Lokalvalg: Toryene holder stand i et valg uten vinner

Labour klarte ikke å ta sentrale bydeler i London fra de konservative. Foto: DrimaFilm / Shutterstock.com

Sist oppdatert 4. mai 2018

Det samlede inntrykket etter torsdagens lokalvalg er status quo. Labour klarte ikke å farge London så rød som de håpet på.

– Uavgjort. Det var ikke så mye som skjedde, med unntak av at UKIP kollapset, er oppsummeringen valgekspert Sir John Curtice ga til BBC.

Labour har gått fram fra forrige valg i 2014, men klarte ikke å ta bydelene Westminster og Wandsworth fra de konservative, slik de hadde et håp om. Også Kensington & Chelsa forblir blå.

Det konservative partiet har gått litt, men ikke dramatisk tilbake. De lykkes i å holde unna i London, og har samtidig trukket veksler på sammenbruddet til det britiske uavhengighetspartiet UKIP, som nå er feid av banen. Distriktskommuner i England beholder blått flertall, mens Labour står sterkt i nord.  Se detaljerte valgresultat på BBCs nettside.

En klype salt

Lokale valg holdes hvert år i Storbritannia, men valget dekker ulike områder hver gang. Deltagelsen er lav, normalt godt under 40 prosent, og sakene i valgkampen ofte befriende lokale. Til sammen gjør det at disse valgene bør tas med en liten klype salt for de som er interessert i styrkeforholdet mellom partiene på nasjonalt nivå.

Likevel er det vanlig å gjøre nettopp det: å se lokalpolitikken som nasjonal temperaturmåler. Og når parlamentarikere og partielite i London velger å knytte eget navn til fremganger ved lokalvalg, må de også ta svake resultater på alvor.

Derfor var det med stor spenning at ledelsen i det konservative partiet, Labour og Liberaldemokratene ventet på resultatene som tikket inn fra 150 lokale myndigheter fredag morgen. Hva de fikk se var altså en omveltning som ikke fant sted.

Klatret ikke

I London, der det var valg i alle 32 bydeler, var forventningene skyhøye til Labour, som har gjort store byks fremover i oppslutning gjennom 2010-årene.

Byens befolkning lener seg mot venstre. Det skyldes blant annet en stor andel unge, ofte med høyere utdanning, som er leietagere fremfor eiere i boligmarkedet og som står utsatt til i arbeidslivet. I verdispørsmål er de oftest komfortable med det flerkulturelle samfunnet, forsonlig innstilt til kulturell og teknologisk endring.

Ved de siste parlamentsvalgene har de stemt Labour i økende grad – i 2017 fikk partiet 54 ,1 prosent av stemmene fra London by. Den klatreturen fortsatte ikke nå.

Mye har endret seg

At 2014 er referanseåret for dette valget, er en artig illustrasjon av hvor mye som er i endring i britisk politikk. Den gang var Storbritannia ledet av en koalisjonsregjering ledet av David Cameron, med Nick Clegg og Liberaldemokratene som juniorpartner. Ed Miliband forsøkte å løfte Labour tilbake i regjering.

Nigel Farage og UKIP hang i knehasene på de etablerte partiene og ønsket seg mest av alt en folkeavstemning om EU-medlemskapet. Fire år senere er alle disse sentrale politikerne erstattet, profilen til de store partiene under full forandring og Storbritannia på vei ut av EU.

oivind@britiskpolitikk.no