Terroren har ikke skremt vekk turistene

London Ey kø av turister fotoTuristene svikter ikke London. Køene er fortsatt lange for å komme opp i London Eye. Foto: Trine Andersen

Utenlandske turister har ikke latt seg skremme av fjorårets terrorangrep i Storbritannia. VisitBritain melder om rekordgode tall.

Ifølge avisa The Guardian besøkte 30.2 millioner utenlandske turister Storbritannia i de ni første månedene i fjor. Det er 7 prosent flere enn samme periode året før. De endelige tallene for hele 2017 er ikke klare ennå, men det er ventet at tallet kommer til å ende på cirka 39,9 millioner besøkende. Det er i så fall en økning på 6,2 prosent fra 2016.

Flere amerikanere

Spesielt har besøkstallene fra USA økt. Cirka 14 prosent flere amerikanere besøkte Storbritannia i 2017, sammenlignet med året før.

Direktør Bernard Donoghue i turistorganisasjonen Alva tror økningen fra USA skyldes «måten nødetatene håndterte angrepene på, at pressen ikke overdramatiserte og at det britiske pundet har vært svakt».

Også turismen fra andre europeiske land økte de første ni månedene i fjor, men fra viktige markeder som Frankrike, Tyskland og Italia var det en nedgang siden folkeavstemningen i juni 2016, skriver The Times.

Visit Britain ser optimistisk på 2018, og venter seg at tallet på utenlandsk besøkende til Storbritannia vil øke til 41,7 millioner i år.

Endret holdning

Visit Britain har undersøkt om utenlandske turister har fått en annen holdning til Storbritannia etter brexit-avstemningen. 35 prosent av amerikanerne hadde fått et mer positivt syn på britene og halvparten av kineserne var blitt mer positive, skriver The Times.

Ingen reisende fra andre europeiske land svarte at de nå ser mer positivt på britene. 38 prosent av de tyske turistene og 27 prosent av de franske svarte at de hadde et mindre positivt syn på Storbritannia etter at det ble klart at et flertall av britene går for brexit.

Unge familier skeptiske

Også London hadde rekordbesøk av utenlandske turister i fjor, skriver The Guardian.

Men samtidig hadde turistattraksjonene et fall i besøket på 17 prosent mellom mai og den andre uka i september. I denne perioden var det fire terrorangrep i Storbritannia, tre av dem i London. Spesielt la færre britiske familier ferieturen til London i denne perioden, og det slår selvsagt ut på besøkstallene til turistattraksjonene.

– Spesielt unge familier har latt være å besøke sentrum av London. De opplever for første gang terror innenlands, og har reagert kraftig på angrepene, sier Bernard Donoghue.

Donaghue sier at disse familiene har lagt ferien til andre byer i Storbritannia, som Bath, Bristol eller Oxford.

trine@britiskpolitikk.no