og bedre helsevesenet:

Tredje kvinne

Liz Truss er britenes fjerde statsminister på seks år, og den tredje som er kvinne. De to forrige var Margaret Thatcher og Theresa May, også de fra det konservative partiet.

Etter en seks uker lang intens – og til tider stygg – lederkamp mellom Truss og Sunak, ble resultatet av uravstemningen kunngjort mandag ettermiddag. Uravstemningen er gjort blant de drøyt 172.000 medlemmene i det konservative partiet. Cirka 142.000 eller 82 prosent avga stemme.

Truss fikk 57.4 prosent av stemmene, mot Sunaks 42.6 prosent. Det er den minste seiersmarginen siden 2001, da partimedlemmene for første gang fikk avgjøre ledervalget i en uravstemning, skriver The Telegraph. Til sammenligning fikk Boris Johnson støtte fra 66.4 prosent da han ble valgt til partileder i 2019.

Partimedlemmene utgjør bare 0.3 prosent av den britiske velgermassen. De konservative medlemmene er heller ikke særlig representative for befolknkingen. Flertallet av dem er hvite menn over 50 år som bor i Sør-England, viser BBCs oversikt.

Lojal mot Johnson

Truss var ikke den konservative parlamentsgruppas førstevalg. Hennes rival, tidligere finansminister Rishi Sunak (42), vant klart alle rundene med avstemning i parlamentsgruppa for å komme fram til de to finalistene.

Men det er partimedlemmene som velger, og Truss har ledet klart på alle meningsmålinger gjort blant dem. Truss har vært en svært lojal Johnson-tilhenger, i motsetning til Sunak som fikk nok og trakk seg som finansminister. Boris Johnson er fortsatt populær i store deler av det konservative partiet. Hadde han kunne stille til valg, viser flere meningsmålinger at han hadde danket ut både Truss og Sunak.

Tidlig tirsdag morgen holdt Johnson sin avskjedstale utenfor Downing Street 10 før han fløy opp til Skottland for å levere sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth. I talen ba han blant annet sine konservative partifeller om å stille seg bak Liz Truss. Mer om talen hans i BBC sak.

Boris Johnson holder sin avskjedtale utenfor Downing Street 10. Foto

Boris Johnson holder sin avskjedstale utenfor Downing Street 10. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Formidabel oppgave

Utfordringene står i kø for Liz Truss, som får en rekke store oppgaver å ta tak i:

*Inflasjonen er på over 10 prosent, den høyeste på 40 år, og den ventes å stige ytterligere.

*Energiprisene er rekordhøye, og millioner av briter sliter med å få endene til å møtes.

*Det er krise i det statlige helsevesenet (NHS). Tusenvis av stillinger står ledige. Over seks millioner står i helsekø. Det er krise i ambulansetjenesten, med lang ventetid på ambulanse mange steder.

*Streik i ulike sektorer, blant annet jernbanen.

*Strid om Nord-Irland-protokollen i brexitavtalen. Har ført til at Nord-Irland fortsatt står uten regjering, fire måneder etter valget på ny provinsforsamling i mai.

*Krig i Ukraina

Bulldoserfart

Spørsmålet er om Liz Truss har det formatet som skal til for å bringe britene ut av krisen – og samle et svært splittet parti. Hun har i hvert fall solid regjeringserfaring. Truss ble valgt inn i Underhuset i 2010 og har sittet i regjering fra 2014, både under David Cameron, Theresa May og Boris Johnson. Det siste året har hun vært utenriksminister.

Som sin forgjenger Boris Johnson, er hun ikke redd for snuoperasjoner. Hun har en bakgrunn i Liberaldemokratene, og talte som ung politiker om å avskaffe monarkiet. Under brexitavstemningen var hun tilhenger av å forbli i EU, men har nå snudd og er en varm tilhenger av brexit.

Truss tilhører høyrefløyen i det konservative partiet. Hun mener skatteletter vil få fart i økonomien og stagge inflasjonen.

På velgermøtene i sommer har hun solgt seg inn hos sine partifeller som en politiker som «get the job done», altså en politiker som får jobben gjort, og ifølge henne selv i bulldoserfart. Nettopp det siste er det mange som er kritiske til og peker på at Truss handler raskt uten alltid å ha nok kunnskap eller høre på rådgivere.

Krasse utspill

Hun har også hatt ganske krasse utspill under lederkampen. Truss betegnet Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon som en person som bare var ute etter oppmerksomhet og som det var best bare å overse.

https://twitter.com/skynews/status/1554482160458993664

Da hun under et velgermøte fikk spørsmål om Frankrikes president Emmanuel Macron var «venn eller fiende», var svaret  «the jury was still out». Kanskje ikke et helt patent svar av en utenriksminister, og hun fikk da også kritikk for det.

Boris Johnsons tidligere rådgiver Dominic Cummings har kalt henne en «menneskelig håndgranat», som ødelegger det meste hun kommer borti. Matthew Parris, kommentator i The Times og tidligere parlamentsmedlem for det konservative partiet, tar enda hardere i, og mener hun er en smule gal («crackers») og vil bli en ustabil statsminister.

Tiden får vise om de får rett. For flertallet av britene er det kun én ting som gjelder akkurat nå – å få hjelp med de gallopperende levekostnadene. Truss sa søndag til BBC at dersom hun blir statsminister, vil hun foreta seg noe «umiddelbart» og vil legge fram en hjelpepakke innen en uke for å takle de økende energiprisene. Truss ville imidlertid ikke komme med detaljer om hvilke innretning krisepakka vil ha.

Lang vei fram

Liz Truss har en lang vei å gå for å overbevise velgerne om at hun vil bli en god statsminister. I en måling gjort av YouGov i forrige uke svarer bare 12 prosent av de spurte at de tror Liz Truss kommer til å gjøre det godt som statsminister. 52 prosent tror hun vil bli en dårlig eller svært dårlig statsminister.

Få av de spurte har også noen tro på at Truss kan ordne opp på 11 sentrale områder, som levekostander, helse, innvandring og økonomi. Mellom 53 og 65 prosent har ingen tro på at hun kan ordne opp. Mellom 16 og 24 prosent har stor eller litt tro på henne, mens de resterende ikke har noen mening.

Og neste parlamentsvalg er ikke mer enn drøye to år unna. Så Truss har ikke mer enn tiden av veien med å overbevise velgerne om at hun er den statsministeren britene trenger. Labour har nå et solid forsprang på meningsmålingene.