Ung dramatiker har fornyet britisk politisk teater

Teaterplakat av "Labour of Love"Martin Freeman og Tamsin Greig i James Grahams "Labour of Love". Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 31. desember 2017

De siste årene har det vært flere spennende politiske stykker på britiske scener. Den unge dramatikeren James Graham har stått bak flere av dem.

Bare 30 år gammel skrev han «This House», som fikk strålende kritikker da det hadde premiere på National Theatre i London i 2012, og som ble spilt for utsolgte hus. Fire år senere ble det satt opp i West End, og i februar skal stykket på turné rundt i Storbritannia.

«This House» foregår på kontorene til innpiskerne hos Labour og toryene mellom 1974 og 1979 da Labour strevet med å beholde makten. Etter først å ha ledet en minoritetsregjering i noen måneder, skrev Harold Wilson ut nyvalg i 1974. Resultatet ble en knapt flertall på tre som de neste fem årene smuldret bort gjennom tap i en rekke suppleringsvalg.

Parlament på syre

Grahams ustyrtelig morsomme stykke viser blant annet nærmest dødssyke parlamentsmedlemmer i rullestol som blir hentet til Underhuset for å sikre flertall i viktige avstemninger, hysteriske avtaler gjort ved hjelp av bestikkelser og trusler. Det kan virke som alt var tillatt for å holde på flertallet.

– Det var som et Parlament på syre, har James Graham sagt om denne perioden.

Graham sier at han nesten ikke trengte å finne opp historier for å skape dramatikken.

– Det var helt crazy. Mange har betegnet denne perioden som den mest intense og dramatiske i moderne parlamentarisk historie. Jeg trengte nesten ikke finne på noe. Det vanskeligste var å velge hvilke historier jeg skulle ta med, sier Graham i et videointervju på nettsiden til det britiske nasjonalteatret.

På turne «This House» legger ut på turné 23. februar, og skal i løpet av våren på besøk til Leeds, Cambridge, Bath, Edinburgh, Nottingham, Birmingham, Salford, Plymouth, Norwich, Malvern, Guildford og Sheffield. Se turnelista her.

Er du i nærheten, kjenn din besøkelsestid, det er knapt laget bedre politisk teater det siste tiåret. – Perioden har så mange paralleller til det som nå skjer, sier Graham om 1970-tallet.

Labours historie

I høst ble to andre av Grahams stykker spilt vegg-i-vegg i West End. «Labour of Love» om Labours historie de siste ti årene gikk for utsolgte hus på Noël Coward Theatre. På naboteatret Duke of York har «Ink», historien om Rupert Murdoch og oppstarten av tabloidavisen The Sun, blitt rullet ut.

«The Ink» kan ses fram til 6. januar, mens komedien «Labour of Love» dessverre ble tatt av plakaten rett før jul etter å ha gått for utsolgte hus siden slutten av september.

I «Labour of Love» lot Graham teaterpublikum følge et parlamentsmedlem spilt av den britiske superstjernen Martin Freeman – og hans nærmeste rådgiver -spilt av Tamsin Greig – i en valgkrets nord i England gjennom flere tiår. Ved hjelp av tilbakeblikk, TV-snutter og bilder, ble Labours historie fortalt på en meget finurlig og morsom måte.

Med snert

– Jeg har stor tro på at en skal kunne ta opp politiske temaer på teatret. Men det behøver ikke å bety en alvorlig teaterkveld. Det kan være morsomt. Dette stykket er nesten en farse som foregår på et lite kontor i en liten by i nord, sier Graham om «Labour of Love».

Han har også skrevet TV-dramaer, blant annet «The Vote» som ble sendt på kanalen More4 på valgkvelden i 2015.

I et intervju med BBC i desember 2016 fortalte Graham at han skriver på et TV-drama om brexit-avstemningen, men det er foreløpig ikke kommet ut mer om når dramaet kan ventes.

trine@britiskpolitikk.no