Britiskpolitikk.no på tur til Belfast

Jan Erik Mustad foran veggmaleri i Belfast- fotoJan Erik Mustad, redaktør i britiskpolitikk.no, foran en av de sterke veggmaleriene i det protestantiske området i Vest-Belfast. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 18. mars 2018

Britiskpolitikk.no har vært på et tredagers besøk til Belfast.  Vi har oppdatert oss på situasjonen i nordirsk politikk, bare noen uker før det skal markeres at det er 20 år siden Langfredagsavtalen ble undertegnet.

Trine Andersen, redaktør for britiskpolitikk.no, foran Belfast County Hall, foto

Redaktør for nettstedet, Trine Andersen, foran rådhuset i Belfast. I tiden framover vil det komme flere reportasjer og videoer fra Belfast her på britiskpolitikk.no. Foto: Jan Erik Mustad.

Det er nå over et år siden det nordirske selvstyre brøt sammen, og vi har sett på sjansen for å få gjeninnsatt det interne selvstyret. En del av nordirsk politikk handler nå også om forholdet mellom Belfast og London, siden Det demokratiske unionistpartiet DUP støtter Theresa Mays mindretallsregjering.

Titanic

Vi besøkte også turistattraksjonen Titanic. Det nye opplevelsessenteret ble åpnet i mars 2012 på samme sted som verftet som bygget skipet sto. Museet har siden åpningen hatt cirka fire millioner besøkende fra over hundre land. Det gjør det til en av de største turistattraksjonene i Storbritannia, og har ført til en voldsom økning i turismen til Belfast.

Det ser vi også på andre måter i Belfast. Det er flere fly som kommer, cruiseanløpene er mangedoblet. Det er kort sagt mer trafikk inn og ut av Belfast. For Nord-Irland er turismen nå den femte største inntektskilden.

George Best

Alle som landet på flyplassen i Belfast ser umiddelbart statusen til fotballspilleren George Best (1946-2005) og det han har betydd for byen. Flyplassen ble i 2006 oppkalt etter ham og heter nå George Best Belfast City Airport.

Bilde av George Best på vegg i Belfast.

George Best er folkehelt i Nord-Irland. Foto: Trine Andersen

Vi har vært i nabolaget hvor han vokste opp, og sett fotballøkka der han utviklet sine tekniske finesser. George Best vokste opp i et fattig protestantisk arbeiderklassestrøk i Øst-Belfast. Men han var større enn konflikten mellom protestanter og katolikker og er hele Nord-Irlands helt.

Veggmalerier

En tur for å se murals – veggmaleriene –  hører også med når en besøker Belfast. I de siste årene er det kommet til mange nye veggmalerier. Maleriene har stor symbolsk verdi både historisk, samfunnsmessig, kulturelt og politisk.

Mange av de siste maleriene bærer bud om en bedre framtid hvor håp og kjærlighet står sentralt. Men mange av veggmaleriene er også fanget i et gammelt bilde av konflikten med hat og hevn i sentrum.

Stormont

På Stormont, som ligger praktfullt til på en høyde i utkanten av Belfast, har det det siste året vært stille. Den politsike selvstyreregjeringen og folkeforsamlingen har ikke vært i funksjon siden januar 2017, og ser ikke ut til å bli gjeninnsatt med det første.

– Det ser ikke ut til at de to partiene blir enige om veien videre for Nord-Irland, snarer tvertimot, de vokser mer og mer fra hverandre, sa Richard Wilford, professor emeritus i politikk på Queens-universitet da britiskpolitikk.no traff ham i sentrum av Belfast. Wilford har fulgt den politiske situasjonen i Nord-Irland tett i flere tiår.

I ukene som kommer vil vi komme med flere utdypende reportasjer og videoer fra Nord-Irland her på nettstedet.

trine@britiskpolitikk.no