Arlene Foster – kvinnen Theresa May må lytte til

Arlene Foster er partileder i DUP.Arlene Foster er leder for Nord-Irlands største unionistparti DUP. Foto: Kelvin Boyes / DUP

Sist oppdatert 30. januar 2018

Arlene Foster (47), lederen for det nordirske unionistparti DUP, er blitt en av britisk politikks mektigste kvinner. Hun viste sin makt da hun skapte problemer for Theresa May i første runde av brexit-forhandlingene.

Arlene Foster – som ikke engang sitter i Parlamentet i London – ble en av Storbritannias mektigste politikere da statsminister Theresa May gjorde en avtale med DUP for å kunne regjere videre etter valget i juni 2017. Men hjemme i Belfast har ikke Arlene Foster like stor suksess.

Datter av politimann

Arlene Foster har vært partileder i DUP – Nord-Irlands største unionistparti – siden desember 2015. I januar 2016 ble hun  provinsens første kvinnelige førsteminister.

Hun vokste opp som datter av en politimann. Da hun var åtte år ble faren nesten drept av IRA i det turbulente Nord-Irland.

– Min far kom krabbende inn på alle fire med blod rennende fra hodet, fortalte Foster til avisen Belfast Telegraph i et intervju i 2015.

Ti år senere satt hun selv i en skolebuss der IRA hadde plassert en bombe. Foster kom uskadd fra det, men ei jente som satt ved siden av henne ble alvorlig såret da bomben gikk av.

Meldte overgang

Foster ble den første i sin familie som tok en universitetsutdannelse. Hun studerte juss på Queens-universitetet i Belfast, og det var også her hun ble politisk aktiv. Hun meldte seg inn i Ulster Unionist Party (UUP).

I 2003 ble hun valgt inn i provinsforsamlingen på Stormont fra UUP. Men hun var motstander av Langfredagsavtalen og meldte overgang til Ian Paisleys parti DUP året etter, sammen med tre andre fra UUP.

I 2007 ble hun miljøminister, og året etter handelsminister i den nordirske provinsregjeringen. Høydepunktet i de sju årene hun var ansvarlig for handel og investering i Nord-Irland, var åpningen av det fantastiske Titanic-museet i Belfast i 2012. Museet har vært en kjempesuksess og bringer hvert år flere hundre tusen turister til den nordirske hovedstaden.

-Dype sår

Da hun tok over som førsteminister i januar 2016 fikk Foster en tidligere IRA-kommandant – Sinn Féins Martin McGuinness – som nestkommanderende i samlingsregjeringen i Belfast.

– The Troubles har satt dype sår i Nord-Irlands historie, vi må ikke la det forme vår framtid. Et framgangsrikt og trygt Nord-Irland er den beste arven vi kan gi til dem som mistet livet i The Troubles, sa Foster i talen til sine partifeller etter at hun enstemmig ble valgt som DUP-leder.

Historisk avtale

I juni 2017 sto hun smilende på trappa utenfor Downing Street 10 etter å ha inngått en historisk samarbeidsavtale med det konservative partiet. DUPs ti representanter i Parlamentet sikrer flertall for den konservative mindretallsregjeringen i viktige avstemninger i det inneværende Parlamentet.

Rollen som støtteparti gjør at May må holde seg inne med Foster og DUP. Hvis ikke kan det utløse regjeringskrise i London.

Hvor mektig Foster er blitt, ble synlig for alle da hun i begynnelsen av desember la ned veto, og May måtte gå en ny runde for å få i havn avtalen med EU om å gå videre til fase to av brexit-forhandlingene.

For brexit

May har fått mye kritikk, blant annet fra Sinn Féin, da hun gjorde avtalen med DUP. DUP er erkekonservativt i moralspørsmål og er imot både abort og likekjønnede ekteskap. Nord-Irland er det eneste område i Storbritannia der likekjønnede ikke kan inngå ekteskap. DUP har flere ganger blokkert lovforslag om dette i provinsforsamlingen i Belfast.

Men i brexit-saken har May DUPs støtte. Partiet var det eneste av de nordirske partiene som gikk inn for brexit, mens det ellers var et klart flertall i Nord-Irland for å forbli i unionen.

Hva som skal skje med grensen mellom Irland og Nord-Irland, seilte raskt opp som en av de vanskeligste spørsmålene i brexit-forhandlingene. Foster har gjort det klart at hennes parti ikke kan godta noen særordning for Nord-Irland i grensespørsmålet.

Trøbbel i Belfast

Mens Foster og DUP har fått uvanlig stor påvirkning med bare ti representanter i Underhuset i London, har det ikke gått like bra for henne i Belfast. Nord-Irland har vært uten en fungerende provinsregjering i ett år. I januar 2017 gikk regjeringen og folkeforsamlingen i oppløsning etter at Sinn Féins Martin McGuinness trakk seg etter store samarbeidsproblemer med DUP, og da først og fremst med Arlene Foster.

Da Foster var handelsminister i Nord-Irland var hun i 2012 ansvarlig for et stort grønt energiprosjekt som kom ut av kontroll. Sinn Féin krevde at Foster måtte gå av mens prosjektet ble gransket. Foster er kjent som en tøff politiker, og nektet å trekke seg.

I mars 2017 var det nyvalg i Nord-Irland, og DUP forble Nord-Irlands største parti, men unionistene mistet for første gang sitt flertall i provinsforsamlingen på Stormont.

Siden valget har det vært gjort gjentatte forsøk på å stable en ny provinsregjering på beina, men forhandlingene mellom DUP og Sinn Féin har strandet gang på gang. Med nordirsk politikk i et slags limbo, er Foster og DUP desto mer aktive i rikspolitikken i London.

trine@britiskpolitikk.no