David Davis – den utskjelte brexit-ministeren

Portrett av brexit-minister David Davis FotoDavid Davis er brexit-minister i Theresa Mays regjering. Foto: Robert Sharp / English PEN

Sist oppdatert 14. mars 2018

Alles øyne er for tiden rettet mot David Davis (69), Theresa Mays hardt prøvde brexit-minister. Han er britenes sjefsforhandler med EU, og prøver etter beste evne å fremforhandle en god avtale for britene. Det er ingen garanti for at en avtale kommer på plass før forhandlingstiden er ute i mars neste år.

Av Jan Erik Mustad

Helt siden Davis ble utpekt til denne posten, 13.juli 2016, har den konservative ringreven vært under et enormt press. Kritikken har kommet fra alle kanter, fra EU og sjefforhandler Michel Barnier, fra Labour og Liberaldemokratene og ikke minst fra den britiske opinionen.

En politisk ringrev

Davis er en erfaren konservativ politiker med lang fartstid fra Underhuset. Erfaringen fra partiet og fra Underhuset var hovedgrunnen til at May ønsket Davis som brexit-minister.

Han har representert to valgkretser siden han ble valgt inn som parlamentsmedlem – Boothferry (som ble avskaffet i 1997) mellom 1987-1997 og Haltemprice og Howden fra 1997 til nå. Sistnevnte krets er ansett som et sikkert konservativt sete.

Davis har tjent flere partiledere fra Margaret Thatcher til sittende leder og statsminister May. Han var selv partilederkandidat ved ledervalget i 2001 og 2005.

Tapte for Cameron

I 2001 tapte han for Iain Duncan Smith, mens han i 2005 var sett på som den sterkeste kandidaten. Men en dårlig tale på landsmøte ga momentum til hovedutfordrer David Cameron.

Davis ble ansett som en tradisjonell konservativ kandidat mens Cameron var mer forankret mot sentrum-høyre. I den siste runden tapte Davis klart for Cameron, som da overtok som partileder. Nærmere kom aldri Davis som leder av det konservative partiet.

Likevel har Davis hatt flere tunge ministerposter i sin lange karriere, i tillegg til brexit-stillingen. Han var europaminister under statsminister John Major fra 1994 til 1997, partiets administrative leder fra 2001-2002 og skyggeinnenriksminister fra 2003-2008 under lederne Michael Howard og Cameron.

Vanskelig oppvekst

Davis hadde til tider en vanskelig oppvekst. Han ble født av en enslig mor i York 23.desember 1948 og ble tatt vare på av besteforeldre i sine tidlige år.

Davis har sagt at bestefaren er den som har hatt størst innvirkning på livet hans. Bestefaren var kommunist og ifølge Davis en flott rollemodell, som var meget trygg på seg selv.

Da David var fire år flyttet han og moren til Tooting i Sør-London. Moren giftet seg med en mann Davis har betegnet som «en bra, men ganske hard mann», Ronald Alexander Davis, som adopterte ham da han var 11 år.

I oppveksten hadde han rykte på seg som en tøffing og hans karakteristiske flate nese er resultat av at han har brukket nesen hele fem ganger – tre ganger mens hans spilte rugby, en i en svømmeulykke og en i en slåsskamp på Clapham Common i London.

Kalkulert risiko

Med stipend fra militæret tok Davis utdanning ved universitetet i Warwick og startet å jobbe for sukkerprodusenten Tate & Lale der han var i 15 år før han gikk inn i politikken.

I Tate & Lale gjorde han karriere og kom i ledelsen. Mens han jobbet der forble han medlem av hærens reserveregiment.

Det sies at hans tid i militæret har ført til at han er en mann som ikke er redd for å ta sjanser, men han hopper ikke i dem uten å se for seg alternativene på forhånd.

Davis er gift og har tre barn. Ifølge den britiske regjeringens nettside bruker han det som betegnes som «hans begrensede fritid» på å gå på turer i naturen og fjellklatring.

Brexit-tilhenger

David Davis er en ihuga brexit-tilhenger. Han var en av frontfigurene til Leave-kamanjen før brexitavstemningen i 2016, og er sammen med Boris Johnson og Liam Fox den mest markerte brexit-tilhengeren i den britiske regjeringen.

I mediene framstår Davis som en munter og smilende fyr. Han skal til og med ha fått kjeft av kona for å smile for mye på TV, fortalte han i et intervju nylig. Godt humør kan han nok trenge når det virkelig snører seg til i brexit-forhandlingene.

Navnet hans har også vært nevnt i spekulasjonene om en etterfølger til Theresa May, men det spørs om ikke det toget har gått for Davis. Han er nå bare inne på tiende plass på de britiske spillselskapenes liste over hvem som tippes som den neste lederen av det konservative partiet. Den lista toppes for tiden av Jacob Rees-Mogg.

jan.erik@britiskpolitikk.no

Tidligere profiler:

DUPs leder Arlene Foster

Tidligere UKIP-leder Nigel Farage